Kategorije Premium sadržaj

Europski parlament traži zabranu neofašističkih i neonacističkih skupina

Širi dalje

Europski je parlament u četvrtak usvojio rezoluciju o porastu neofašističkog nasilja u Europi, kojom je zatražio zabranu neofašističkih i neonacističkih grupa u Europskoj uniji.



Europski parlament “apelira na države članice da se pobrinu da postupaju u skladu s odredbama Okvirne odluke Vijeća, da suzbijaju organizacije koje šire govor mržnje i nasilje u javnim prostorima i na internetu te da učinkovito zabrane neofašističke i neonacističke skupine i bilo koje druge zaklade ili udruge koje veličaju i glorificiraju nacizam i fašizam, pri čemu valja poštovati domaći pravni poredak i nadležnost“, stoji u rezoluciji.

Usvajanje rezolucije podržalo je 355 zastupnika, dok je protiv bilo 90 zastupnika, a 39 je zastupnika bilo suzdržano.

Napadi u Norveškoj 2011. kada je ubijeno 77 ljudi, ubojstvo britanske zastupnice Joe Cox 2016. i nedavni napad fašističkih odreda stranke CasaPound na Eleonoru Forenzu, zastupnicu u Europskom parlamentu, neki su od primjera neofašističkog i neonacističkog nasilja navedenih u rezoluciji.

Europski je parlament “duboko zabrinut zbog sve veće normalizacije fašizma, rasizma, ksenofobije i drugih oblika netolerancije u Europskoj uniji, a izražava i zabrinutost zbog toga što se u nekim državama članicama govori o tajnim dogovorima između političkih vođa, političkih stranaka i tijela kaznenog progona s neofašistima i neonacistima“, navodi se u rezoluciji.

Europarlamentarci su pozvali članice Europske unije da uspostave “odjele za borbu protiv zločina iz mržnje“ u okviru policije.

Zastupnici su istaknuli da je potrebno suprotstaviti se širenju rasizma, fašizma i ksenofobije na društvenim mrežama.

Europski parlament “poziva Komisiju, države članice i poduzeća u području društvenih medija da se suprotstave širenju rasizma, fašizma i ksenofobije na internetu, u suradnji s odgovarajućim organizacijama civilnog društva na nacionalnoj i međunarodnoj razini”, stoji u rezoluciji.

Rezolucijom zastupnici traže da se države članice i nogometni savezi suprotstave fašizmu, rasizmu i ksenofobiji na stadionima “osuđivanjem i kažnjavanjem odgovornih te promicanjem pozitivnih obrazovnih aktivnosti usmjerenih na mlade navijače u suradnji sa školama i relevantnim organizacijama civilnog društva“.

Države članice Europske unije trebale bi uspostaviti “izlazne programe” koji bi trebali pomoći pojedincima da napuste neofašističke i neonacističke skupine, sugerira se u rezoluciji.

MP/Hina/Foto:reuters


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Bugarska bijesna zbog Milanovićeve izjave, veleposlanicu pozvali na razgovor

Izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića opet su izazvale diplomatski skandal. Bugarska je pozvala hrvatsku veleposlanicu u toj zemlji Jasnu Ognjanovac…

50 minuta prije

Plenković o internoj anketi, pregovorima s DP-om i susretu s Milanovićem: Sve ste vidjeli…

Premijer Andrej Plenković rekao je u srijedu u Okučanima nakon obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije…

1 sat prije

Milanović i Plenković u Okučanima, nad Hrvatskom lete Rafalei

Budnicom Orkestra Oružanih snaga ulicama Okučana u srijedu ujutro je počelo obilježavanje 29. obljetnice Vojno-redarstvene…

4 sata prije