Kategorije Auto-moto

Traži milijun dolara za “Bubu” iz 1964.: “Tvornička boja, prvi vlasnik, malo prešla…”

Širi dalje

Volkswagenova “Buba” spada među najveće automobilske ikone, a pojedini dobro očuvani klasični primjerci prodaju se i za peterocifren dolarski iznos. Ipak, još nismo čuli da neko ovaj auto cijeni milijun dolara.



Model koji 2018. slavi 80. rođendan, uskoro će (po drugi put) u penziju.

Volkswagen je potvrdio da će od srpnja 2019. prestati sa proizvodnjom “Nove bube”, lansirane krajem 20. stoljeća na valu nostalgije za starom, originalnom “Bubom”, koja je u to vrijeme bila pred gašenjem (posljednji primjerak izrađen je u julu 2003. u Maksiku).

Za razliku od originalnog modela, koji se proizvodio 65 godina, “Nova buba” trajala je tek nešto više od dvije decenije.

U međuvremenu, u krugovima kolekcionara klasičnih automobila i zaljubljenika u staru “Bubu” veoma se cijene očuvani primjerci ovog modela.

Jedan od takvih automobila oglašen je na prodaju na stranci Hemmings. Riječ je o zaista nesvakidašnjem primjerku stare “Bube” iz 1964. koja se nalazi u Portlandu, u Oregonu.

Auto je prije više od pola stoljeća kupio Rudi Zvarič i odmah nakon preuzimanja vozila, odvezao ga u garažu svog prijatelja. Nakon dvije godine, premještena je u drugi prostor, ali i dalje nije vožena.

Poslije točno pola stoljeća mirovanja (1966.-2016.), na kilometar satu i dalje je stajalo da je auto prešao svega tek 35 km (22 milje).

S obzirom na to da “Buba” nije bila izložena sunčevoj svjetlosti, originalna boja je i dalje u izvanrednom stanju, usprkos debelom sloju prašine koja se decenijama taložila na vozilu.

Interesantno je da na automobilu nisu bili instalirani originalni brisači, retrovizor i ukrasni napltci kotača već su sve vrijeme čuvani u kutijama u kojima su isporučeni.

Unutrašnjost automobila također je gotovo u tvorničkom  stanju iz polovine 1960-tih, uključujući sjedišta i tapecirung vrata.

Kada je Rudi Zvarič preminuo 2014. godine, njegov sestrić naslijedio je auto. Kako se navodi u oglasu, pošto ga je izgurao iz skladišta u kome se nalazio, mjerač pređene kilometraže (miljaže)  popeo se s 22 na 23 milje.

Sadašnji vlasnik procijenio je da je “Buba” potencijalni zlatni rudnik i odlučio je  prodati ga. Iako je riječ o izuzetno očuvanom primjerku, kakve je danas praktično nemoguće naći na tržištu oldtajmera, cijena je astronomska.

Vlasnik za nju traži ni manje ni više nego 1.000.000 dolara.

Koliko biste vi platili ovu nesvakidašnju “Bubu”?

Foto: Hemmings.com
Foto: Hemmings.com
Foto: Hemmings.com
Foto: Hemmings.com
Foto: Hemmings.com

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Deur: Surđivao je sa Sorošem, nudio se Feralu, a danas glumi desničara

Na izjavu Nine Raspudića  "prije bih se poturčio nego podržao Plenkovićev HDZ", reagirali su iz…

14 sati prije

Osuđeni Trgovački lanac Plodine! Varali su kupce i muljali s popustima

Trgovački lanac Plodine  te direktor nabave proglašeni krivima i kažnjeni zbog varanja kupaca lažnim akcijskim…

15 sati prije

Bugarska bijesna zbog Milanovićeve izjave, veleposlanicu pozvali na razgovor

Izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića opet su izazvale diplomatski skandal. Bugarska je pozvala hrvatsku veleposlanicu u toj zemlji Jasnu Ognjanovac…

18 sati prije