Kategorije Novac

Najvrijedniji ugovor od kako postoji SD županija – 322 milijuna kuna iz EU fondova

Širi dalje

Ugovor o dodjeli oko 322,5 milijuna kuna nepovratno iz fondova Europske unije za izgradnju Centra za gospodarenje otpadom Lećevice potpisan je u petak u Splitu, a kako je rekao ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić, očekuje se da bi centar trebao biti završen u sljedećih 31 mjesec.



Izgradnjom Centra za gospodarenje otpadom Lećevice omogućit će se sanacija i zatvaranje svih 15 postojećih i neusklađenih odlagališta otpada u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Ugovor su potpisali ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš i privremena upraviteljica Regionalnog centra čistog okoliša d.o.o. Vlatka Lucijanić-Justić.

“Ovim ugovorom počinjemo novu fazu realizacije projekta Centra za gospodarenjem otpadom Lećevice, koji će, kako očekujemo, biti završen u sljedećih 31 mjesec”, rekao je ministar Ćorić.
Najavio je uskoro potpisivanje ugovora i za izgradnju Centra za gospodarenje otpadom Babine gore u Karlovačkoj županiji, a u sljedećem razdoblju, rekao je, očekuje se i početak radova na izgradnji Centra za gospodarenje otpadom Biljana Donjih u Zadarskoj županiji te Centra za gospodarenje otpadom Bikarca u Šibensko-kninskoj županiji.

Po njegovim riječima, u poodmakloj fazi je priprema dokumentacije za realizaciju projekta Centra za gospodarenje otpadom u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, gdje se sljedećih mjeseci može očekivati potpisivanje ugovora kao danas u Splitu.

Istaknuo je kako su centri za gospodarenje otpadom integralni dio cjelokupnog sustava za gospodarenje otpadom u Hrvatskoj te da će se u sklopu tog sustava u sljedećih desetak dana raspisati i javni natječaj za nabavu spremnika na područjima lokalne samouprave u Hrvatskoj.

Odgovarajući na novinarska pitanja, ministar Ćorić je rekao kako će izgradnja Centra za gospodarenje otpadom imati pozitivan učinak i na razvoj hrvatskog turizma.

“Dugi niz godina nismo obraćali pozornost na važnost zaštite okoliša i očuvanja prirodnih ljepota koje imamo, a koje su pretpostavka daljnjeg razvoja turizma. Preveniranje onečišćenja naš je prioritet koji nema alternativu”, rekao je Ćorić.

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban objasnio je kako je cjelokupna vrijednost Centra za gospodarenje otpadom oko 440 milijuna kuna. Danas potpisanim ugovorom dodjeljuje se nepovratno 322,5 milijuna kuna iz EU fondova, a oko 75,5 milijuna kuna namaknut će Fond za zaštitu okoliša i energetiku učinkovitost te oko 42 milijuna kuna Splitsko-dalmatinska županija.

“Regionalni centar za gospodarenje otpadom je najveći projekt u Splitsko-dalmatinskoj županiji otkako ona postoji”, istaknuo je Boban. Dodao je kako je prošlogodišnji početak sanacije odlagališta otpada Karepovca u Splitu ubrzao aktivnosti vezane uz izgradnju Centra za gospodarenje otpadom Lećevice.

Kako se navodi u pisanom materijalu, današnjim ugovorom novcem iz Europske unije sufinancira se 85 posto cjelokupnog projekta Centra za gospodarenje otpadom Lećevice. Kapacitet tog centra je 110.000 tona na godinu, a predviđena je izgradnja šest pretovarnih stanica do kojih će lokalne komunalne tvrtke dovoziti otpad.

MP/Hina/Foto:FaH


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Rijeka – Dinamo1:2 Modri preokretom srušili Rijeku, eurogol Petkovića

U derbi susretu 33. kola HNL-a, ali i cijele sezone, nogometaši Dinama su nakon preokreta…

8 sati prije

Jedan grad u bivšoj državi Tito je mrzio iz dna duše, uvijek ga je izbjegavao

Josip Broz Tito, doživotni predsjednik SFRJ, preminuo je 4. svibnja 1980.  godine. Tog dana na…

14 sati prije

Butalno pretukao političara SPD-a pa se predao. Policija šokirana kad su vidjeli tko je

Njemačkim se vlastima u nedjelju predao 17-godišnji tinejdžer, tvrdeći da je jedan od počinitelja nasilnog…

14 sati prije