Kategorije Premium sadržaj

BRAVO ANDRO – Splitski gradonačelnik primio hrvatskog zračnog asa

Širi dalje

Dok većina naših političara zaboravlja istinske junake Domovinskog rata, splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara nije jedan od takvih. Prošlog tjedna, u splitskoj gradskoj upravu svečano je primljen umirovljeni borbeni pilot i jedan od junaka Domovinskog rata, pukovnik Danijel Borović.



Razlog njegovog dolaska je prvi susret sa splitskom obitelji Babić koja je njegovoj supruzi Snježani i tada petogodišnjem sinu Vanji ukazala gostoprimstvo, nakon što su za vrijeme trajanja jedne od najtajnijih i najspektakularnijih akcija u Domovinskom ratu prebačeni iz Bihaća u Split.

Bio je to prvi susret obitelji Babić i Borović nakon 27 godina, a tim povodom primio ih je u Gradskoj upravi gradonačelnik Andro Krstulović Opara sa suradnicima. Čak je i proslavljeni hrvatski alpinist Stipe Božić došao osobno stisnuti ruku istinskom i skromnom junaku našeg rata za samostalnost.

– Čuo sam puno ratnih priča, ali ova vaša je stvarno iznimna i zaslužila bi da se o njoj napravi makar dokumentarni film. Da smo u Americi vaša priča bi već bila filmski hit – kazao je gradonačelnik Krstulović Opara nakon što su mu supružnici Borović ispričali što se sve događalo tijekom Danijelove zrakoplovne akcije i paralelnog prebacivanja tajnim putevima Snježane i maloga Vanje od Bihaća do Splita.

Pukovnik Danijel Borović snimljen dok je letio kao pilot HRZ-a

– Teško da bih obavio zadatak da mi obitelj nije bila zbrinuta u Splitu. Da toga nije bilo Hrvatska ne bi dobila svoj prvi borbeni lovac, a time bi bio upitan i nastanak naše borbene eskadrile u vrijeme kad smo se borili za opstanak. Uz Split je vezan i kolega pilot Ivica Ivandić koji je iste godine na splitski aerodrom preletio sa avionom – prisjetio se Borović u razgovoru sa splitskim gradonačelnikom.

Prije 27 godina, 4. veljače 1992., pilot tadašnje JNA Borović, preletio je iz podzemnog aerodroma Željava s MiG-om-21 u pulsku zračnu luku, čime je Hrvatsko ratno zrakoplovstvo (HRZ) dobilo prvi borbeni avion. Taj događaj označio je početak ustroja eskadrile lovaca u HRZ-u.

Dakle, Borović je u povijest Domovinskog rata ušao kao prvi koji je svojoj zemlji donio borbeni lovac, i to ne bilo kakav. Borovićev podvig ne samo da je bio iznimno motivirajući za naše branitelje, nego je tada i krenuo preokret u kojem je srpska dominacija u zraku počela opadati. Nakon pogibije zapovjednika Rudolfa Perešina, Borović je preuzeo zapovjedništvo nad borbenom eskadrilom.

Za vrijeme Domovinskog rata Borović je sudjelovao u svim akcijama oslobađanja okupiranog teritorija RH. Nakon 11 godina u Oružanim snagama napredovao je samo jedan čin. Sramota i tuga za MORH. Ovaj ratni i poratni zapovjednik 1. lovačke eskadrile umirovljen je 2003. godine. Borović je u znatno boljoj psihofizičkoj kondiciji nego većina njegovih vršnjaka. Ostavlja dojam kako bi, kad bi bilo potrebno, i danas bez problema uskočio u kokpit MiGa-21 i čuvao hrvatsko nebo.

Nositelj je brojnih državnih odličja, među kojima i Red Nikole Šubića Zrinskog za ratno herojstvo koji mu je uručio osobno prvi predsjednik RH Franjo Tuđman. Danas s obitelji živi u rodnom Kneginecu (Varaždinska županija).

U mirovini prati civilno i vojno zrakoplovstvom te trenutno priprema izdavanje svoje knjige pod imenom „Prelet za Hrvatsku“ u kojoj će po prvi puta iznijeti nepoznate detalje svog ratnog podviga. Hoće li se netko u Ministarstvu obrane sjetiti pa primiti istinskog junaka Domovinskog rata?

Marko Marković/Foto:press

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Vrkljan pisao Grbinu: Raskrinkao sam tvoju podavlu “desnim strankama”

Nakon što ga je prozvao na press konferenciji Milan Vrkljan bivši saborski zastupnik, uputio je…

28 minuta prije

Vedrana Rudan objavila da ima rak, već je operirana u Zagrebu

Vedrana Rudan objavila je da ima rak. Iz njezinog bloga može se zaključiti da je…

9 sati prije

Zorici Kondži zbog Tita zabranjen nastup na Euroviziji

Još malo nas dijeli od početka ovogodišnjeg Eurosonga na kojemu će hrvatsku predstavljati Marko Purišić, poznatiji kao Baby Lasagna,…

12 sati prije