Kategorije KolumneNaslovna

Je li Plenković svjestan subverzivnog djelovanja SPC-a i ‘pete kolone’ Milorada Pupovca

Širi dalje

IAKO Andreju Plenkoviću kao novom hrvatskome premijeru treba ostaviti 100 dana da pokaže svojim prvim potezima i mjerama u kojem pravcu namjerava na čelu Vlade i stožerne hrvatske stranke HDZ-a voditi Hrvatsku, neke njegove ocjene nameću pitanje je li on svjestan u kakvoj državi obnaša najvišu izvršnu dužnost.



Najsvježiji primjer je njegova reakcija na izjavu srbijanskog premijera Aleksandra Vučića o imenovanju Ante Gotovine za posebnog savjetnika ministra obrane Damira Krstičevića

Podsjećamo da je Aleksandar Vučić izjavio kako su “razumjeli poruku koju nosi postavljanje Ante Gotovine za savjetnika za nacionalnu sigurnost u hrvatskoj Vladi”, te kako je “sasvim izvjesno da Srbi, prije svega prognani Srbi koji su živjeli na području Krajine i Hrvatske, ne mogu biti sretni zbog toga”.

Ta izjava predstavlja grubo miješanja u unutarnje poslove Republike Hrvatske, što se u Beogradu s novom vladajućom garniturom Nikolić-Vučić ne događa prvi put. Ne događa se ni to da službena Hrvatska umjesto da odlučno odbaci to miješanje u unutarnje stvari Republike Hrvatske podsjeti vodeće srbijanske političare da kao oni koji su fizički osobno sudjelovali u agresiji na Hrvatsku nemaju nimalo ni političkog ni moralnog prava s visoka, kao da još uvijek postoji komunistička Jugoslavija, određivati što se u Hrvatskoj smije ili ne smije događati.

Upravo na takvu poziciju trebao se postaviti premijer Plenković i održati lekciju Aleksandru Vučiću i srbijanskoj službenoj politici, jer je Hrvatska pobijedila u ratu protiv velikosrpske agresije u kojoj su osobno sudjelovali i Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić.

Umjesto toga Andrej Plenković postavio se u obranašku, dakle gubitničku poziciju, izjavljujući da ne vidi da je „reakcija nešto problematično”. Iz toga proizlazi da za Andreja Plenkovića miješanje Srbije u unutarnje stvari Republike Hrvatske „nije nešto problematično“, pa se postavlja logično pitanje brani li Andrej Plenković u ovom slučaju integritet i dostojanstvo hrvatske države kao njezin predsjednik Vlade.

Kad se reagiranje Andreja Plenkovića dovede u svezu s ponašanjem pripadnika srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj na čelu s već osvjedočenim vođom velikosrpske „pete kolone“ u Hrvatskoj saborskim zastupnikom Miloradom Pupovcem onda proizlazi da se Plenkovićeva reakcija na Vučićevu izjavu uklapa u širi kontekst nove velikosrpske politike precizirane u famoznom „Memorandumu2“ Srpske akademije nauka i umetnosti.

Treba podsjetiti da je glavni cilj tog dokumenta da se izjednači krivnja za sve ratove što ih je na prostoru bivše Jugoslavije povela velikosrpska politika pod Slobodanom Miloševićem, a nova srbijanska politika se novim sredstvima bori za te velikosrpske ciljeve.

Postavlja se pitanje je li Andrej Plenković svjestan te činjenice, je li se okružio pravim savjetnicima, jer mu u tom pogledu nikako pravi savjetnici ne mogu biti ni Vladimir Šeks ni bivši hrvatski veleposlanik u Beogradu Davor Božinović koji je na prošlim izborima dobio samo 400 preferencijalnih glasova.

Andrej Plenković treba shvatiti da je on premijer Republike Hrvatske, a ne gubernator Europske unije u Hrvatskoj koja još uvijek na razne načine (Merkelina Berlinska inicijativa, projekt „Brdo-Brijuni“, britanska „jugosfera“ itd.) želi spajati države i narode nastale krvavim raspadom komunističke Jugoslavije.

Je li Andrej Plenković svjestan blago rečeno subverzivne djelatnosti Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj na čelu s mitropolitom Porfirijem i djelovanja vođe velikosrpske „pete kolone“ Milorada Pupovca. Oni sustavno prekrajaju povijesne činjenice jer  oni Domovinski rat, kojega je bolje nazvati Srpsko-hrvatski rat, smatraju ratnim naslijeđem u kojoj treba poštovati svaku žrtvu.

“Danas se nažalost prema žrtvama različito odnosimo, pa su neke žrtve iz rata ’90-ih izložene zaboravu, što svakako ne doprinosi pomirenju”, rekao je ovom prigodom Milorad Pupovac. Milorad Pupovac sustavno govori o pomirenju, a pomirenja ne može biti ako se krivotvore povjesne činjenice i ako se velikosrpska agresija na državu Hrvatsku, koju je tako okvalificirao Međunarodni sud pravde, na nazove pravim imenom.

U tom smislu i premijer Andrej Plenković mora prekinuti s manipulacijama oko velikosrpske agresije koje traju otkako su na vlast početkom 2000. godine došli Stipe Mesić i Ivica Račan i jasno mora odrešito stati na stranu povjesnih činjenica da je Hrvatska u tom ratu bila žrtva agresije i da je konačno u tom ratu pobijedila. Tada se ne bi događale obranaške i gubitničke  izjave kakvu je dao nakon Vučićeve reakcije na imenovanje Gotovine za posebnog savjetnika ministra obrane.

Ako pak Andrej Plenković nastavi u ovakvom stilu onda se članstvo HDZ-a treba ozbiljno upitati jesu li s njime dobili novog umivenog Ivu Sanadera.

PIŠE: Vjekoslav Krsnik/Foto:lika-online


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Deur: Surđivao je sa Sorošem, nudio se Feralu, a danas glumi desničara

Na izjavu Nine Raspudića  "prije bih se poturčio nego podržao Plenkovićev HDZ", reagirali su iz…

9 sati prije

Osuđeni Trgovački lanac Plodine! Varali su kupce i muljali s popustima

Trgovački lanac Plodine  te direktor nabave proglašeni krivima i kažnjeni zbog varanja kupaca lažnim akcijskim…

11 sati prije

Bugarska bijesna zbog Milanovićeve izjave, veleposlanicu pozvali na razgovor

Izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića opet su izazvale diplomatski skandal. Bugarska je pozvala hrvatsku veleposlanicu u toj zemlji Jasnu Ognjanovac…

14 sati prije