Kategorije Vijesti

Zarobljenog Hrvata izveli pred sud, ruski mediji pišu da mu prijeti smrtna kazna

Širi dalje

Hrvat Vjekoslav Prebeg, kojega je separatistički sud na istoku Ukrajine optužio da je plaćenik snaga Kijeva, izveden je danas pred sud. Prijeti mu smrtna kazna, objavili su ruski mediji.



Sud u proruskoj regiji Donjecku na istoku Ukrajine optužio je Prebega i još četvoricu stranih državaljana da su se kao plaćenici borili na ukrajinskoj strani.

Prebeg je optužen za “sudjelovanje u neprijateljstvima kao plaćenik i za obuku za nasilno preuzimanje vlasti”, javlja Ria Novosti, ruski medij u vlasništvu Vlade Ruske Federacije.

Na upit sutkinje je li sve jasno po pitanju optužbi, svih pet optuženika odgovorilo je potvrdno. Međutim, nitko od njih nije se s njima složio.

Hrvatu  Vjekoslavu Prebegu, Šveđaninu Matthiasu Gustavssonu i Britancu Johnu Hardingu prijeti smrtna kazna. Sva trojica uhićena su u i oko grada Mariupolja.

Ruski mediji javljaju kako su optuženi odbili priznati krivnju, a na upit sutkinje je li im jasno za što su optuženi, svi su odgovorili potvrdno. Svi osim Johna Hardinga su pristali svjedočiti pred sudom.

Tijekom ročišta sud je ispitao optužene i pregledao pisane materijale slučaja, a optuženici su sjedili u kavezu koji se nalazi u sudnici. Iduće ročište trebalo bi biti održano početkom listopada, javljaju ruski mediji.

Među optuženima su još dvojica Britanaca, Andrew i Dylan Hill, no njima smrtna kazna ne prijeti.

 

Hrvatska je ranije najstrože osudila podizanje optužnice Narodne Republike Donjeck protiv Prebega, pritvorenog u toj samoproglašenoj republici.

Službeni Zagreb “odbacuje optužnicu i ne smatra je utemeljenom i legalnom, jer je protivna međunarodnom pravu i međunarodnim konvencijama o postupanju sa zarobljenim civilima i ratnim zarobljenicima“, priopćilo je Ministarstvo vanjskih i europskim poslova ranije ovoga mjeseca.

Na Zrinjevcu su rekli da su u neprekidnom kontaktu s ukrajinskim vlastima i drugim partnerima kako bi se rasvijetlio slučaj i oslobodio Prebeg, kao i da su kontaktu s njegovom obitelji.

Hina/Foto: Ria Novosti


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Dabru pitali kakav je Plenković pregovarač: “Kao kad upoznate novu djevojku…’

Glavi tajnik Domovinskog pokreta Josip Dabro spominje se kao potencijalni kandidat za ministra poljoprivrede. Za…

55 minuta prije

Baturina se čudi HNS-ovu pravilu u finalu Kupa, a na jedno pitanje izbjegao odgovor

U srijede 15. svibnja od 19 sati na maksimirskom stadionu igra se prva utakmica finala…

11 sati prije

Boban i Zajec položili vijence u spomen na sve poginule Bad Blue Boyse

Povodom 34 godine od nikad odigrane utakmice protiv Crvene zvezde danas su predstavnici kluba, bivši…

12 sati prije