Kategorije Premium sadržaj

Ivica Marijačić o presudi: Ovo je nasilje nad Hrvatskim tjednikom, svjedoci su lagali

Širi dalje

Ivica Marijačić glavni urednik Hrvatskog tjednika, osuđen je na kaznu zatvora od godinu dana, s rokom kušnje od tri godine, jer je otkrio identitet i objavio fotografije maloljetne žrtve grupnog seksualnog zlostavljanja i silovanja, objavio je ječer Zadarski.hr, a vijest je prenijela i većina drugih medija.



Prvostupanjsku, nepravomoćnu presudu komentirao je i sam Ivica Marijačić nazvavši ju “pravosudnim i policijskim nasiljem nad Hrvatskim tjednikom i njegovim urednikom”.

“Danas su neki mediji objavili da je Općinski sud u Zadru osudio mene, urednika Hrvatskoga tjednika, na uvjetnu kaznu od godinu dana s rokom kušnje od tri godine.

… zato što sam krajem 2018. godine objavio fotografiju djevojčice, navodne žrtve silovanja, u društvu s dječacima koji su je navodno silovali, a objava te fotografije je po odluci suda izazvala uznemirenost djevojčice.

Sud nije uvažio obranu da sam fotografiju prekrio crnom pasicom preko očiju djevojčice i da nisam otkrio ni na jednom mjestu njezin identitet.

Sutkinja Općinskoga suda u Zadru Ana Zrilić je u obrazloženju rekla da ona možda griješi i da ćemo mi to sve navesti u žalbi jer da je riječ o novome kaznenom djelu, ali prihvatila je prijedlog Općinskoga državnog odvjetništva koje je prije toga prihvatilo kaznenu prijavu PU zadarske protiv mene zbog objave fotografije.

Pogledajte sada, poštovani čitatelji, apsurde pa recite je li ova presuda sumrak razuma.

Fotografiju smo preuzeli s facebooka same djevojčice. Ona se na društvenim mrežama hvalila tim fotografijama. Mi smo još na preuzetoj fotografiji crnom bojom prekrili oči likova na njoj, zaštitili ih.

I sada po odluci Suda naša zaštićena fotografija izazvala je uznemirenost djevojčice koja je sama držala na faceboku istu tu fotografiju, ali bez ikakvog premaza preko očiju. Ima li tu logike, prosudite sami.

Kako bi lakše donijela odluku, sutkinja Ana Zrilić je zatražila, dakle Općinski Sud je zatražio, nalaze i stručne izvještaje, mišljenje i podatke od pedagoga i psihologa iz srednje škole koju djevojčica polazi, psihologa, liječnika i psihijatara iz Doma zdravlja, Opće bolnice Zadar…

Svi su dostavili sve tražene podatke. Ni jedan, ali apsolutno ni jedan izvještaj ne dovodi u vezu psihičko stanje djevojčice s objavljenom fotografijom i tekstom u Hrvatskome tjedniku, Štoviše, po svim, ali apsolutno po svim izvještajima, djevojčica u dane, čak i u tjedne kada je objavljen članak o tome događaju u Hrvatskome tjedniku, nije tražila ni imala susrete s pedagozima, liječnicima, psiholozima i psihijatrima.

Jednu od svjedokinja na samome suđenju, sutkinja je uhvatla u laži jer je prvo rekla da joj se djevojčica obratila zbog članaka u Hrvatskome tjedniku, a zatim tijekom ispitivanja nesmotreno izjavila da je ona sama uzpozorila djevojčicu na taj tekst. Ali prije ste izjavili suprotno, pitala je sutkinja, na što se svjedokinja smela i zacrvenjela.

Majka djevojčice je na suđenju priznala da su medijski napisi prestali nakon teksta nu Hrvatskome tjedniku, dakle da sam na neizravan način i zaustavio tu užasnu aferšaku situaciju i učinio dobro djetetu.

Unatoč svemu, sutkinja Ana Zrilić je donijela osuđujuću presudu. Bilo je očito da je presuda davno prije negdje drugdje donesena, a sutkinja je bila samo servis za njezinu objavu. Svoje sam joj ogorčenje iznio u samoj sudnici. Zašto je, zaboga, tražila sve te stručne nalaze, a ni jedan nije uvažila jer je vidjela da idu u prilog meni kao okrivljeniku. Uslijedila je žalba i sada čekamo pravomoćnu presudu.

Poštovani čitatelji, nisam nepogrešiv čovjek ni novinar i uvijek sam spreman snositi odgovornost za svoje postupke. Prilično je frazerski kazati da je ovo jedan tragikomičan kafkijanski sudski postupak. Sudski postupci dio su novinarske naše prakse i nema tu ništa neobično. Svatko tko se smatra pogođenim ima pravo tužiti, a novinari se isto tako imaju pravo braniti.

Ali u svojoj sada već dugoj novinarskoj praksi ovako prozirno sudsko nasilje nikada nisam doživio. Pitam se je li ovo slika hrvatskoga pravosuđa i kako je moguće da postoje ovakvi inspektori, državni odvjetnici i suci koji tako preziru struku, etiku i logiku. Ovo je namjerni progon Hrvatskoga tjednika i mene kao urednika.

Ne volim se nikada žaliti niti biti u ulozi žrtve, radije se borim za svoje vrijednosti, ali ovo jednostavno nisam mogao prešutjeti.

Za ovo djelo su me prvo optužili iz Policijske uprave zadarske samo zato što sam napisao da u slučaju “višestrukoga silovanja” nije baš onako kako su oni prezentirali i zato što sam objelodanio da se načelnik kriminalističkoga odjela PU zadarske sastaje se s nekim lokalnim korumpiranim novinarom i dostavlja mu inkognito informacije jer sam tome izravni svjedok. Samo zato što sam objavio da su čelnici PU zadarske pomogli osumnjičenome četniku za ratni zločin u Škabrnji da pobjegne na vrijeme u Srbiju i ne bude izručen iz Australije.

Nakon što me policija prijavila i “tajni spis” opet dostavila istome korumpiranome lokalnome novinaru da ga nekažnjeno objavi, pitao sam Općinskog džavnoga odvjentnika u Zadru kako je moguće mene prijaviti i optužiti za objavu fotografije koja je naširoko dijeljena na društvenim mrežema i kako sam ja to izazvao uznemirenost, a nije optužen, primjerice, novinar koji je cijeli skandal stvorio i objavio u javnosti nakon čega je objavljeno 200 tekstova u drugim hrvatskim medijima o “grupnome silovanju”.

Općinski državni odvjetnik je samo slegnuo ramenima i poručio da mogu ja još biti i zadovoljan jer, kako je rekao, iz PU zadarske tražili su zabranu distribucije Hrvatskoga tjednika, a on je to odbio.

Ja nastavljam neravnopravnu pravnu bitku, načelnik PU zadarske koji me prijavio i koji je uništio miran život više obitelji s pričom o “višestrukom silovanju”, uhvaćen je nedavno pijan u prometnoj nezgodi, a zatim u otmici zaštićene osobe pa je suspendiran… jedan mladić iz skupine “silovatelja” je poginuo prije par mjeseci u prometnoj nesreći kod Zadra, “silovana djevojčica” se i nakon skandala hvalila s pomalo izazovnim fotografijama na facebooku, policija u Zadru sada trijumfalno hapsi i zatvara branitelje zbog negativnih komentara o predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću, a korumpirani i povlašteni loklani novinar jugoslavenske političke orijentacije i s neskrivenom protuhrvatskoim mržnjom, pseći slizan s vlašću, huška protiv Hrvatskoga tjednika i nekažnjeno objavljuje policijske tajne.

Jedan poznati zadarski odvjetnik reči mi da nikada otkad je u tom poslu zadarsko pravsouđe nije bilo tako srozano kao sada. Prijavljuju, optužuju i osuđuju nedužne ljude, krivce ostavljaju po strani.

Quo vadis, Croatia?”, objavio je Marijačić.

Foto: Maxportal


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Povratnička inicijativa: Cilj je vratiti 500 tisuća Hrvata iz dijaspore u domovinu

Došli smo na 3,7 milijuna stanovnika u Hrvatskoj i 3,5 milijuna Hrvata izvan države, a…

10 sati prije

Analitičar: Grbin ima šanse za sastaviti Vladu kao Hajduk za titulu

Politički analitičar Jerko Trogrlić komentirao je pregovore nakon izbora. Trogrlić je odgovorio na pitanje je li…

10 sati prije

Završeni pregovori HDZ-a i DP-a: ‘Još nema dogovora oko većine’

Završio je sastanak u HDZ-a i Domovinskog pokreta održan Banskim dvorima. Iz obje stranke su…

10 sati prije