Kategorije Kolumne

Dr. Ester Gitman: Svjedok istine i glas savjesti – promocija nove knjige o Stepincu

Širi dalje

Knjiga dr. Ester Gitman “Alojzije Stepinac – Pillar of Human Rights” (Alojzije Stepinac – Stup ljudskih prava)  bit će predstavljena 13. veljače 2019. (na 59-u obljetnicu pokopa našeg blaženika) u 18 sati u Velikoj dvorani na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu, Ilica 242.



Američka povjesničarka židovskog podrijetla, stručnjakinja za holokaust na prostoru Jugoslavije (s posebnim fokusom na NDH), dr. Esther Gitman spada u red znanstvenika koji se ne povode za trendovima, ideologijom ili simpatijama javnosti, nego u svome radu slijede jedini ispravan put – istinu, argumente i činjenice.

Godine prekopavanja arhiva i pažljiva raščlamba dokumenata, urodili su vrijednim radovima i knjigama od kojih su za nas Hrvate najzanimljivije one koje se odnose na NDH i blaženog Alojzija Stepinca; iz razumljivih razloga, jer kod mnogih još uvijek  izazivaju “kontroverze” i sasvim oprečna mišljenja i stavove.

Njezina najnovija knjiga “Alojzije Stepinac – Pillar of Human Rights” (Alojzije Stepinac – Stup ljudskih prava) koja će biti predstavljena sutra, 13. veljače 2019. (na 59-u obljetnicu pokopa našeg blaženika), bavi se likom i djelom kardinala Stepinca na poseban način i preko njegova životnog puta i djelovanja otkriva kako je mladi hrvatski svećenik iz maloga Krašića i seljačke obitelji postao junakom nacije i Crkve i moralni uzor mnogim ljudima diljem svijeta.

Njegova nepokolebljiva vjernost Kristu, materi Crkvi i svojemu narodu odolijevala je svim iskušenjima. Bio je glas istine, apologet vjere i neumorni borac protiv svake nepravde i sve što je govorio, pisao i poduzimao, činio je po svojoj savjesti. Upravo zbog toga što se nikad nije odrekao univerzalnih kršćanskih vrednota i Boga, ovaj produhovljeni svećenik je vođen istinom i slijedeći Krista postao istinskim svjetionikom i putokazom – nama i naraštajima koji dolaze poslije nas.

Kad osoba poput dr. Gitman, koja piše i govori na temelju osobnog iskustva (jer i nju je spasio kardinal Stepinac) i autentičnih dokumenata, svoj višegodišnji naporni rad pretoči u knjigu kao što je ova, to je pothvat vrijedan divljenja i poštovanja.

Čitavih godinu dana svakodnevnog prekopavanja i prikupljanja gradiva – pri čemu je kroz njezine ruke prošlo više od 30 tisuća dokumenata (uz 5000 faksimila koje čuva u osobnom arhivu) i bogato iskustvo iz ranijih godina, sadržani u ovoj knjizi koja nema drugih pretenzija osim da svjedoči istinu, jednako kako je to činio i pokojni kardinal i blaženik Alojzije.

Istina je naša nasušna potreba. I koliko god se ponekad činilo da je laž jača, ona je vrijedna svake žrtve. To nam poručuje i o tomu nam svjedoči časna i hrabra žena, dr. Esther Gitman.

Svaki njezin rad, knjiga, intervju, sve ono što napiše i kaže, prožeto je težnjom za istinom i pravednošću i to su te nemjerljive i neprocjenjive vrijednosti kojima teže ljudi sa savješću, oni koji se ne mire s lažima i ne dopuštaju da prevlada zlo.

I u svojim ranijim knjigama, dr. Gitman je jednako otvoreno i hrabro progovarala o mnogim događajima iz razdoblja Drugoga svjetskog rata koje danas u Hrvatskoj spominju samo rijetki, ponajprije iz razloga “kontroverzi” koje ih prate.

Počevši od svoje doktorske disertacije (1999. godine) na temu: Rescue of Jews in the Independent State of Croatia, 1941-1945. (Spašavanje Židova u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, 1942.-1945.) nadalje, bila je i ostala zaokupljena temama koje još uvijek prekriva koprena neznanja, šutnje ili propagandnih laži koje su nam podmetnute umjesto povijesne istine.

Istom temom ona se bavi i u knjizi Kad hrabrost prevlada (iz 2011, u Zagrebu je tiskana, 2012.), gdje na 344. stranice dr. Gitman iznosi istinu o Židovima u NDH. I ovaj je istraživački pothvat iziskivao veliki trud – traganje za dokumentima, iščitavanje i analizu opsežne literature, brojne susrete i razgovore s preživjelim svjedocima događaja ili njihovim potomcima, dane i noći studioznog rada na sistematiziranju i provjeri gradiva.

Napor je urodio plodom.

Dr. Gitman je pronašla preko 450 pisama u kojima su mnogi Hrvati – od seoskih župnika i časnih sestara, do ustaških časnika i građana, često riskirajući vlastitu sigurnost ili živote, pisali ustaškim vlastima pa i samome Paveliću, tražeći oslobađanje zatočenih.

Autorica uz pomoć arhivskih izvora svjedoči da su se i čitava sela ili radni kolektivi znali svojim potpisima založiti za one koji su bili u nevolji i tražiti njihovo oslobađanje. I u ovoj knjizi, opet je naglašena uloga blaženog kardinala Stepinca, čije je zauzimanje za ljude (neovisno o njihovoj vjeri i naciji) bilo naročito izraženo, unatoč svim opasnostima koje su bile vezane s takvim njegovim djelovanjem.

Brojni su Židovi i pravoslavci spašavani od deportacija (koje su vlastima NDH uvjetovali Nijemci), a bilo je čak i Stepinčevih kontakata s talijanskim okupacijskim dužnosnicima o prebacivanju onih kod kojih je to bilo moguće u talijansku zonu, kako bi ostali na životu i izbjegli transporte u njemačke radne ili koncentracijske logore. I u mnogim je slučajevima tadašnji zagrebački nadbiskup uspijevao. No, ni on nije bio svemoguć, niti je mogao zaustaviti rat i sve ono zlo koje se u tom ratu događalo.

Mada ima i onih koji iz ideoloških motiva ignoriraju i prešućuju njezin rad, dr. Esther Gitman i knjige što ih je napisala, danas su nezaobilazno štivo za svakoga tko traga za istinom i povijest Drugoga svjetskog rata, razdoblje NDH i povijest Katoličke crkve ne mogu se pisati a da se ne uzme u obzir argumentacija koju ona iznosi.

Ova je časna i hrabra znanstvenica 2015. godine primila Medalju za širenje istine o blaženom Alojziju Stepincu

, koju joj je u ime Katoličke crkve u Hrvata i kardinala Josipa Bozanića dodijelio pomoćni biskup zagrebački Ivan Šaško.

Godine 2017., “Mreža hrvatskih žena” dodijelila joj je nagradu Friends of Croatia (Prijatelj Hrvatske), također zbog promicanja istine o kardinalu naše Crkve koji je u vihoru Drugoga svjetskog rata i tada porobljenoj Europi bio usamljen primjer časnog i hrabrog svećenika koji je dizao svoj glas za čovjeka, pravdu i istinu, osuđujući jednako svako zlo i sve što je upereno protiv Božjih zakona.

Hrvatskome narodu i našoj Crkvi osobe koje slijede istinu i pronose je svijetom su dragocjene; jer “na nas Hrvate i na našu povijest nabačeno je toliko blata, da bi svaki Hrvat koji može držati pero u ruci i zna pisati morao pisati istinu” – govorio je blagopokojni kardinal dr. Franjo Kuharić, živi svjedok Stepinčevih riječi što ih je ovaj izgovorio nakon njegova ređenja (15. srpnja 1945. godine) u zagrebačkoj katedrali obraćajući se mladima svećenicima: “Šaljem vas u krvavu kupelj”-

Dr. Gitman nije po krvi Hrvatica, ali zacijelo je mnogima i draga i bliska, jer naš je narod oduvijek prihvaćao čista i otvorena srca sve ljude dobre volje i časnih namjera.

Tomu nas, uostalom, poučava i životni put našega blaženika koji se svojom žrtvom i mučeništvom zauvijek upisao u crkvenu u nacionalnu povjesnicu…

Zlatko Pinter/Foto: Luka Smuk (unicath.hr)  Na fotografiji dr. sc. Esther Gitman, kardinal Josip Bozanić i rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić.

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

DP objavio ključnu odluku, Radić prozvao Pupovca

Domovinski okret održao je presicu nakon sjednice Predsjedništva te stranke nakon što su  jutros pregovarali…

42 minute prije

Plenković: Vladu formiraju pobjednici, a ne Grbin i njegov proruski stric

Premijer Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak kako smatra da će kroz slijedeće dane dogovoriti s…

4 sata prije

Grbin nakon sastanka s DP-om: Sve opcije su moguće pa i ponavljanje izbora

Nakon postizbornih razgovora s Domovinskim pokretom o sastavljanju moguće većine javnosti se s Iblerova trga…

4 sata prije