Jesu li migranti sigurnosni problem: U Istri su nepoželjni, Tomašićka bi ih naselila u Liku

Širi dalje

U očekivanju potencijalnog ulaska izbjeglica u zemlju hrvatski političari opet su iznenadili. Žestoka Hrvatica Ruža Tomašić predlaže naseljavanje Like, a liberalni IDS hladno poručuje da izbjelice nisu poželjne u Istri.


Oporbeni hrvatski političari okomili su se na nepripremljenu vlast glede izbjeglica, a obrana vladajućih na tu temu svedena je na ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića. Buru je izazvala predsjednice ORaH-a, Mirela Holy izjavom da je Ostojićev plan “sofisticiranija politika mađarskog zida”, ali i pozivom Vladi da se jasno očituje o brojnim aspektima potencijalnog izbjegličkog vala u Hrvatskoj uključujući i onaj sigurnosni.

I liberalna Holy i konzervativna Ruža Tomašić upozorile da bi se među imigrantima u Hrvatsku mogli prošvercati i teroristi.

“Izbjeglička kriza veliki je sigurnosni problem, o čemu se u Hrvatskoj gotovo uopće ne govori. Među ljudima koji bježe od sigurne smrti i neimaštine, zasigurno ima i ubačenih terorista što će se, realno je očekivati, pokazati izuzetno velikim sigurnosnim problemom za cijelu EU. Vlada Republike Hrvatske, osim logističke pripreme za prihvat izbjeglica, mora osigurati i visoku sigurnosnu pripremljenost za ulazak mogućih terorista. To bi nam bilo daleko lakše da smo se, poput susjedne Slovenije, bolje pripremili i usvojili Plan za izbjeglice te povukli sredstva iz EU za te namjene”, kazala je Mirela Holy.

Premijer Zoran Milanović o izbjeglicama je  konačno progovorio u nedjelju:

“Ne očekujemo veliki preljev izbjeglica u Hrvatsku, ali ako se to dogodi, moramo biti ljudi, imati srca i ne biti žicari… Ne radi se ovdje o vrećama kupusa, nego o ljudima. To su ljudi koji su očajni, koji bježe iz teške situacije i ne možemo ih dočekati pendrecima”, poručio je Milanović,  ali nije precizirao migranata Hrvatska može primiti.

Zbog nepostojanja strategije o izbjegličkoj krizi aktualnu Vladu kritizira i HDZ:

“Očekujem da u idućim danima dobijemo jasne i nedvosmislene odgovore o tome što će Hrvatska učiniti u slučaju da se val izbjeglica preusmjeri prema našoj zemlji”, rekao je Gordana Jandrokovića dodajući da bez obzira što u HDZ-u suosjećaju s izbjeglicama, svaka država mora voditi računa o vlastitoj stabilnosti i sigurnosti svojih građana, sugerirajući da izbjeglicama treba ograničiti ulaz u Hrvatsku.

Europarlamentarka Ruža Tomašić, predsjednica Hrvatske konzervativne stranke,, kazala je da bi izbjeglice mogli naseliti u  nenaseljenu Liku, ali je svjesna da bi ulazak izbjeglicama ipak trebalo ograničiti, ovisno o još uvijek nepostojećim ili nepoznatim procjenama smještajnih kapaciteta za njihov prihva

Inicijativom da se Lika naseli izbjeglicama, Ruža Tomašić može se, recimo, oprostiti od dobrog dijela glasova na tom području, čemu svjedoči i sljedeći online komentar jednog Ličanina: ‘Gospođo Tomašić, naselite Vi njih tamo odakle ste Vi došli u Hrvatsku. Vi izigravate veliku Hrvaticu, a u srce Hrvatske doveli bi i mijenjali strukturu stanovništva. Nama u Lici dobro je i ovako, bez obzira što nas je malo, imamo slobodu i u njoj uživamo.’ Drugi najpopularniji komentar glasi ovako: ‘U Istru ih naseliti, oni se uvik hvale kako su tolerantni.’

Šef IDS-a, i gradonačelnik Pule, Boris Miletić naglašava da je Istra u 90-ima primila veliki broj izbjeglica i pokazala veliku solidarnost, no naglašava da su bivši vojni objekti u Puli i Istri sad napušteni i u derutnom stanju, dakle neadekvatni za smještaj izbjeglica.

“IDS se kao stranka godinama zalaže da se napuštene nekretnine u državnom vlasništvu stave u funkciju razvoja ili da se vlasništvo prenese na gradove i općine koji bi zasigurno bolje znali upravljati tim resursima. U bivšim vojnim objektima vidimo daleko veću razvojnu šansu za turizam i smatramo kako je apsurdno da se od svih mogućih lokacija u Hrvatskoj za izbjegličke centre spominju upravo nekretnine koje imaju ogroman investicijski potencijal’, poručili su iz IDS-a putem nepotpisanog priopćenja.

MP/foto:


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Srušen svjetski rekord u skijaškim skokovima. Pogledajte let od 291 metara

Japanski  skijaš-skakač Ryoyu Kobayashi postavio je na Islandu neslužbeni svjetski rekord preletjevši 291 metar, što…

16 minuta prije

Jurčević: ‘Vidim se kao ministra kulture, Hasanbegović nije u igri’

Pregovori za formiranje nove parlamentarne većine i nove vlade nastavljaju se u ponedjeljak, a još…

2 sata prije

Tužan prizor omiljenog mjesta bogatih. Hotel je ostao bez glavne atrakcije

Na jednoj od slikovitih serpentina koje se uspinju prema Furkapassu, alpskom prijevoju u južnoj Švicarskoj, na nadmorskoj…

3 sata prije