Kategorije Novac

U projektu ‘Slavonija’ ugovoreno 18,5, a dosad isplaćeno 10,3 milijarde kuna

Širi dalje

Vlade Andrej Plenković izjavio je u petak da je za projekte na području pet slavonskih županija, u sklopu Projekta “Slavonija, Baranja i Srijem”, od listopada 2016. do kraja rujna 2021. ugovoreno 18,58 milijardi kuna a isplaćeno 10,3 milijarde kuna.



Otvarajući 12. sjednicu Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem u Pleternici Plenković je rekao kako je u odnosu na podatke predstavljene na prošloj sjednici Savjeta ostvaren je porast od 2,05 milijardi kuna ugovorenih sredstava. Podsjetio je kako je na prošloj sjednici Savjeta, u Našicama, lani u listopadu, prihvaćen dodatak 2 Razvojnog sporazuma za područje Slavonije, Baranje i Srijema, čime je uključeno novih 38 strateških razvojnih projekata, u vrijednosti od 10,7 milijardi kuna.

Osnivanjem Savjeta smo željeli stvoriti okvir koji će uspješno pratiti napredak ulaganja i razvoja na području Slavonije, Baranja i Srijema. Mislim da smo dosadašnjim sjednicama poslali vrlo jasne i vidljive poruke, koliko je Slavonija važna za Vladu te koliko su opstanak i budućnosti Slavonije važni za Hrvatsku, poručio je premijer Plenković.

Istaknuo je kako je od posljednjeg sastanka Savjeta u listopadu prošle godine Vlada uglavnom bila angažirana na suzbijanju razlčitih posljedica pandemije, zbog čega su morali biti uloženi maksimalni napori u očuvanju funkcioniranja sustava, proračunske stabilnosti, plaća i mirovina.

Mislim da smo reagirali agiilno, da smo pronašli balans između zdravstvene zaštite te funkcioniranja društva i gospodarstva, što nije bilo jednostavno, a vodili smo računa o temeljnim smjerovima naše politike ne dođu u pitanje, ocjenu je premijer.

Istaknuo je kako smo u tom razdoblju očuvali investicijski kreditni rejting, a najnovija prognoza Europske komisije Hrvatske stavile su se na treće mjesto po gospodarskom rastu u 2021. godini. Po njihovim prognozama rast u ovoj godini bit će 8,1 posto, a planiramo da će biti devet posto, rekao je Plenković dodao da je doprinos tome dala i turistička sezona, u kojoj smo, po svim analizama imali najbolji rezultat na Mediteranu.

Nismo dopustili društveni rascjep, jer smo politikom očuvanja radnih mjesta, očuvali 700 tisuća radnih mjesta u privatnom sektoru, pomogli 120 tisuća poduzeća, au pet slavonskih županija za politiku očuvanja radnih mjesta isplaćeno je 1,2 milijarde kuna, za 100 tisuća zaposlenika i 14 tisuća poslodavaca, rekao je premijer Plenković.

Ocijenio je kako smo za ovo desetljeće izradili sve strateške dokumente, poput sektorskih strategija i Nacionalnog programa oporavke i otpornosti te osigurali najviše bespovratnih sredstava u povijesti. Imamo na raspolaganju više od 25 milijardi eura iz nove financijske perspektive EU i mislim da ćemo kroz poticanje ravnomjernog regionalnog razvoja j te kroz novi integrirani tritorijalni program imati na dodatnim sredstvima, od 14 milijardi kuna, što će omogućiti dodatni razvoj, izvijestio je premijer Plenković . S

matra kako su to, s aspekta hrvatske središnje politike, ozbiljni iskorci i ozbiljni signali ulagačima, koji žele pokrenuti proizvodnju i otvarati radna mjesta u slavonskim županijama. Poručio je kako treba nastaviti s procesom cijepljenja, jer je u slavonskim županijama oko 50 posto odraslih osoba.

Tramišak: U pet županiji više od 27 tisuća projekata

Ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Nataša Tramišak plaćena je podsjetila kako je, za sada ugovorene projekte, više od 10 milijardi kuna, a od posljednje sjednice Savjeta, u pet slavonskih županija ugovoreni su projekti vrijedni više od dvije milijarde kuna, pri čemu je do sada isplaćeno oko 740 milijuna kuna.

Najveća vrijednost projekata 6,67 milijardi kuna ugovorena je u Osječko-baranjskoj županiji, a ukupno je u pet slavonskih županija ugovoreno više od 27 tisuća projekata, najviše u Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji, izvijestio je Tramišak.

Nazočne su pozdravili požeško-slavonska županica Antonija Jozić i pleterniička gradonačelnica Marija Šarić

Sjednici Savjeta , uz ostale, nazočni su ministri Mario Banžić, Josip Aladrović, Oleg Butković, ministarstvo Nataša Tramišak i Marija Vučković te župani i gradonačelnici s podruja Slavonije i Baranje

Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem osnovan je 8. ožujka 2017. kao savjetodavno tijelo na području koordinacije dokaza i praćenja korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESI), instrumenata i programa Europske unije, Europskog gospodarskog prostora i nacionalnih izvora u okviru “Projekta Slavonija” , Baranja i Srijem”, kojim je osigurano 2,5 milijardi eura (18,75 milijardi kuna) iz europskih fondova isključivo za projekte na području pet slavonskih županija.

Do sada su sjednice Savjeta održane u Osijeku, Požegi, Slavonskom Brodu, Viroviticima, Vinkovcima, Belom Manastiru, Pakracu, Novom Gradiškom, Orahovicima, Vukovaru i Našicama.

Hina/Foto: Twitter


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Rijeka – Dinamo1:2 Modri preokretom srušili Rijeku, eurogol Petkovića

U derbi susretu 33. kola HNL-a, ali i cijele sezone, nogometaši Dinama su nakon preokreta…

4 sata prije

Jedan grad u bivšoj državi Tito je mrzio iz dna duše, uvijek ga je izbjegavao

Josip Broz Tito, doživotni predsjednik SFRJ, preminuo je 4. svibnja 1980.  godine. Tog dana na…

10 sati prije

Butalno pretukao političara SPD-a pa se predao. Policija šokirana kad su vidjeli tko je

Njemačkim se vlastima u nedjelju predao 17-godišnji tinejdžer, tvrdeći da je jedan od počinitelja nasilnog…

10 sati prije