Kategorije Kolumne

Marko Ljubić: Raspada li se Škorina stranka?

Širi dalje

Stvarno treba biti totalno površan pa odlazak Milana Vrkljana i Karoline Vidović Krišto iz kluba zastupnika DPMŠ i Vrkljana iz DPMŠ, jer Karolina nije ni bila članica te stranke, proglasiti “raspadom DPMŠ”. Raspad je moguć ondje gdje je nešto, u ovom slučaju netko, bio spojen, jedinstven, integriran ili povezan.



No, nakon izbora i konstituiranja Sabora DPMŠ, onakvog kakvim se predstavljao nije ni bilo.

Zlatko Hasanbegović je, iako je prije izbora objavio da se njegov Hrvatski blok kolektivno učlanio u DPMŠ, registriran nakon osvajanja mandata na listi DPMŠ, kao saborski zastupnik Hrvatskog bloka. Hrvoje Zekanović, izvorno član Ilčićevog HRAST-a i predsjednik Suverenista, dakle posebne, fuzionirane stranke, koji je na listi DPMŠ ušao u Sabor, registriran je kao zastupnik HRAST-a.

Pavliček, predsjednik HKS (Hrvatske konzervativne stranke, poznatije kao Ružine stranke, inače članice Suverenista), koji je također u Sabor ušao na listi DPMŠ, registriran je kao zastupnik HKS-a, kao i Marko Milanović Litre. Željko Sačić, koji je u Sabor ušao preferencijalnim glasovima na listi DPMŠ, registriran je kao zastupnik Suverenista.

Ivan Penava, koji je u Sabor ušao na listi DPMŠ, nedavno je registrirao svoju stranku, nije se sa svojim bivšim Hadezeovcima htio učlaniti u DPMŠ, iako je to Škoro najavljivao između redova čak i u trenutku kad je već danima ranije Penavin zahtjev za registracijom stranke bio u Ministarstvu pravosuđa.

Tko ne zna ili ne želi provjeravati i tražiti činjenice, iako ih je lako provjeriti i vidjeti niz nevjerojatnih nelogičnosti u odnosu na promotivne poruke, dovoljno je obratiti pozornost na promidžbenu oglasnu ploču DPMŠ, emisiju Bujica, pregledati goste i lako uočiti da nakon prvog vala predizbornog i djelomičnog postizbornog oduševljenja s umjetnim nastojanjem predstavljanja uspjehom teškog projektnog debakla na izborima, sve do saborske prisege, većina ovih nema pristup tom oglasnom prostoru.

Doduše, neki su se i istrošili, kao Zekanović, pa i to može biti razlog apstinencije u bujičarenju javnim prostorom.

Ne želim nagađati o razlozima spomenutih odluka o registracijama osvojenih saborskih mandata na listi DPMŠ, no jedan od bitnih razloga bi mogao biti i 355 tisuća kuna godišnje iz državnog proračuna za svaki osvojeni mandat, svakoj stranci.

Nema, dakle, nikakvog raspada DPMŠ, jer nije ni bilo ničega vezivnog i integrativnog, izuzev ući u Sabor i eventualno preuzeti udio u vlasti ako se u njoj bude sudjelovalo. Sve ostalo nema uporišta.

Marko Ljubić/Foto:pxll

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Uhićen Gerard Depardieu, 15 žena ga optužilo za seksualno nasilje

Slavni francuski glumac Gerard Depardieu (75) priveden je zbog optužbe za seksualni napad, pišu francuski…

3 minute prije

Mesić: Ne može se stvoriti Velika Srbija, oni su mala država na Balkanu

Stjepan Mesić je tijekom boravka u Prištini, na skupu PanAlbanci-Inter-Balkan-Euroatlantik, izjavio da se Velika Srbija…

52 minute prije

Rijeke pravde i pravednici, analiza jednog poraza

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović u Kninu je 7. travnja 2024., deset dana prije izbora,…

3 sata prije