Kategorije ForumGastro

Dobre vijesti za ljubitelje pršuta, kulena, špeka i kulenove seke

Širi dalje

Prosječnim korištenjem tradicionalnih mesnih proizvoda u Hrvatskoj ne prelazi se preporučeni dnevni unos soli, unatoč činjenici da pojedini proizvodi sadrže čak oko polovine preporučenog dnevnog unosa.



Stručnjaci upozoravaju da pripazite u vrijeme blagdana kada konzumacija hrane znatno nadilazi prosjek.

Hrvatski stručnjaci za hranu analizirali su udio kuhinjske soli u 124 uzorka tradicionalnih mesnih proizvoda iz skupine trajnih kobasica, trajnih i polutrajnih suhomesnatih proizvoda te slanina napravljenih na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstava u Istri i Dalmaciji, te Središnjoj i Istočnoj Hrvatskoj.

Rezultati su pokazali da najveći udio soli sadrže suhomesnati proizvodi (6,16 posto) i slanina (5,30 posto), a najmanji trajne kobasice (4,20 posto).

Nema značajne razlike između hrvatskih regija iz kojih potječe proizvod, što je rezultat sličnosti u recepturama i tehnologijama proizvodnje, kaže se u istraživanju objavljenom u časopisu “Meso”.

Najveći dnevni unos soli s obzirom na prosječnu upotrebu navedenih vrsta mesnih proizvoda utvrđen je u Istočnoj i Središnjoj Hrvatskoj, približno 60 posto, a najmanji u Istri i Dalmaciji, približno 40 posto, navodi se u istraživanju.

Autori su do rezultata došli stavljajući u odnos dobivene podatke iz tradicionalnih mesnih proizvoda i prehrambene navike građana poznate iz ranijih istraživanja, te iz neobjavljenih podataka Hrvatske agencije za hranu.

Od ukupno 2002 ispitanika, njih 325 konzumiralo je prosječno dnevno 14,7 grama vratine, 29,8 grama pršuta, 34,6 grama špeka, 41,5 grama slanine, 42,5 grama domaće kobasice, 44 grama šunke, 51,3 grama pancete i 58 grama kulena.

S obzirom na to, oni su konzumacijom domaće kobasice unijeli dnevno 1,76 grama soli, konzumacijom kulena 2,55 grama, suhe šunke 2,88 grama i pancete 2,85 grama soli. Kako je maksimalna preporučena dnevna količina soli 5 grama, što otprilike stane u jednu manju žlicu, tradicionalni mesni proizvodi sudjeluju s oko polovicom tih potreba.

Liječnici ističu podatak da je smanjenjem unosa soli za oko tri grama dnevno kroz 10 do 15 godina kardiovaskularni rizik smanjen za 25 posto, a ukupna smrtnost za 20 posto.

MP/foto:baranja.hr


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Joško Marušić: Kako je Dušan Vukotić zanemaren, maknut u stranu i na kraju bačen niz stepenice Zagreb filma

Upravo ovim redoslijedom kako sam naveo u naslovu, u naš javni (kulturni) prostor ušuljala se…

54 minute prije

Bivši vojnik tzv. SAO Krajine uhićen zbog mučenja i ubojstva Hrvata kod Vodica

Policajci iz Odjela za ratne zločine dovršili su kriminalističko istraživanje nad 61-godišnjim hrvatskim državljaninom zbog…

2 sata prije

Nicolierova majka demantira: “Nije istina da ne želim ratna obilježja, pogotovo HOS-a”

Pokop Jean-Michela Nicoliera, francuskog dragovoljca ubijenog na Ovčari 1991. održat će se u četvrtak 6.…

3 sata prije