Kategorije Premium sadržaj

Milanović uručio odlikovanja povodom Dana Oružanih snaga

Širi dalje

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović na svečanom je prijemu u svome Uredu u petak dodijelio odlikovanja pripadnicima Hrvatske vojske u povodu Dana Oružanih snaga RH te pozvao na razbor i oprez u današnjim “turbulentnim vremenima”.



Milanović je u obraćanju u povodu Dana Oružanih snaga RH – Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 32. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske upozorio na turbulentna vremena u kojima se nalazimo i “velike promjene koje nam se odvijaju pred očima, sa strane, iza leđa”.

Podsjetivši na “jedinstven put” koji je prešla Hrvatska, koji nije prošla “nijedna članica EU”, istaknuo je kako nam iskustvo nalaže “pametan, razborit stav i oprez”.

“Zalažem se i zalagat ću se i dalje za razum, suradnju, ali skepsu kada su u pitanju velike riječi koje se tiču velikih stvari, koje se tiču događaja kamo naš pogled ne doseže i gdje naše uho ne čuje. Tako je bilo, tako je danas i izgledi da će se u tom smislu nešto promijeniti nikakvi su”, rekao je predsjednik Milanović.

“Nama je bitno da uredimo svoj život u zemlji u kojoj živimo, koju gradimo, koju čuvamo i koja nam je jedina i do koje je jedino nama stalo”, dodao je te u tom kontekstu istaknuo da sa susjednim državama “treba pokušati u dobroj vjeri graditi što je moguće bolje odnose, poštovati ih”.

“Katkad biti i tolerantan i progledati malo kroz prste te biti svjestan i situacije u kojoj se Hrvatska u odnosu na neke od njih nalazi, a ta situacija je bolja, ne superiorna, ne nadmoćna, ne ohola, nego naprosto povoljnija”, dodao je.

“Događaju se velike promjene”

Glavno obilježje, glavna karakteristika koju “u danim okolnostima nesigurnosti, nejasnoće i promjena trebamo iskazati je – oprez i skepsa”, poručio je.

“Možda se pokaže za 10 ili 20 godina da je ovo bilo samo jedno obično, malo uzburkano i turbulentno vrijeme, ali ne čini mi se tako. Događaju se velike promjene i u tim promjenama treba ostati svoj na svome u doslovnom smislu, na teritoriju i u glavi. Ne zanositi se, ne obećavati se, ne trčati pred rudo, kao što narod kaže, nego gledati svoje i gledati da si urediš život tamo gdje živiš, u svojoj kući i ponovit ću još jednom, sa susjedima”, poručio je Milanović.

Uz odlikovanja na prijemu su dodijeljene i odluke o promaknućima te pohvale zaslužnima za uspješno obavljene zadaće i ostvarene natprosječne rezultate, a Milanović je svima zaželio lijepe karijere, zdravlje i sigurnost njihovim obiteljima.

Koga je sve odlikovao

U ime odlikovanih riječi zahvale uputio je brigadir Ivica Kranjčević, stožerni časnik za operativnu potporu Vojnog ureda Ureda predsjednika RH, koji je odlikovan Redom kneza Domagoja s ogrlicom za pokazanu osvjedočenu hrabrost i junaštvo u Domovinskom ratu.

Redom Nikole Šubića Zrinskog za junački čin u Domovinskom ratu odlikovani su pukovnik Željko Javorović i časnički namjesnik Dario Vukošić.

Redom hrvatskog pletera za osobit doprinos razvitku i ugledu RH i dobrobiti njezinih građana odlikovani su pukovnik Tonći Aračić, kapetan fregate Srđan Bilić, pukovnik Josip Granić, kapetan fregate Robert Radić, pukovnica Sandra Zorica, kapetani korvete Tomislav Jadrić i Alen Marić, satnik Dominik Jerinić, časnički namjesnik Davor Pavlović, stožerni narednici Željko Hrabar i Miroslav Križanović, nadnarednik Žan Marsel Bušić, narednik Dražen Petrinec i desetnik vojni specijalist Zoran Baković.

Hina/Foto: Ured predsjednika


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Zbog milijunske prevare s novcem za obnovu uhićene tri osobe u Zagrebu

Po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu uhićene su tri osobe zbog sumnje…

37 minuta prije

Zdravku Mariću odlično ide biznis, dobro zarađuju Brkić i Kolinda, SDP-ovci u blokadi

Nekadašnjim važnim političkim akterima - Kolindi Grabar Kitarović, Zdravku Marići i Milijanu Brkiću - jako…

1 sat prije

Željko Lacković: Shvaćam da DP ne želi SDSS, bili su vodeći u vrijeme okupacije

Nezavisni Željko Lacković smatra da je legitiman zahtjev Domovinskog pokreta koji ističe da ne može biti…

2 sata prije