Kategorije Novac

Lovrinović: Uvozimo meso iz Brazila, jeftino je jer je sumnjive kvalitete

Širi dalje

Ivan Lovrinović, saborski zastupnik stranke Promijenimo Hrvatsku, upozorio je na uvoz golemih količina mesa upitne kvalitete iz Brazila, dok domaća proizvodnja propada.



Uvozi se meso sumnjive kvalitete, a zapostavlja zdrava hrvatska proizvodnja, ustvrdio je Lovrinović nakon stanke u Saboru.

Prošle je godine Hrvatska iz Brazila uvezla hrane, većinom mesa, u vrijednosti od čak pola milijarde kuna te je od Vlade zatražio očitovanje o tome kontorolira li se uopće to meso, s naglaskom na ono iz Brazila.

“Kad netko iz Brazila, koji je daleko, uvozi toliko hrane, to znači da ta hrana iz nekog razloga mora biti jeftina u nabavi. Ne želim prejudicirati, ali to je ozbiljno pitanje, poručio je Lovrinović i dodao da Hrvatska svake godine za 2,5 milijardi eura uveze hrane, a taj se iznos povećava.”

Slučaj zdravstveno upitnog mesa pokrenut je velikom saveznom policijskom akcijom u Brazilu prošloga petka, u kojoj su pronađeni dokazi da su radnici u pojedinim tvornicama nekoliko godina za tržište pakirali pokvarene i nekvalitetne proizvode.

Brazilska policija uhitila je tridesetak osoba uključenih u prijevaru s mesom. Tone trule ili salmonelom zaražene govedine i piletine, dvije najveće brazilske mesne industrije izvozile su i u Europu. Istraga je trajala dvije godine.

Procjenjuje se da Brazil na godinu izveze mesa u vrijednosti 12 milijardi dolara.

Savezna policija prošloga je petka, nakon dvogodišnje istrage, u šest brazilskih država pretražila proizvodne pogone brojnih tvornica i uhitila više od trideset osoba. Vlada je suspendirala više od 30 viših državnih službenika koji su trebali uočiti i sankcionirati nehigijenske i ilegalne prakse te su trenutačno pod istragom za korupciju.

Brojni su pogoni za pakiranje mesa zatvoreni, a još 21 je pod istragom.  Istražitelji navode da su pojedini direktori podmitili zdravstvene inspektore i političare radi dobivanja državnih dozvola za svoje proizvode. Optužili su više od trideset kompanija za brojne higijenske propuste. Među njima su i JBS, najveći svjetski izvoznik govedine, te BRF, vodeći svjetski proizvođač mesa od peradi.

Kina je zabranila uvoz crvenog mesa iz Brazila, dok je Europska unija (EU) poručila kako će prestati poslovati s tvrtkama povezanima s aferom.

MP/foto:Screenshot


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Ovacije Modriću na krcatom Bernabeu. Ovo nije uspio još niti jedan igrač Reala

Modrić je u prvom poluvremenu dobio gromoglasne ovacije prepunog Santiaga Bernabeua. Realovi navijači izvikivali su…

12 sati prije

Kaos u tramvaju, potukla se dva starija muškaraca – video

Zagrebački tramvaj broj 6 danas je bio poprište tučnjave dvojice starijih muškaraca. "J**o ti pas…

12 sati prije

Plenković: ‘Ovo je treći predsjednik SDP-a kojeg sam pobijedio. I njega i strica’

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjeluje na svečanom otvorenju obnovljene dvorane 'Pietro Ciscutti' Istarskog narodnog kazališta-Gradskog…

13 sati prije