Kategorije Premium sadržaj

HDZ najavio proglašenje isključivog gospodarskog pojasa u Jadranu

Širi dalje

Saborski Klub zastupnika HDZ-a najavio je u utorak da će Sabor do kraja jesenjeg zasjedanja proglasiti isključivi gospodarski pojas u Jadranskom moru.



– Do kraja ovog zasjedanja Hrvatski sabor će donijeti odluku o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa Republike Hrvatske u Jadranskom moru – najavio je na konferenciji za novinare predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić.

– Ministri vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman i Italije Luigi Di Maio u ponedjeljak su imali ministarsku konferenciju u Zagrebu, gdje su usuglasili stavove oko zajedničkog proglašenja gospodarskih pojaseva u Jadranu – dodao je.

Bačić je pritom podsjetio da su Vlada i Klub zastupnika HDZ-a u više navrata tijekom rasprava o gospodarskim pojasevima u Jadranu i temama vezanima za ekološku zaštitu i ribarstvenu politiku naglašavali da će država pristupiti proglašenju isključivog gospodarskog pojasa u europskom duhu, vodeći računa o dobrosusjedskim odnosima s Italijom.

Hrvatska je još 2003. donijela odluku o proglašenju zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa, kojom je proglasila 99 posto svih sadržaja isključivog gospodarskog pojasa, osim onog koji se odnosi na mogućnost izgradnje umjetnih otoka i iskorištavanje energije vjetra i mora, rekao je.

– Sad držimo da su se stekli uvjeti da Hrvatska u duhu dobrosusjedskih odnosa i europskom duhu proglasi i ostale sastavnice gospodarskog pojasa koje nisu bile sadržane u zaštićeno ekološko-ribolovnom pojasu – izjavio je Bačić.

Istaknuo je da isključivi gospodarski pojas Hrvatska ima pravo proglasiti prema međunarodnoj konvenciji o pravu mora i temeljem Pomorskog zakonika.

Bačić je pritom napomenuo da će isključivi gospodarski pojas, budući da smo članica EU-a, činiti zajedničke vode EU-a i da će se na tom području morati provoditi zajedničku ribarstvenu politiku EU-a.

– Kad Italija proglasi svoj isključivi gospodarski pojas na svom dijelu Jadrana, ribarstvene mjere Europske komisije će se odnositi kako na naš tako i na njihov gospodarski pojas, kao i na sve druge proglašene pojaseve na razini država članica EU-a – rekao je Bačić.

Dodao je da će se odlukom o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa Hrvatska odrediti i ka pristupanju pregovora o razgraničavanju našeg i talijanskog isključivog gospodarskog pojasa.

Bačić je poručio da će Slovenija biti upoznata s tom odlukom i smatra da oko toga ne bi trebalo biti spora.

(Hina/foto:cropix)

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Jedan grad u bivšoj državi Tito je mrzio iz dna duše, uvijek ga je izbjegavao

Josip Broz Tito, doživotni predsjednik SFRJ, preminuo je 4. svibnja 1980.  godine. Tog dana na…

58 minuta prije

Butalno pretukao političara SPD-a pa se predao. Policija šokirana kad su vidjeli tko je

Njemačkim se vlastima u nedjelju predao 17-godišnji tinejdžer, tvrdeći da je jedan od počinitelja nasilnog…

1 sat prije

Trpimir Goluža: “Trnjanski kresovi” i filoustaše

Teret indoktrinacije, nelustrirana i glorificirana totalitarna prošlost te povijesni lomovi nacionalne politike najbolnije se u…

2 sata prije