Kategorije Premium sadržaj

Preminuo Pero Zlatar, legenda hrvatskog novinarstva

Širi dalje

Novinar i publicist Pero Zlatar preminuo je u 86. godini, doznaje se u petak. Zlatar se rodio 26. listopada 1934. u Skoplju, a umro je u 86. godini od zatajenja srca, objavio je Jutarnji list.



Bio je novinar i urednik u izdanjima kuće Vijesnik od 1954. godine, a od 1967. bio je glavni urednik zabavnoga tjednika Plavi vjesnik, a kasnije glavni urednik televizijskoga magazina Studio kojega je u tri godine doveo do vrhunca naklade. Potom je bio urednik u Vjesniku u srijedu i Sportskim novostima gdje ostaje do odlaska u Beograd 1981.

U Zagrebu je 1991. uređivao kratkotrajni dnevnik Zapad. Bio je prvi akreditirani dopisnik iz Beograda nakon Domovinskog rata, a od 1992. javlja se prilozima iz Beograda o srpskoj politici

Objavljivao je reportaže i putopise koje je dijelom skupio u knjigama za djecu i mladež “Vežite se, slijećemo” i “Otključani globus”, a tijekom karijere intervjuirao je i mnoge političare, sportaše i zabavljače te o njima pisao biografije.

Zlatar je neke svoje poznate reportaže i intervjue preradio u publicističke knjige. Šezdesetih godina tako je objavio knjige “Golovi Dražana Jerkovića”, “Note i reket Ivice Šerfezija” te “Šest milijuna ploča Ive Robića”. Popularna su bila i njegova publicistička djela o Enveru Hodži, albanskom komunističkom diktatoru.

Kao dopisnik javljao se iz brojnih svjetskih zemalja, a napisao je i dvije knjige putopisa za djecu i mlade. Bio je prvi novinar bivše Jugoslavije poslije 1948. u Albaniji, prvi u Francovoj Španjolskoj, Salazarovom Portugalu, Tajvanu, državama Apartheida u Južnoj Africi i Rodeziji, Južnoj Koreji, Čileu.

Bio je aktivan do svoje smrti.

R.I. /Foto:press

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Jedan grad u bivšoj državi Tito je mrzio iz dna duše, uvijek ga je izbjegavao

Josip Broz Tito, doživotni predsjednik SFRJ, preminuo je 4. svibnja 1980.  godine. Tog dana na…

31 minuta prije

Butalno pretukao političara SPD-a pa se predao. Policija šokirana kad su vidjeli tko je

Njemačkim se vlastima u nedjelju predao 17-godišnji tinejdžer, tvrdeći da je jedan od počinitelja nasilnog…

59 minuta prije

Trpimir Goluža: “Trnjanski kresovi” i filoustaše

Teret indoktrinacije, nelustrirana i glorificirana totalitarna prošlost te povijesni lomovi nacionalne politike najbolnije se u…

2 sata prije