Kategorije Magazin

HRT prijeti tužbom zbog fotomontaže koja nas je nasmijala: “Kod Lošinja opažena…”

Širi dalje

Društvenim mrežama kruži fotografija koja prikazuje prilično nezgodan gaf koji se navodno dogodio u Dnevniku HRT-a. Ipak, kako se kasnije pokazalo, radi se o najobičnijoj fotomontaži



Jučer su kod Lošinja opažena dva velika kita (Balaenoptera physalus) i gotovo svi naši mediji prenijeli su tu vijest, pa tako i HRT u svom Dnevniku. Ono što je nasmijalo javnost je fotografija na kojoj se čini da je na traci na dnu ekrana ispisano:

‘Kod Lošinja opažena velika kita’, umjesto ‘dva velika kita’.

Brzo je objavljeno je da je riječ o fotomontaži i da internetska arhiva HRT-a nema sporni kadar s navodnom greškom, a na Twitteru se oglasio i Damir Smrtić s HRT-a, koji je objavio izvornu fotografiju.

https://twitter.com/DamirSmrtic/status/902469708821266432

Oglasio se i HRT: Obavješćujemo Vas da je u sinoćnjim informativnim emisijama Hrvatske radiotelevizije, u kratkim vijestima koje se objavljuju u okviru informacijskih trakica, objavljen podatak o tome da su „kod Lošinja opažena dva velika kita“. Presliku točne objave dostavljamo Vam na fotografiji u privitku.

Fotografija koja se tijekom današnjega prijepodneva proširila društvenim mrežama neovlašteno je preuzeta te potom falsificirana i podijeljena na dijelu mrežnih portala i društvenih mreža.

Ovime ističemo kako je riječ o fotomontaži koja nema nikakve veze s točnom informacijom objavljenom u programu Hrvatske radiotelevizije.

U skladu s važećim zakonskim propisima Hrvatska radiotelevizija pokrenut će pravni postupak protiv odgovornih za falsificiranje spomenutih podataka te protiv odgovornih za njihovo objavljivanje i dijeljenje.


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Srušen svjetski rekord u skijaškim skokovima. Pogledajte let od 291 metara

Japanski  skijaš-skakač Ryoyu Kobayashi postavio je na Islandu neslužbeni svjetski rekord preletjevši 291 metar, što…

3 sata prije

Jurčević: ‘Vidim se kao ministra kulture, Hasanbegović nije u igri’

Pregovori za formiranje nove parlamentarne većine i nove vlade nastavljaju se u ponedjeljak, a još…

4 sata prije

Tužan prizor omiljenog mjesta bogatih. Hotel je ostao bez glavne atrakcije

Na jednoj od slikovitih serpentina koje se uspinju prema Furkapassu, alpskom prijevoju u južnoj Švicarskoj, na nadmorskoj…

5 sati prije