Kategorije Premium sadržaj

IVAN ĐIKIĆ: ‘Vraćam se u Hrvatsku ako Plenković povuče neprimjerene izjave’

Širi dalje

IVAN ĐIKIĆ jedan je od najuspješnijih hrvatskih znanstvenika u inozemstvu, redoviti je profesor medicine na sveučilištu Goethe u Frankfurtu, a u inozemstvu živi od 1992. godine. Dobitnik je niza nagrada, uključujući i najvažniju njemačku znanstvenu nagradu ‘Gottfried Wilhelm Leibniz’.




Njegova odluka da napusti znanstvenu suradnju u Hrvatskoj malo je koga ostavila ravnodušnim. Osim stranačkih politikanata i skromnih znanstvenika koji ostaju nezamjetni u njegovoj nazočnosti. Đikić je imao nepodijeljenu podršku javnosti.

U razgovoru za Večernji list Đikić je kazao da nema političkih ambicija i da se u slučaj oko ministra znanosti i obrazovanja Pave Barišića, uključio iz moralnih razloga.

No dio javnosti nije povjerovao.

‘To je zato što političari ne rade na obrazovanju građana, nego na njihovim podjelama, potpirivanju sukoba iz prošlosti i manipulaciji istinom i činjenicama. Kad naprave nešto krivo, političari u Hrvatskoj ne žele razgovarati o činjenicama, već pažnju sa stvarnih događaja prebacuju na političke sukobe’, kazao je Đikić.

Govorio je i o uvjetima za svoj povratak u Hrvatsku.

‘Trenutak kada bi premijer Andrej Plenković i rektor splitskog sveučilišta Šimun Anđelinović javno ili privatno povukli neprimjerene izjave iznesene u žaru javne diskusije, za mene bi označio nastavak mog znanstvenog rada u Hrvatskoj.Mislim da ne tražim previše jer se radi isključivo o obrani mog javnog imena, časti, dostojanstva i profesionalnog integriteta.

Znanstvenik sam koji se bori za znanstvenu čestitost bez ikakvih političkih ambicija ili veza. Logika je vrlo jasna, ako me premijer za nešto lažno optužuje u Saboru, onda je jasno da u takvoj zemlji ne želim raditi i trpjeti nepravedne uvrede’, kazao je Đikić za Večernji list.

Kazao je i da nikada osobno nije upoznao bivšeg premijera Zorana Milanovića, ali su jednom razgovarali telefonski.

‘Mogu reći da je u ophođenju bio elokventan i iskazivao samouvjerenost. Po stilu je vrlo sličan sadašnjem premijeru Andreju Plenkoviću. Primijetio sam da obojica nisu imala strpljenja saslušati činjenice koje sam im prezentirao, već su imali o toj temi unaprijed formirane stavove porijeklom iz njihova političkog okruženja’, rekao je između ostalog Đikić.

Đikić je praktični vjernik, a za svoju vjeru je rekao da je ona njegov osobni izbori i da je živi za sebe s obitelji.

MP/Vecernji list


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od
Tagovi ivan đikić

Najnovije

Deur: Surđivao je sa Sorošem, nudio se Feralu, a danas glumi desničara

Na izjavu Nine Raspudića  "prije bih se poturčio nego podržao Plenkovićev HDZ", reagirali su iz…

9 sati prije

Osuđeni Trgovački lanac Plodine! Varali su kupce i muljali s popustima

Trgovački lanac Plodine  te direktor nabave proglašeni krivima i kažnjeni zbog varanja kupaca lažnim akcijskim…

11 sati prije

Bugarska bijesna zbog Milanovićeve izjave, veleposlanicu pozvali na razgovor

Izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića opet su izazvale diplomatski skandal. Bugarska je pozvala hrvatsku veleposlanicu u toj zemlji Jasnu Ognjanovac…

14 sati prije