Kategorije Vijesti

Znanstvenik Igor Rudan: Panika je potpuno pretjerana, već smo imali 6 korona virusa

Širi dalje

Igor Rudan, jedan od najcitiranijih hrvatskih znanstvenika, član Kraljevskog društva u Edinburghu, direktor je velikog istraživačkog centra za globalno zdravlje, pojasnio je što možemo očekivati od koronavirusa te kakav je taj virus u usporedbi s drugima koje smo imali prethodnih godina.



Za početak je govorio o važnosti određenih informacija i njihovom kontekstu

“Ne događa se apsolutno ništa što znanost već nije mogla očekivati i predvidjeti; već smo imali šest koronavirusa u ljudskoj populaciji, ovo je sad sedmi. Gomila informacija stalno je o tome u medijima, ali ako se ne bavite tim stvarima ne znate koje su stvari bitne, a koje nisu.

Vidim da se jako puno toga provlači kao silno važno. Kada netko kaže 2% umrlih ili 7% umrlih nije isto kad se kaže da je taj postotak umrlih u nekom staračkom domu ili u ukupnoj populaciji”, kaže Rudan.

“Panika je potpuno pretjerana”

Dodao je kako se odazvao na poziv Aleksandra Stankovića za gostovanje u emisiji Nedjeljom u dva i rekao kako će u njoj sve objasniti.

“Panika je potpuno pretjerana. Ja nažalost ne mogu tvrditi da umrlih od ovoga neće biti, kao što ih uostalom ima i od gripe i od prometnih nesreća, ali razmjeri su druga stvar”, rekao je Rudan.

“Ovo nije ništa izvan onoga čime se znanstvenici bave, nemojte se brinuti”, uvjerava Rudan.

Pozvao je da se ne pretjeruje s panikom i da svi zainteresirani prate njegovu seriju objava o koronavirusu na društvenim mrežama.

Koliko su podaci koje dobijamo iz Kine pouzdani sobzirom na cenzuru?

“Od početka se to pitanje postavljalo među znanstvenicima. No u Kini sam bio bar 12 puta, radio sam s njihovim Ministarstvom zdravstva, jako dobro poznajem njihov sustav. Usporedite li SARS i ovu epidemiju, u epidemiji SARS-a je Kini trebalo puno dulje nego sada da obavijeste Svjetsku zdravstvenu organizaciju.

Fantastično je što su odmah sekvencionirali virus i dali ga na raspolaganje svima, jer smo na taj način mogli dobiti dijagnostički test svugdje i odmah znati širi li se virus i izvan Kine. Kinu u svemu ovome treba pohvaliti.

Komentirao je i potrebu za karantenama, ali i pohvalio zdravstvene radnike.

“Preuranjeno je govoriti jesu li u Hrvatskoj potrebne karantene. Nismo još ni blizu rješenja što i kako ćemo. Medicinsko osoblje diljem svijeta pa tako i kod nas radi čuda. Imamo razloga biti ponosni na ljudsku vrstu zbog toga. Prije 20 godina to ne bi bilo moguće”, kaže Rudan.

Govorio je i o razvoju cjepiva i kolika je mogućnost za uspješan razvoj.

“To se nitko ne može u znanstvenoj zajednici usuditi reći. To su nepredvidljive stvari. Ne možemo računati da ćemo za ovu zarazu na vrijeme dobiti cjepivo, a ako dobijemo, odlično”, rekao je Rudan.

Komentirao je i slučajeve ponavljanja simptoma kod nekih pacijenata koji su već preboljeli koronavirus.

“Ja nisam vidio tu pacijenticu, a ništa ne vjerujem što vidim u medijima. To nije prošlo nikakve recenzije, nisu predloženi nikakvi dokazi. To je sve jedna gomila informacija kojima smo bombardirani, a to nije način na koji mi razgovaramo među sobom. Mi moramo vidjeti dokaze i nalaze, recenzenti to moraju provjeriti”, kaže Rudan.

Zaključio je kako je oprez ipak potreban.

“Oprez je nužan jer se suočavamo sa situacijom koja nam je nepoznata. Prvi put u povijesti ljudske vrste jedan novi virus pokušava se nastaniti u našoj populaciji i dok god je on u nama on mutira.

Virus bi mogao mutirati u dva smjera – da simptomi postanu jači, ali postoji mogućnost i da postanu slabiji. Nadajmo se da će mutirati na stranu gdje će se on sve više prilagođavati i činiti što manju štetu.

No, on može mutirati i na stranu da postane opasniji, a to je ono jedino što nas brine, kao i u svakoj pandemiji. Ipak, nije vjerojatno baš da će se to dogoditi, pa u cijeloj ovoj priči, i svim dosadašnjim pandemijama, imamo malo straha – samo da ne krene na gore.

Pandemija onda prođe i mi odahnemo. Nadajmo se da će tako biti i sada, a ako krene na gore, o tome ćete svi biti obaviješteni i pojačat ćemo mjere”, zaključio je Igor Rudan.

R.I. /Foto:N1

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Vučemilović: “Oni su dva puta doveli HDZ na vlast pa ih nitko nije zvao žetonima”

Sve su jasniji obrisi nove parlamentarne većine. Detalji se još ne znaju. Tko će je…

19 minuta prije

Vrkljan pisao Grbinu: Raskrinkao sam tvoju podavlu “desnim strankama”

Nakon što ga je prozvao na press konferenciji Milan Vrkljan bivši saborski zastupnik, uputio je…

1 sat prije

Alen Vitasović ogorčen na Hajduk: “Hvala Ti ča mi svako lito s*ebeš”

Nakon poraza od Varaždina  na Poljud, Alen Vitasović poslao je vrlo ljutitu poruku splitskom nogometnom…

10 sati prije