Kategorije Premium sadržaj

Misa u Maclju za 13. 000 nedužnih Hrvata koje su pobili partizani

Širi dalje

Za sve žrtve križnih puteva i maceljske mučenike u Maclju je povodom 72. obljetnice komunističkih zločina u u crkvi Muke Isusove u nedjelju 4. lipnja 2017. održala se u 16,00 sati molitva Križnog puta, a u 17,00 sati sveta misa koju je predvodio pomoćni biskup msgr. Mijo Gorski



Komisija za utvrđivanje ratnih i poratnih zločina 1992. u Maceljskoj šumi istražila je 23 jame. Posmrtni ostaci više od tisuću osoba pokopani su u zajedničkoj grobnici pokraj crkve Muke Isusove u Maclju.

Prema procjenama u Macelju i okolnim šumama stradalo je oko 13 tisuća osoba.

Na lokalitetu Lepa Bukva ubijen je 21 svećenik, franjevac i bogoslov, u noći 4./5. lipnja 1945. Među njima su i trojica hercegovačkih franjevaca: fra Metod Puljić, fra Darinko Mikulić i fra Julijan Petrović. Zajedno s drugima pokopani su 2005. u crkvi Muke Isusove u Maclju.

Godine 1945. završetku Drugog svjetskog rata jugokomunistička vojska provodila je zvjerstvo nad tisućama ljudskih žrtava koje su doživjele nepravedan i brutalan prekid ovozemaljskog života poradi političkih interesa i komunističke ideologije.

O ovoj tematici ekipa Laudato televizije (LTV-a) snimila je film pod nazivom »Macelj – Titovo stratište« koji razotkriva strašnu istinu o zločinima u Maclju. Redateljica filma je Nada Prkačin, scenaristi Nada Prkačin i Damir Borovčak, a producenti Ksenija Abramović i dr. Stjepan Bačić.

Pretpremijera filma održana je u četvrtak 1. lipnja u Zagrebu.

Foto: Facebook


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Deur: Surđivao je sa Sorošem, nudio se Feralu, a danas glumi desničara

Na izjavu Nine Raspudića  "prije bih se poturčio nego podržao Plenkovićev HDZ", reagirali su iz…

9 sati prije

Osuđeni Trgovački lanac Plodine! Varali su kupce i muljali s popustima

Trgovački lanac Plodine  te direktor nabave proglašeni krivima i kažnjeni zbog varanja kupaca lažnim akcijskim…

11 sati prije

Bugarska bijesna zbog Milanovićeve izjave, veleposlanicu pozvali na razgovor

Izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića opet su izazvale diplomatski skandal. Bugarska je pozvala hrvatsku veleposlanicu u toj zemlji Jasnu Ognjanovac…

14 sati prije