Kategorije Premium sadržaj

Preminuo Ronald Lopatny, zlatni olimpijac i bivši suprug Mije Begović i Tereze

Širi dalje

Ronald Lopatny, zlatni olimpijaac, bivši suprug Tereze Kesovije i Mije Begović te  otac Maje Lene Lopatny preminuo je u 78. godini u Zagrebu.



Lopatny je edan od najvećih vaterpolista u povijesti. Osvajač olimpijskog zlata u Ciudad de Mexicu 1968., dvaput brončani s reprezentacijom na europskim prvenstvima u Utrechtu 1966. i Barceloni 1970.

Za reprezentaciju bivše države je odigrao 150 utakmica. Što se klupske karijere tiče, ona je vrlo jednostavna. Dva kluba u Zagrebu. Ponikao u Medveščaku (tada se zvao Naprijed) 1958. i ondje igrao do 1968. kada je prešao u Mladost i istinski taj klub pretvorio u vaterpolskog diva.

S jednom od najboljih generacija Mladosti svih vremena, triput je osvajao naslov prvaka Europe (1968., 1969. i 1971.), baš koliko je puta bio i prvak države (1969., 1970. i 1971.).

Koliki je bio njegov osobni utjecaj na igru i rezultate svoje momčadi, kako kluba tako i reprezentacije, možda najbolje govori da je dvaput proglašen najboljim vaterpolistom bivše države (1970. i 1971.).

Karijeru je okončao 1973. odnosno u dobi od 29 godina samo iako je on mogao bez ikakvog problema na vrhunskoj razini odigrati još koju sezonu. Otišao je zato jer, kako je sam kazivao – ostao bez društva, raspala se njegova ekipa, završili su karijeru. A Ronald bez društva, bez svoje ‘škvadre’ nije mogao, odnosno nije želio.

Lopatny je i u godinama nakon vaterpola nastavio okupljati, jedno vrijeme i sam zagrebački, pa i širi jet-set u svojem ekskluzivnom restaurantu u središtu Zagreba.

Bio je i ostao dio zagrebačke sportske i društvene kreme. Njegove su supruge bile poznata pjevačica Tereza Kesovija te glumica Mia Begović s kojom ima kći Maju Lenu.

Datum i vrijeme pogreba Ronalda Lopatnog bit će objavljeni naknadno.

Hina/Foto: press


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Rijeka – Dinamo1:2 Modri preokretom srušili Rijeku, eurogol Petkovića

U derbi susretu 33. kola HNL-a, ali i cijele sezone, nogometaši Dinama su nakon preokreta…

4 sata prije

Jedan grad u bivšoj državi Tito je mrzio iz dna duše, uvijek ga je izbjegavao

Josip Broz Tito, doživotni predsjednik SFRJ, preminuo je 4. svibnja 1980.  godine. Tog dana na…

11 sati prije

Butalno pretukao političara SPD-a pa se predao. Policija šokirana kad su vidjeli tko je

Njemačkim se vlastima u nedjelju predao 17-godišnji tinejdžer, tvrdeći da je jedan od počinitelja nasilnog…

11 sati prije