Kategorije Premium sadržaj

MORH u Crnoj Gori pregovara o povratku opljačkanog Školskog broda “Jadran”

Širi dalje

Iz Ministarstva obrane reagirali su na javi apel bivših zapovjednika Školskog broda Jadran upućen hrvatskoj javnosti “zbog namjere odustanka Hrvatske od povratka školskog broda Jadran”.



Maxportal je objavio Apel bivših zapovjednika š/b “Jadrana” u kojem upozoravaju da “sve dosadašnje političke elite u Republici Hrvatskoj, osim deklarativno, nisu pokazale ozbiljnu zainteresiranost za povratak š/b „Jadran“ pod hrvatski državni stijeg. Tijekom Domovinskog rata u Crnu Goru je nasilno odvezena flota od skoro 88 %  brodova iz sastava bivše JRM, a koja je trebala pripasti Republici Hrvatsko”.

Bivšu zapovjednici posebno su kritični prema glavom stožeru, i načelniku osobno, pa navode “pojedine struje u Glavnom stožeru OS RH više ne podupiru povratak š/b „Jadran“ ; pitamo se što se to promijenilo nakon 25 godina nastojanja da se brod vrati pod hrvatski stijeg.”

Oštri prijekori upućeni su i nekim admiralima Hrvatske ratne mornarice i pitanje “je li admirale HRM, pored nas, paralelno još netko odgajao pa sada ‘vraćaju školarinu’.

U odgovori na Apel bivši zapovjednika iz Ministarstva obrane su nam odgovorili:

“Školski brod Jadran Republika Hrvatska drži jednim od simbola višestoljetne pomorske tradicije. Kao što je poznato on je 1990. godine iz matične luke Split odvezen na remont u brodogradilište u Tivtu, gdje je zatečen ratnim razaranjima Hrvatske, otuđen i nikad vraćen.

 

Naš stav bio je i ostao jasan –  brod Jadran neraskidivi je dio naše pomorske povijesti Hrvatska Vlada poduzet će sve legitimne korake kako bi ovaj brod bio vraćen pod hrvatski stijeg.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević je tijekom susreta koji je imao sa crnogorskim kolegom Predragom Boškovićem iznio hrvatsku argumente u vezi sa ŠB Jadran te zahtjev da se on vrati matičnoj državi – Republici Hrvatskoj.

Te stavove ministar Krstičević ponovio je i u pismu koje je ovih dana uputio crnogorskom kolegi ističući kako ovo pitanje treba riješiti u duhu prijateljske, dobrosusjedske suradnje, a na obostrano zadovoljstvo.

Crnogorski ministar Bošković je tijekom susreta s ministrom Krstičevićem izrazio spremnost za razgovore oko Školskog broda Jadran i rješavanja ovog pitanja

Upravo na tragu ovih razgovora, danas 21. travnja 2017. godine izaslanstvo Ministarstva obrane i Ministarstva vanjskih i europskih poslova upućeno je u Crnu Goru da kao dio radne skupine vodi razgovore s crnogorskom stranom radi rješavanja pitanja Školskog broda Jadran”, piše u priopćenju Samostalna službe za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a.

M. Marković/foto:vojska.cg

 

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Povratnička inicijativa: Cilj je vratiti 500 tisuća Hrvata iz dijaspore u domovinu

Došli smo na 3,7 milijuna stanovnika u Hrvatskoj i 3,5 milijuna Hrvata izvan države, a…

2 sata prije

Analitičar: Grbin ima šanse za sastaviti Vladu kao Hajduk za titulu

Politički analitičar Jerko Trogrlić komentirao je pregovore nakon izbora. Trogrlić je odgovorio na pitanje je li…

2 sata prije

Završeni pregovori HDZ-a i DP-a: ‘Još nema dogovora oko većine’

Završio je sastanak u HDZ-a i Domovinskog pokreta održan Banskim dvorima. Iz obje stranke su…

2 sata prije