Kategorije Kolumne

Bojanu bi majka trebala reći: “Sine, počeli su te smatrali budalom, razmisli malo!”

Širi dalje

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je u razgovoru za Hrvatski radio u sklopu emisije “S predsjednicom izvan protokola” komentirala je komemoracije u Jasenovcu i podržala ideju formiranja međunarodne komisije koja bi istražila istinu o tom logoru.



Predsjednica je poručila da se zalaže za jedinstvenu i zajedničku komemoraciju ‘jer bi to onda bila kolona zajedništva’. Praktički je najavila da će se u tom slučaju i ona pridružiti komemoraciji, a neće Jasenovac posjećivati sama dan ili dva prije službene komemoracije.

“To nije bilo nimalo usmjereno protiv Vlade i službene komemoracije. Ali, evo, spremna sam u duhu zajedništva i pozivam sve, i Srbe u Hrvatskoj i židovske organizacije, da se dogovorimo da sljedeće godine odemo svi zajedno u tišini pokloniti se tim žrtvama, odati pijetet. Da pokažemo da smo dovoljno zreli da o toj temi iz prošlosti danas razmišljamo s tim vremenskim odmakom”, poručila je predsjednica.

Predsjednica Grabar-Kitarović je tijekom razgovora podržala ideju o istraživanju pune istine o Jasenovcu koju je predložio Ivan Zvonimir Čičak.

“Pitanje Jasenovca i žrtava ne smije biti kamen spoticanja niti oružje u rukama bilo koga tko želi promicati bilo kakvu kampanju protiv Hrvatske. Iznimno dobrim u tom smislu smatram prijedlog čelnika HHO-a Ivana

Zvonimira Čička o formiranju međunarodnoga povjerenstva, s članovima iz Srbije, Hrvatske te međunarodnih stručnjaka, koje bi utvrdilo istinu o Jasenovcu”, rekla je Grabar-Kitarović.

“Da se točno utvrdi prava istina, jer smatram da samo istina može pomoći da se pomaknemo naprijed”, poručila je.

“U 21. stoljeću modernom se forenzikom, medicinskom i forenzikom dokumenta, može utvrditi ne samo broj žrtava, što je nažalost uvijek bio kamen spoticanja i oruđe u rukama raznoraznih kampanja, već i istina što se doista događalo u Jasenovcu, ne samo od 1941. do 1945. godine, nego i kasnije”, rekla je predsjednica.

Predsjednik HHO-a Čičak je zagovara međunarodnu komisije za utvrđivanje istine o logoru u Jasenovcu kojoj bi na čelu  bio predstavnik Memorijalnog centra za žrtve holokausta Yad Vashem, a članovi bili bi predstavnici Hrvatske, Srbije, Katoličke i Pravoslavne crkve te Svjetskog židovskog kongresa.

“Istina o Jasenovcu i broj ubijenih nikad se neće saznati na ovakav način. Mi kažemo da je službeno 83 tisuće stradalih, a Srbi kažu više stotina tisuća, u Muzeju genocida u Beogradu govore o 50 tisuća stradalih u Jasenovcu, pa se ne zna koji je broj točan. Istine ne treba bojati. Slično je bilo u Rumunjskoj, a onda je Wieselova komisija (Elie Wiesel, američki  Židov porijeklom iz Rumunjske, preživio je Auschwitz, dobitnik Nobelove nagrade za mir utvrdila stvarno stanje i stavljena je točna na taj slučaj.

“Treba se maknuti s te bolne točke jer ćemo se ovako prepucavati još sljedećih 50 godina”, kazao je Čičak, a njegovu ideju podržala je Predsjednica.

Izjava Predsjednice izazvale je prijezir dežurnih tviteraša među kojima prednjače sveprisutna Jadranka Kosor ( koja nije mogla sakriti da mrzi Kolinda Grabar Kitarović još dok su bila zajedno u Vladi Ive Sanadera ), zatim Dejana JovićaBojana Glavaševića.

Saborski zastupnik SDP-a Bojan Vegeta Glavašević ( u sve se miješa) smatra da je Grabar-Kitarović relativizirala holokaust, da su njezine izjave sramota i da je hitno treba maknuti s Pantovčaka.

“Kolinda Grabar Kitarović relativizira Holokaust. Jer to je ono što se događalo u Jasenovcu. Za utvrđivanje te istine nije potrebna nikakva prokleta komisija. Micanje KGK s Pantovčaka nakon ove sramotne izjave više nije pitanje izbora PRH nego narodnog oslobođenja”, poručio je Glavašević.

https://twitter.com/bglavasevic/status/988850234980790272?ref_src=twsrc%5Etfw

Što je predložila predsjednica: Da se utvrdi istina. Otkad je želja za istinom negiranje bilo čega? Pa i holokausta.

Ako nema netko u SDP-u da ga savjetuje, ako to ne čini njegov mentor Milorad Pupovac, majka bi mu trebala reći: “Sine Bojane, počeli te smatrali budalom, razmisli malo”.

M. Marković/foto:hm

 

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Maslinar uzvraća ljudima koji ga prijavljuju zbog gnoja: Dragi ilegalni graditelji…

Sandi Chiavalon, jedan od najpoznatijih istarskih maslinara, požalio se na Facebooku kako ga susjedi, za…

14 minuta prije

Milanović će potpisat produljenje mandata šefu tajne službe

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović potpisat će danas rješenje prema kojem Daniel Markić ostaje na…

2 sata prije

Nakon prijetnji otakazana Dinamova noć u Imotskom: “Takvu mržnju nisam doživio u 32 godine!”

Vlasnik restoran u kojem se trebala održati Dinamova Plava noć u Imotskom otkazao je nakon…

3 sata prije