Kategorije Premium sadržaj

Pero Kovačević: Vesna Teršelić ne priznaje presude Haškog suda pa i dalje laže o ‘Oluji’

Širi dalje

Ekspert za hrvatsko nacionalno zakonodavstvo pred Međunarodnim kaznenim sudom za počinjene ratne zločine na području bivše Jugoslavije u Den Haagu Pero Kovačević na N1 je govorio je o licitiranju brojem žrtava srpske nacionalne manjine u Oluji.



Kovačević pojašnjava da je tužiteljstvo u Den Haagu tvrdilo da je u Oluji ubijeno oko 320 pripadnika srpske nacionalne manjine, ali da je dokazima utvrđeno i usuglašeno da je bila riječ o 44 ubojstva.

Svake godine uoči obljetnice “Oluje” počne se licitirati s brojem žrtava i često iznose netočni podaci. DORH je procesuirao 22 ubojstva i kažnjena su 33 počinitelja. Jedan dio sudskih postupaka se i sad odvija. Vrijeme je da se stane s licitiranjem i vrijeme je da se javnosti kaže prava istina. Ako se netko time bavio, to je Međunarodni sud u Haagu”, govori.

Nejasno mu je, kaže, Kovačević, zašto Vlada ne reagira na poruke o ubijenim pripadnicima srpske nacionalne manjine u Oluji.

“Čude me ove udruge, od Dokumente (Vesne Teršelić) i drugih, koje uporno ponavljaju laži o broju ubijenih u “Oluji” iako smo par puta reagirali odvjetnik Luka Mišetić i ja i upozorili ih da govore neistine i da je to u Haagu potvrđeno.

Knjigu „Vojna operacija Oluja i poslije”, koju je tiskao HHO, a uredio Žarko Puhovski, Raspravno vijeće Haaškog suda u predmetu Gotovina, Čermak i Markač nije prihvatilo kao dokaz jer ne sadrži izvora za njihove tvrdnje. U toj knjizi HHO-a navedeno je da su u akciji Oluja i poslije nje počinjena 667 ubojstava

Što je tu bitno, odnosno što treba reći hrvatskoj javnosti?

Popis žrtava u toj knjizi radili su studenti i oni su bili plaćeni 100 njemačkih maraka prema ubojstvu koje bi otkrili. Studenti su bilježili sve što se događalo, ljude koji su umrli prirodnom smrću pa čak i izvan Hrvatske, a pokopani u Hrvatskoj, bilježili su kao žrtve Domovinskog rata.

Kuriozitet je slučaj Srbina koji je živio u Švicarskoj, umro prirodnom smrću, a obitelj ga u ratnim godinama dovezla u Hrvatsku i pokopala na groblju u Karlovcu. Budući da je natpis za spomeniku bio na ćirilici, a grob svjež bilo je dovoljno da se njegovo ime nađe na popisu žrtava.

“To konačno treba skinuti s dnevnog reda i da se javnost u Hrvatskoj i Srbiji upozna sa službenim činjenicama i službenim podacima”, kazao je.

Kovačević je kazao i da je na tu temu u Beogradu razgovarao sa srbijanskim predsjednikom Vučićem:

“Posredovanjem Ministarstva vanjskih poslova Njemačke s gospodinom Juratovićem 2015. bili smo kod Vučića i bilo je u pitanju procesuiranje ratnih zločina počinjenih u logorima u Srbiji za koje srpska javnost uopće nije bila čula.

Vučić je tvrdio da je ubijeno 2.000 Srba u vrijeme operacije Oluja. Kad sam mu rekao da je na sudu u Den Haagu, a taj sud se sustavno bavio brojem žrtava, utvrđeno je da su ubijena 44 pripadnika srpske nacionalne manjine, Vučić je samo šutio”, rekao je Kovačević i zapisao se:

“Nejasno mi je zašto se Vlada u tom slučaju ne više ne angažira, da se pozovu svi akteri, da se rade okrugli stolovi i tribine i ponavljaju činjenice, da se svake godine ne bi ponavljala ista priča i bez ikakvog dokaza optuživala Hrvatska vojska.”

M. Marković/Foto: N1


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Rijeka – Dinamo1:2 Modri preokretom srušili Rijeku, eurogol Petkovića

U derbi susretu 33. kola HNL-a, ali i cijele sezone, nogometaši Dinama su nakon preokreta…

4 sata prije

Jedan grad u bivšoj državi Tito je mrzio iz dna duše, uvijek ga je izbjegavao

Josip Broz Tito, doživotni predsjednik SFRJ, preminuo je 4. svibnja 1980.  godine. Tog dana na…

10 sati prije

Butalno pretukao političara SPD-a pa se predao. Policija šokirana kad su vidjeli tko je

Njemačkim se vlastima u nedjelju predao 17-godišnji tinejdžer, tvrdeći da je jedan od počinitelja nasilnog…

11 sati prije