Kategorije NaslovnaVijesti

VSOA-a zatajila informaciju o odlasku pilota ‘Krila oluje’ predsjednici i premijeru

Širi dalje

Ravnatelj Vojno sigurnosne obavještajne agencije general Zdravko Klanac i njegov pomoćnik za operacije brigadir Josip Turković javno su prozvani da su  predsjednici Kolindi Grabar Kitarović i premijeru Zoranu Milanoviću zatajili su informaciju o odlasku pilota HRZ-a akro grupe Krila Oluje.



Prema saznanjima Maxportala infomaciju o odlasku pilota Hrvatskog raznog zrakoplovstva Vojnoobavještakna agencija imala je prije nego su se piloti službeno obratili Ministarstvu obrane sa zahtjevom za prestanak djelatne službe, a o tom, u svakoj zemlji bitnom potezu, nisu izvijestili nikoga iz državnog vrha.

U zemljama gdje je sustav nacionalne sigurnosti postavljen na stručnim i vjerodostojnim ljudima ovakva informacija se  ne zataškava nego s njom trenutačno upoznaje državni vrh. Međutim, više je nego očigledno da je višegodišnja kadrovska i profesionalna degradacija sustava nacionalne sigurnosti dovela do urušavanja cijelog vertikalnog i horizonatalnog sustava izvješćivanja.

Kad pogledamo sadašnji vrh VSOA-e možemo zaključiti da i nije riječ i slučajnostima.

Ravnatelj, general Zdravko Klanac, nakon razotkrivanja kriminala Ognjena Preosta i Darka Grdića povlači kadrovske poteze koji više toga otkrivaju.

Za pomoćnika ravnvatelja zaduženoga za operacije imenovao je Josipa Turkovića, nekadašanjeg pripadnika KOS-a, kojega su hrvatske snage zarobile tijekom agresije na Hrvatsku. Nakon zarobljavanja prešao je na hrvatsku stranu a danas je, zahvaljujući “negativnoj lustraciji”, postao šef onima koji su ga u Domovinskom ratu zarobili. Da je tako dobar on bi zarobio njih.

Stoga se dana mnogi žale da je Hrvatska dobila u ratu ali bi mogla izgubiti u miru.

Posebno je zanimljiv slučaj umirovljenog brigadnog generala Ognjena Preosta protiv koga je USKOK (zajedno  s bivšim ravnateljem Vojne sigurnosno-obavještajne agencije generalom Darkom Grdićem) podigao optužnicu zbog otuđenja najmanje pet milijuna kuna iz proračuna VSOA-e.

Prema optužnici, dvojac je od 2009. do 2012., zajedno s trojicom drugih djelatnika agencije, spomenuti milijunski iznos otuđio iz fonda VSOA-e za posebne namjene.

Preostova supruga Ana Preost direktorica je Zagrebparkinga. Odmah po preuzimanju dužnosti za šeficu pravne službe imenovala je suprugu Josipa Turkovića. Na taj način Preost je ostao u izravnom kontaktu s bivšim kolegama i konkretnom utjecaju na rad VSOA-e.

Za glavnog logističara VSOA-a  Klanac je imenovao brigadira Marka Miličevića koji je istu dužnost obnašao i u vrijeme kad su službom upravljali optuženi Grdić i Preost. Miličević je za Preosta i Grdića obavljao sve financijske transakcije i nabavu, a sada to isto radi za generala Klanca.

Prema informacijama Maxportala ministar obrane Ante Kotromanović ne gleda blagonaklono na ta kadrovska rješenja, poglavito u svjetlu činjenice da brigadira Miličevića podržava slavonski lobi iz vrha HDZ-a.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u vrijeme kampanje jasno je kazala da nije zadovoljna radom hrvatske obavještajne službe. Ovo je jedan od brojnih dokaza da je bila u pravu.

M. Marković/ Foto: /FaH


Širi dalje
Komentiraj

Najnovije

Dani armenske kulture. U subotu u Zagrebu misa na armenskom jeziku

Dane armenske kulture u Hrvatskoj organizirala je Armensko – hrvatska zajednica,  pokrovitelj je  Veleposlanstva Republike…

10 sati prije

Milanović Litre tvrdi da je pokraden! DIP objavio da nije glasao sam za sebe

Marko Milanović Litre, zastupnik Hrvatskih suverenista koji nije izabran u novi saziv Sabora, tvrdi da…

12 sati prije

Gordan Malić: Treba li Hrvatska financirati tjednik Novosti?

Novosti su politički i društveni tjednik Srba u Hrvatskoj sa sjedištem u Zagrebu. Izdaje ga…

13 sati prije