Kategorije Gastro

Ovo je 10 najboljih jela na svijetu prema odabiru CNN-a

Širi dalje

Hrana je sigurno jedno od najvećih poticaja za odlazak na neko putovanje, istraživanje egzotičnih i dalekih krajeva. A koja je hrana najukusnija?



Pogledajte kako je ugledni CNN rangirao najbolju hranu koju je kreiralo čovječanstvo

1. Curry Massaman, Tajland

Kralj curryja – Massaman poslužuje se na Tajlandu i ima sve što jedan curry treba imati: dobro je začinjen, sladak, s notom kokosa. A ova hrana na Tajlandu se prodaje na svakom uglu, piše Punkufer.

2. Pizza Napoletana, Italija

Najbolja pizza i dalje je ona iz Napulja, zahvaljujući visokokvalitetnim sastojcima koji idu u nju. Morska sol, kvalitetno pšenično brašno, isključivo svježe rajčice, maslinovo ulje, bosiljak, ručno umiješeno tijesto i krušna peć potrebni su za njezino spravljanje.

3. Čokolada, Meksiko

Ima je u svakoj trgovini, no ona originalna, iz Meksika, ipak je nešto drugo. Maje su je pili, kasnije se proširila svijetom i od tekućeg postala kruti proizvod u kojem uživaju svi. A meksičku čokoladu možete kupiti i kod nas.

4. Sushi, Japan

Tradicionalno japansko jelo koje se do 17. stoljeća pripremalo potpuno drukčije nego danas. Tisućama godina to je bila fermentirana riba s rižom koja se konzervirala solju, a između 17. i 19. stoljeća počeo se razvijati njegov današnji oblik. U Japanu to je jednostavno jelo od riže začinjene octom i jednog povrća ili ribe, a danas se poslužuje kao fast food.

5. Pekinška patka

Polako pečena u pećnici, hrskava i prelivena glazurom maltoznog sirupa, a poslužuje se s palačinkama, lukom i umakom hoisin, od soje, češnjaka i čilija ili u slatkom umaku od graha.

6. Hamburger, Njemačka

Treba li što reći o ovom sendviču u okruglom pecivu čiji je glavni sastojak meso? Vrstu mesa možete prilagoditi svom ukusu, kao i dodatke od povrća i umaka.

7. Penang assam laksa, Malezija

Jedno od najpopularnijih jela na Maleziji, začinjeno-kiselkasti temeljac od ribe s nudlima, čilijem, metvicom, limunskom travom, lukom, ananasom, đumbirom…

8. Tom yun goong, Tajland

Šakmpe, gljive, rajčice, limunska trava, lišće kaffir limete i galangal, obično s puno kokosovog mlijeka i vrhnja, sve to čini ovu specifičnu tajlandsku juhu koja sadrži sve okuse: kiselo, slano, ljuto i slatko.

 

9. Sladoled, globalno

U svakoj trgovini i u svakoj slastičarnici, a srećom, svugdje ih je pregršt. Iako ćemo rado pojesti bilo kakav sladoled, ipak su nam draži oni od domaćih sastojaka, a ne od gotovih smjesa.

10. Pileća muamba, Gabon

Piletina, ljuti čili, češnjak, rajčice, sol, papar i bamija s puno puno maslaca, glavni su sastojci ovog posebnog jela.

IZVOR: punkufer.hr


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Vedrana Rudan objavila da ima rak, već je operirana u Zagrebu

Vedrana Rudan objavila je da ima rak. Iz njezinog bloga može se zaključiti da je…

8 sati prije

Zorici Kondži zbog Tita zabranjen nastup na Euroviziji

Još malo nas dijeli od početka ovogodišnjeg Eurosonga na kojemu će hrvatsku predstavljati Marko Purišić, poznatiji kao Baby Lasagna,…

10 sati prije

Plenković: Imamo više od 76 ruku, a imamo i plan za manjine

Predsjednik HDZ-a i premijer tehničke vlade Andrej Plenković najavio je u ponedjeljak da će sutra…

12 sati prije