Kategorije Kultura

Pjesmom obilježila godišnjicu smrti Brune Bušića: “Njome ga slavim kao hrvatskog proroka”

Širi dalje

Danica Bartulović, poznata pjesnikinja rodom iz Kreševa Brda kod Šestanovca, koja je objavila 26 knjiga poezije i proze s duhovnom i nacionalnom tematikom, napisala je pjesmu i o hrvatskom emigrantu Anti Brunu Bušiću, koji je ubijen iz zasjede prije 45 godina u Parizu.



Bio je pokopan sedam dana kasnije na pariškome groblju Père-Lachaise, a na nadgrobnoj ploči bili su uklesani stihovi Dobriše Cesarića iz pjesme “Trubač sa Seine” na hrvatskome i francuskome jeziku. Njegovi posmrtni ostaci  preneseni su u Hrvatsku i 16. listopada 1999. godine pokopani u Aleji branitelja na zagrebačkom groblju Mirogoju.

Danica ne pretendira da njezina pjesma napisana o Bušiću dosegne takvu slavu kao ona Cesarićeva, ali je, kaže, napisana iz srca i duše.

– Brunu Bušića osobno nisam poznavala, ali sam pročitala dosta toga o njemu. Divila sam se njegovoj jednostavnosti i hrabrost i borbi za hrvatske interse i hrvatsku samobitnost, a onda sam u razgovoru s njegovim prijateljem Srećkom Župićem i drugima dobila još dublji stav o tome čovjeku koji je prerastao u osjećaj velike zahvalnosti za ono što je pokušavao, a što je uspjelo kasnije, a to je stvaranje slobodne Hrvatske, rekla je za Slobodnu Dalmaciju.

– Ja sam zapravo prije pet-šest godina napisala tri pjesme o Bušiću, ali sam ih stavila u svoju poetsku arhivu smatrajući da ih još trebam doraditi, a i o Brunu se tada nije govorilo kao sada, povodom 45 godišnjice njegove smrti. Žalosna sam što ne znam ni gdje će se obilježiti taj dan, u mjestu Donji Vinjani odakle je rodom, u Imotskoj krajini ili na razini cijele Hrvatske. Stvarno ne znam.

Zato sam sretna što su tu moju pjesmu o Bušiću zatražili za objavu iz časopisa Forum i lista Imotska krajina. Znači da ima ljudi koji se sjećaju, a za njih i pišem, sretna je Danica.

Njezinu pjesme “Sinovi groma” uglazbio je pokojni Ljubo Stipišić Delmata i želio je da tu pjesmu izvede kvalitetna klapa u nekoj svečanoj prigodi, ali je, nažalost, umro i to nije učinjeno. Nikša Njirić uglazbio je dosta njezinih pjesma. Za pjesmu o Bušiću kaže da je emotivna, duboka, iskrena, ali boji se da nije pjevna.

– No to je samo moj stav. Voljela bih da se uglazbi, ali sam sretna što sam ih za početak ipak napisala. Sviđa mi se pjesma o Brunu Bušiću koju izvode u duetu Tedi Spalato i Branka Brodarić, nije loša ni pjesma Miše Kovača o tom hrvatskom velikanu. Mislim da sve tri moje pjesme daju jednu drugu dimenziju o Bruni – kaže nam.

Za osjećaj nacionalnog ponosa smatra da trebamo svi imati dodirne zajedničke točke koje nas sve vežu, unatoč pluralizmu i multikulturalnosti modernog društva, a Bruno je jedna od tih svijetlih točaka kojeg drži prorokom.

AH, BRUNO
Ah Bruno!
Bruno.
Ne može bijela ovca
obući crno runo.
Ne može proljetno jutro,
biti jutro jesenje,
magle i vlage puno.
Al ipak događa se,
sve što je na čovjeku i u čovjeku
sveto i čisto,
netko nasilno iščupa i strgne.
I tako živeći u tami vjekovima,
poput Joba koji bijaše na najvećoj kušnji,
ali nije gubio vjeru.
Kad bili smo doslovno u najdubljoj jami,
uvijek se netko nađe da nas spasi,
s neba se spusti
neki anđeo Božji,
neki Bruno.
Ah Bruno!
I danas iz tebe zraci nam svjetla sjaju,
samo nevine žrtve
zadovoljštinu za grijehe naše daju.
Danica Bartulović

D.M. /Foto: IKA


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Što je uzrok pada Milanovićevog rejtinga? “To mu je upozorenje da je pretjerao”

Prvi put u protekle tri godine Andrej Plenković je pozitivniji političar od Zorana Milanovića. Pretekao…

54 minute prije

Hrvati ne mare za Tita, Bošnjaci ga obožavaju, Srbi ga žele iskopati

‘Zabranjeno je gajiti dobre uspomene na Tita i njegovu Jugoslaviju’, tako list Neue Zürcher Zeitung…

1 sat prije

Severina prozvala HDZ i DP: “Nezamislivo, to nema nigdje osim u Hrvatskoj”

Severina Vučković pridružila se europskoj građanskoj inicijativi @myvoicemychoiceorg, koja se zalaže da se svakoj stanovnici…

1 sat prije