Kategorije Kolumne

Slučaj Martina Dalić: Za kakve su greške i greškice ministri u Europi davali ostavke

Širi dalje

Da je Martina Dalić dužnosnica u Švedskoj, Velikoj Britaniji ili nekoj drugoj uređenoj zemlji, već bi odavno bila bivša dužnosnica. Zašto to kažem? Evo pa se sami uvjerite.



 

PIŠE: Pero Kovačević 

U zapadnoj demokraciji normalno je i uobičajeno podnošenje ostavki nakon što se sazna da je netko umiješan u skandal koji mu narušava vjerodostojnost.

Evo,nekih od primjera zbog čega sve dužnosnici u uređenim državama daju ostavke:

• Britanski ministar unutarnjih poslova David Blanket ostavku je podnio jer je zatražio požurnicu za rješavanje radne dozvole dadilji svoje prijateljice.
• Švedska ministrica Maria Borelisu je ostavku podnijela jer je dadilju zaposlila na crno.
• Druga švedska ministrica je službenom karticom kupila čarape jer nije imala gotovine, novac za čarape odmah je vratila, ali je podnijela ostavku koja je prihvaćena.
• Aida Hadžalić, bivša ministrica za visoko i srednje obrazovanje Kraljevine Švedske podnijela je ostavku nakon što ju je policija zaustavila za volanom i našla joj 0,2 promila alkohola u krvi.
• Britanska zastupnica u parlamentu je podnijela ostavku zbog nepravilnosti u obračunu putnih troškova. Ostavku je dala i zbog činjenice da joj je muž službenom karticom platio najam dva filma u videoteci.
• Francuska ministrica vanjskih poslova podnijela je ostavku nakon što se s ljetovanja umjesto komercijalnim letom vratila avionom tuniskog predsjednika.

Martina Dalić, čak javno izjavljuje da nema namjeru dati ostavke jer ona jednostavno kazano živi u Hrvatskoj, u kojoj je sustav vrijednosti već godinama u dubokoj krizi.

U javnost su prvo procurili ugovori Agrokora s raznim savjetnicima i PR stručnjacima za kriznu komunikaciju čije je honorare predsjednica Republike opisala kao “duboko nemoralnima”, Gordan Jandroković “nesimpatičnima”, a premijer za branio svoju štićenicu, iako vrlo vjerojatno nije sretan zbog već zaboravljene afere oko Agrokora.

Prvo su procurili ugovori s Texo Managmentom, bivšom tvrtkom Ante Ramljaka, s kojom je Agrokor sklopio suradnju i svaki tjedan za usluge savjetovanja prima 243 tisuće kuna. Potom smo doznali da su angažirani i stručnjaci za krizno komuniciranje, odnosno jedna agencija, koja usluge PR-a i komuniciranja tjedno naplaćuje deset tisuća eura. Cifra je to koju je osudila većina PR struke, koji tvrde kako su to pretjerani i potpuno neprimjereni iznosi.

Ukupna naknada profesionalnim savjetnicima do okončanja postupka izvanredne uprave i nagodbe procjenjuje se na oko 58 do 69 milijuna eura.

Nakon toga, ovih dana je izbila afera Hotmail. Iz objavljene dokumentacije i mailova jasno se vidi kako funkcionira Plenkovićeva Vlada.

Vidljivo je kako su Andrej Plenković i Martina Dalić, koriste laž kao sredstvo političkog komuniciranja s građanima, namjerno obmanjivali hrvatsku javnost govoreći neistine o stanju u Agrokoru.

Žalosna je činjenica da su Andrej Plenković i Martina Dalić kao premijer i potpredsjednica vlade iskoristili svoje položaje i povlaštene informacije kako bi posebna skupina koju je birala Martina Dalić, mogla zaraditi na poslovima u Agrokoru nakon 10. travnja.

U uređenim državama se trgovina povlaštenim informacijama kazneno goni, a počinitelje kažnjava s najmanje pet godina zatvora.

Nadalje, iz mailova i dokumentacije je isto tako jasno kako su Plenković i Dalić, ne vodeći računa o javnom interesu i transparentnom vođenju procesa sanacije Agrokora, privatnim osobama, koje nisu bile vezane ni za jednu javnu funkciju, odavali ne samo povjerljive pravne i financijske podatke nego i sadržaje povjerljivih razgovora članova Vlade s investitorima, bankarima i diplomatima iz Rusije te ostale pravne i financijske podatke koji nisu bili poznati javnosti.

Naime, vlasnici i predsjednici brokerskih kuća, konzultantskih tvrtki i odvjetničkih ureda tajno su radili za vladu na pripremi zakona te izvukli osobnu korist s obzirom na to da je na kraju, na ime savjetničkih usluga, iz Todorićeve bivše tvrtke u posljednjih godinu dana izvučeno više od pola milijarde kuna.

U uređenim pravnim državama Martina Dalić bi istog trena dala ostavku, odnosno bila razriješena. Organi gonjenja bi radili svoj posao.

Naravno mi nismo uređena pravna država, a ovu aferu će zamijeniti neka druga afera, dok će dužnosnici HDZ- a prema nalogu Plenkovića i Njonje širiti optimizam.

U pravu je Dalija Orešković kad kaže: „Sve da je grupa ljudi koja je pisala lex Agrokor doista i radila u javnom interesu, nesporna je činjenica da je ta grupa radila i u svoju korist”.

Što se tiče izjave Andreja Plenkovića:“ Zašto ste navalili na Dalić, nagrađena je za najbolji gospodarski potez u 2017.“,očito je zaboravio nepisano pravilo u Hrvatskoj: Postao si menadžer godine?
Marš u Remetinec! Čim Hrvatska udruga menadžera dodijeli tu nagradu, za godinu-dvije, DORH se počne raspitivati o laureatu…

Naravno da se i taktika Vlade u aferi Hotmail i obrana neobranjivoga može opisati po poznatom parijskom sloganu: “pojavu osuditi drugove i drugarice zaštititi.”

Martina Dalić bi u Švedskoj, Velikoj Britaniji ili nekoj drugoj uređenoj zemlji, već odavno bila bivša dužnosnica,ali ona ima sreću ,a mi nesreću da živimo Hrvatskoj.
Pero Kovačević


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Sestre Jurković i braća Sinković u finalu Europskog prvenstva. Utrke sutra

Nakon sestara Ivane i Josipe Jurković nastup u finalu Europskog prvenstva, izborila su i  braća…

54 minute prije

Potresna snimka Vukovarke koja od ’91. traži svog oca: “Pred mojim očima si ga odveo”

Vukovarka Iva Radić dočekala je ispred Tužiteljstva u Beogradu Jovana Radana, čovjeka za kojega tvrdi…

1 sat prije

HNiP: Laži i podvale tzv. HND-a i tjednika Novosti po uzoru na “srpski svet”

Hrvatski novinari publicisti reagirali su na press konferenciji HND-a na kojoj su govorili Hrvoje Zovko…

2 sata prije