Bojanu bi majka trebala reći: “Sine, počeli su te smatrali budalom, razmisli malo!”

travanj 26, 2018 maxportal
Share Button

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je u razgovoru za Hrvatski radio u sklopu emisije “S predsjednicom izvan protokola” komentirala je komemoracije u Jasenovcu i podržala ideju formiranja međunarodne komisije koja bi istražila istinu o tom logoru.Predsjednica je poručila da se zalaže za jedinstvenu i zajedničku komemoraciju ‘jer bi to onda bila kolona zajedništva’. Praktički je najavila da će se u tom slučaju i ona pridružiti komemoraciji, a neće Jasenovac posjećivati sama dan ili dva prije službene komemoracije.

“To nije bilo nimalo usmjereno protiv Vlade i službene komemoracije. Ali, evo, spremna sam u duhu zajedništva i pozivam sve, i Srbe u Hrvatskoj i židovske organizacije, da se dogovorimo da sljedeće godine odemo svi zajedno u tišini pokloniti se tim žrtvama, odati pijetet. Da pokažemo da smo dovoljno zreli da o toj temi iz prošlosti danas razmišljamo s tim vremenskim odmakom”, poručila je predsjednica.

Predsjednica Grabar-Kitarović je tijekom razgovora podržala ideju o istraživanju pune istine o Jasenovcu koju je predložio Ivan Zvonimir Čičak.

“Pitanje Jasenovca i žrtava ne smije biti kamen spoticanja niti oružje u rukama bilo koga tko želi promicati bilo kakvu kampanju protiv Hrvatske. Iznimno dobrim u tom smislu smatram prijedlog čelnika HHO-a Ivana Zvonimira Čička o formiranju međunarodnoga povjerenstva, s članovima iz Srbije, Hrvatske te međunarodnih stručnjaka, koje bi utvrdilo istinu o Jasenovcu”, rekla je Grabar-Kitarović.

“Da se točno utvrdi prava istina, jer smatram da samo istina može pomoći da se pomaknemo naprijed”, poručila je.

“U 21. stoljeću modernom se forenzikom, medicinskom i forenzikom dokumenta, može utvrditi ne samo broj žrtava, što je nažalost uvijek bio kamen spoticanja i oruđe u rukama raznoraznih kampanja, već i istina što se doista događalo u Jasenovcu, ne samo od 1941. do 1945. godine, nego i kasnije”, rekla je predsjednica.

Predsjednik HHO-a Čičak je zagovara međunarodnu komisije za utvrđivanje istine o logoru u Jasenovcu kojoj bi na čelu  bio predstavnik Memorijalnog centra za žrtve holokausta Yad Vashem, a članovi bili bi predstavnici Hrvatske, Srbije, Katoličke i Pravoslavne crkve te Svjetskog židovskog kongresa.

“Istina o Jasenovcu i broj ubijenih nikad se neće saznati na ovakav način. Mi kažemo da je službeno 83 tisuće stradalih, a Srbi kažu više stotina tisuća, u Muzeju genocida u Beogradu govore o 50 tisuća stradalih u Jasenovcu, pa se ne zna koji je broj točan. Istine ne treba bojati. Slično je bilo u Rumunjskoj, a onda je Wieselova komisija (Elie Wiesel, američki  Židov porijeklom iz Rumunjske, preživio je Auschwitz, dobitnik Nobelove nagrade za mir utvrdila stvarno stanje i stavljena je točna na taj slučaj.

“Treba se maknuti s te bolne točke jer ćemo se ovako prepucavati još sljedećih 50 godina”, kazao je Čičak, a njegovu ideju podržala je Predsjednica.

Izjava Predsjednice izazvale je prijezir dežurnih tviteraša među kojima prednjače sveprisutna Jadranka Kosor ( koja nije mogla sakriti da mrzi Kolinda Grabar Kitarović još dok su bila zajedno u Vladi Ive Sanadera ), zatim Dejana JovićaBojana Glavaševića.

Saborski zastupnik SDP-a Bojan Vegeta Glavašević ( u sve se miješa) smatra da je Grabar-Kitarović relativizirala holokaust, da su njezine izjave sramota i da je hitno treba maknuti s Pantovčaka.

“Kolinda Grabar Kitarović relativizira Holokaust. Jer to je ono što se događalo u Jasenovcu. Za utvrđivanje te istine nije potrebna nikakva prokleta komisija. Micanje KGK s Pantovčaka nakon ove sramotne izjave više nije pitanje izbora PRH nego narodnog oslobođenja”, poručio je Glavašević.

Što je predložila predsjednica: Da se utvrdi istina. Otkad je želja za istinom negiranje bilo čega? Pa i holokausta.

Ako nema netko u SDP-u da ga savjetuje, ako to ne čini njegov mentor Milorad Pupovac, majka bi mu trebala reći: “Sine Bojane, počeli te smatrali budalom, razmisli malo”.

M. Marković/foto:hm

 

 

Komentari
Share Button