Kategorije Premium sadržaj

Pupovac se oglasio o plakatima na ćirilici, otkrio i kakve reakcije očekuje

Širi dalje

Na dan kad je agresorska JNA napala Dubrovnik Srpsko narodno vijeće započelo je trećoj fazu ćirilične kampanje “Da se bolje razumijemo”  čiji je cilj, kako kažu,  skinuti stigmu s ćirilice. Kampanja bi trebala trajati do kraja godine.



Na Jumbo plakatima sa slogani troje glavnih predsjedničkih kandidata “Kolinda Grabar-Kitarović – Predsjednica. Jer Hrvatska zna”, “Zoran Milanović – Normalno, predsjednik s karakterom”, “Miroslav Škoro – Sad il’ nikada!”, napisani na ćirlici.

Plakati su postavljeni u Zagrebu, Splitu i Rijeci.

“Smisao naše ćirilične kampanje razvoj je tolerancije i osjećaja poštivanja razlika, prestanak identificiranja ćirilice s onim što ona nije. Zbog toga smo iskoristili poruke predsjedničkih kandidata da pokažemo da te poruke znače isto i na jednom i drugom pismu, neovisno kako se one pisale, i da ohrabrimo sve ljude srpske nacionalnosti da sudjeluju na ovim izborima, da afirmiraju svoje pravo građanstva koje je antićirilična kampanja sigurno osporavala i potiskivala”, objasnio je za Jutarnji list Milorad Pupovac, čelnik SDSS-a i predsjednik Savjeta SNV-a.

Pupovac smatra, kakve god reakcije bile, da će biti pokazatelj zrelosti društva na priznavanje razlika, a posebno pisma.

“I kakve god te reakcije mogle biti, one će biti korisne. Bude li više pozitivnih ili neutralnih, to će biti znak da ćirilica i da građani koji je koriste ili se identificiraju s ćirilicom, stječu sve više prava građanstva. Ako bude više negativnih, ili dovoljan broj, pokazat će se da je potrebno da svi radimo na tome da toga nema, a posebno ključne institucije države kao što su predsjednik ili predsjednica države”, komentirao je Pupovac.

Na pitanje hoće li to neki shvatiti kao provokaciju, kaže kako to nije provokacija.

U stožeru Zorana Milanovića komentirali su kako plakate još nisu vidjeli, ali su čuli te da je ‘normalno normalno bez obzira na kojem jeziku ili pismu bilo’, a iz stožera Kolinde Grabar Kitarović su poručili kako je ‘ovo slobodna zemlja te svatko ima pravo pisati i govoriti što želi, ali za to mora imati i odgovornost’.

“Kad Miroslav Škoro pobijedi na predsjedničkim izborima, onda će SNV doista puno bolje razumjeti svoju ulogu u hrvatskom društvu. Ako se dosad i nismo razumjeli, nakon 22. prosinca puno ćemo se bolje razumjeti”, rekli su u Škorinu stožeru.

R.I. /Foto:FaH

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Zabranjivani odgovor Ivana Meštrovića Srbima i četnicima oko Jasenovca

Objavljujemo  dopis kipara Ivana Meštrovića upućenog  1950. godine Adamu Pribićeviću povodom "Memoranduma o zločinima genocida…

9 sati prije

Kolakušić će imati svoj klub u Saboru. Čine ga tri ‘antiprotivna’ zastupnika

Mislav Kolakušić imat svoj klub zastupnika u Hrvatskom saboru kojeg čine suverenist Marijan Pavliček, bivši…

11 sati prije

Članice EU-a žele spasiti Zakon o prirodi, akciju vodi Irska

Skupina 11 zemalja predvođena Irskom, pokrenula je posljednji pokušaj izglasavanja zakona EU-a za obnovu oštećene…

12 sati prije