Kategorije Premium sadržaj

Dizajner Boris Ljubičić priprema tužbu zbog startasica koje je nosila Predsjednica

Širi dalje

Dizajner Boris Ljubičić najvio je pokretanje tužbe ako Borovo na tržište pusti njegov dizajn startasic s  crveno, bijelo i plavim kockicama, tvrdi da se radi o plagijatu



U izlogu dućana Borova stoji novi model startasica s uzorkom koji je danas svojevrsni trade mark  – kockice crvene, bijele i plave boje, a koji je osmislio Boris Ljubičić. No dizajn nije stigao iz njegova Studio Internationala, zbog toga tvrdi da se radi o plagijatu.

– Moj koncept hrvatskog vizualnog identiteta postoji još od 1990. godine. Uz standardne crvene i bijele kvadrate ima i plave, ali cijelo je vrijeme negiran, s argumentom da plave boje nema u hrvatskom grubu. Međutim, naša zastava ima i plavu boju, to je dizajn-sinteza grba i zastave, moj dizajn-projekt hrvatskog identiteta koji je dobro poznat najširoj javnosti, ispričao je Ljubičić za Večernji list.

Tako su 2008. godine dizajneri iz studija Åbäke Benjamin Reichen i Patrick Lacey priredili dizajn za startasice prema mom projektu i ponudili ga Borovu s namjerom da nove startasice plasiraju pod etiketom Kitsuné.

Uzorci su proizvedeni, ali proizvod nikada nije realiziran iako su Benjamin i Patrick te startasice kao hrvatski proizvod željeli lansirati u Parizu i Londonu.

Isti uzorak dizajna ponudio sam na natječaju u organizaciji Hrvatskog društva dizajnera za nove startasice 2014. godine, međutim nije odabran za realizaciju. Ali moj dizajn na temelju kojeg su izradili uzorke 2009. kao i onaj na natječaju iz 2014. bio im je dobro poznat!

Sada se na tržištu pojavljuje uzorak koji je frapantno sličan mom dizajnu te je stručno i pravno potpuni plagijat – objašnjava Ljubičić.

Kitsuné etiketa je nastala 2002. godine kao glazbeni izdavač i modna marka. Borovo je i najavilo suradnju s Ljubičićem i Kitsunéom u priopćenju vezanom za Weekend Media Festival 2009. kada su za taj događaj kreirali poseban model.

– Rijetko se odlučujemo za suradnju Startasa i drugih projekata i umjetnika. S francuskim brandom Kitsune pripremamo suradnju u obliku posebnog Startas&Kitsune hommagea Borisu Ljubičiću – stoji u tadašnjem priopćenju Borova.

Zanimljivije što se radi o istim tenisicama koje je na prošlogodišnjem finalu Davisova kupa u Areni između Hrvatske i Argentine nosila predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Presjednica je pokazala te tenisice u nakani da promovira domaći proizvod što su prenijeli gotovo svi mediji čime je cilj psotignut.

Ako se ispostavi da se doista radi o plagijatu, za Ljubičića to ne bi bio prvi put.

– Da, bilo je više slučajeva pa sam primoran pokretati i sudske sporove koje sudovi godinama drže u ladici. Jedan od njih je s Ministarstvom vanjskih poslova još iz vremena premijerke gospođe Jadranke Kosor, koji još nije riješen iako je stručnim vještačenjem plagijat utvrđen – kaže Ljubičić koji priprema pravnu akciju i protiv Borova u slučaju Kitsuné.

– Preko odvjetnice Sanje Artuković, čija je specijalnost autorsko pravo, bit će upozoreni na zakonske posljedice plagiranja tuđeg autorstva. Moguć je dogovor o tome da proizvedu i puste na tržište moj dizajn startasica pod odgovarajućim financijskim uvjetima. Ako se ne dogovorimo, slijedit će tužba i pravni postupak sa stručnim vještačenjem, iako je i na prvi pogled sve jasno – kazao je Ljubićić za Večernji list.

MP/Vlist


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Deur: Surđivao je sa Sorošem, nudio se Feralu, a danas glumi desničara

Na izjavu Nine Raspudića  "prije bih se poturčio nego podržao Plenkovićev HDZ", reagirali su iz…

4 sata prije

Osuđeni Trgovački lanac Plodine! Varali su kupce i muljali s popustima

Trgovački lanac Plodine  te direktor nabave proglašeni krivima i kažnjeni zbog varanja kupaca lažnim akcijskim…

6 sati prije

Bugarska bijesna zbog Milanovićeve izjave, veleposlanicu pozvali na razgovor

Izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića opet su izazvale diplomatski skandal. Bugarska je pozvala hrvatsku veleposlanicu u toj zemlji Jasnu Ognjanovac…

9 sati prije