Kategorije Hrvatska

NOĆ VJEŠTICA Znate li kako je nastao Halloween?

Širi dalje

Vjeruje se kako Halloween korijene ima u keltskom festivalu Samhain – festivalu žetve koji slavi keltska božanstva, a održavao se do srednjeg vijeka.



Festival slavi kraj “svijetle polovice” godine i početak “tamne polovice” godine. Ponekad se obilježavao i kao keltska Nova godina.

Drevni Kelti vjerovali su da granica između ovog svijeta i svijeta mrtvih postaje najtanja upravo za Samhaina. Tada duhovi, i oni dobroćudni i oni zločesti, prelaze tu granicu i dolaze u ovaj svijet. Kelti su tijekom svetkovine slavili duhove predaka i pozivali ih u svoj dom, dok su zle duhove tjerali iz svog doma.

Kako bi ih mogli zaplašiti i otjerati, nosili su maske i neobične kostime. Isto tako, Kelti su na prozore svojih nastamba stavljali izrezbarene bijele repe s raznim strašnim licima, koje su također trebale prestrašiti zle duhove. Bundeve su u opticaj stavili Amerikanci u 19. stoljeću, jer su jeftinije i lakše se izdubljuju i režu.

Kroz stoljeća taj se festival stopio s nekim elementima kršćanske svetkovine Dana mrtvih. Tako je ime Halloween nastalo u 16. stoljeću, a predstavlja škotsku varijantu punog imena All-Hallows-Even (noć prije Svih svetih). Do početka 20. stoljeća koristio se naziv “Hallowe`en”, koji je potom skraćen na Halloween.

Iz godine u godinu ova noć je sve popularnija i obilježava se masovno i u našim krajevima. No, svake godine slušamo i čitamo o tome kako je Halloween štovanje nečeg lošeg i zlog te da mu pridodajemo veliku važnost. Kakav je vaš stav o “Noći vještica”? Obilježavate li ga na ikakav način? Nama su ipak najzinimljivije bundeve koje ukrašavaju ulaze nekih domova

AUTOR: Dnevnik.hr


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Zorici Kondži zbog Tita zabranjen nastup na Euroviziji

Još malo nas dijeli od početka ovogodišnjeg Eurosonga na kojemu će hrvatsku predstavljati Marko Purišić, poznatiji kao Baby Lasagna,…

10 minuta prije

Plenković: Imamo više od 76 ruku, a imamo i plan za manjine

Predsjednik HDZ-a i premijer tehničke vlade Andrej Plenković najavio je u ponedjeljak da će sutra…

1 sat prije

U Španjolskoj uhićeno 11 srpskih kriminalca. Zarobili su i mučili pet Srba

U Španjolskoj je uhićeno 11 pripadnika srpske kriminalne organizacije pod sumnjom da su ondje napali konkurentsku srpsku…

2 sata prije