Kategorije Premium sadržaj

Godinama su optuživali Hrvate, a sad se zna da su djecu u Petrinji ubili srpski specijalci

Širi dalje

Zločin se dogodio  u noći s 4. na 5. studenog 1991. godine. Petrinja je već gotovo dva mjeseca bila okupirana. Zauzele su je snage JNA i teritorijalne obrane, a Milan Kozbašić, Hrvat po nacionalnosti, ostao je sa svojom obitelji, suprugom Gordanom, koja je bila Srpkinja te djecom Alenom (8) i Tamarom (13) u svom domu u Ulici Ivana Meštrovića 11.



Gotovo punih 27 godina od ubojstva obitelji Kozbašić u okupiranoj Petrinji, Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv dvojice državljana Republike Srbije, 71-godišnjaka i 62-godišnjaka ondašnjih pripadnika specijalne jedinice milicije tzv. SAO Krajine, piše portal Telegram.

Mučni detalji zločina

Dvojica srpskih specijalaca, kako stoji u optužnici, zatekli su te noći većinu obitelji u potkrovlju kuće te su ih ubili iz osobnog naoružanja. Dječaka su ustrijelili u prizemlju kuće. U sve njih pucano je iz automatske puške, takozvanog škorpiona. Kada su bježali s mjesta zločina ubojice su ukrali Milanov zlatni lanac i odjeću žrtava

Otac ubijene Gordane uspio je tijela prevesti u mjesto Gornja Sanica kod Ključa u BiH gdje ih je pokopao. Sada bi se pak na sudu mogla početi rasplitati tragična sudbina ove obitelji čije se ubojstvo u dijelu srpskih medija neko vrijeme čak pripisivalo hrvatskim snagama.

Milan Kozbašić je do izbijanja rata imao gostionicu u Petrinji. Njegova supruga Gordana radila je kao medicinska sestra u lokalnom Domu zdravlja. Navodno je neposredno prije ubojstva gospodin Kozbašić odbio prihvatiti poziv za mobilizaciju u okupiranoj Petrinji.

Tjeralica za Martićevcima

Budući da dvojica optuženih pripadnika srpske paravojske nisu dostupni hrvatskom pravosuđu, tužiteljstvo je u optužnici koju je podiglo pred Županijskim sudom u Zagrebu zatražilo da im se odredi istražni zatvor. Naime, određivanje istražnog zatvora preduvjet je za raspisivanje tjeralice za njima. Izvjesno je da se obojica nalaze u Srbiji, budući da imaju, kako stoji u optužnici, srpsko državljanstvo.

Prema podacima Documente, u okupiranoj Petrinji i okolnim selima pobunjeni Srbi, pripadnici srpskih paravojnih formacija i milicije, počinili su brojne zločine nad hrvatskim civilima koji nisu željeli napustiti svoje domove, ali i dijelom srpskih civila, koji se nisu slagali s takvom politikom.

Najveći broj počinjenih ubojstava nad preostalim hrvatskim civilima na petrinjskom području zabilježen je između rujna i prosinca 1991.godine.

Zločini su nastavljeni sve do lipnja 1992., kada je u samom gradu Petrinji ubijeno ili nestalo više čitavih obitelji i supružnika, zatečenih u svojim kućama, poput obitelji Kozbašić.

G. Matković/Foto: telegram.hr


Širi dalje
Komentiraj

Najnovije

Jedan grad u bivšoj državi Tito je mrzio iz dna duše, uvijek ga je izbjegavao

Josip Broz Tito, doživotni predsjednik SFRJ, preminuo je 4. svibnja 1980.  godine. Tog dana na…

30 minuta prije

Butalno pretukao političara SPD-a pa se predao. Policija šokirana kad su vidjeli tko je

Njemačkim se vlastima u nedjelju predao 17-godišnji tinejdžer, tvrdeći da je jedan od počinitelja nasilnog…

58 minuta prije

Trpimir Goluža: “Trnjanski kresovi” i filoustaše

Teret indoktrinacije, nelustrirana i glorificirana totalitarna prošlost te povijesni lomovi nacionalne politike najbolnije se u…

2 sata prije