Kategorije Premium sadržaj

Račan se 2002. poklonio na Bleiburgu: Što je lider ljevice tada rekao – video

Širi dalje

Nekadašnji premijer i predsjednik SDP-a Ivica Račan 14. svibnja 2002. godine posjetio Bleiburg i poklonio se žrtvama. Bilo je to dva dana nakon službene Komemoracije na kojoj u ime koalicijske vlasti govorio dr. Zdravko Tomac, potpredsjednik Hrvatskog sabora.



U službenom državnom izaslanstvu, pored Račana, bili su i njegov zamjenik Goran Granić te ministar prosvjete VladimirStrugar i hrvatski veleposlanik u Beču Dražen Vukov-Colić.

Ivica Račan se najprije obratio okupljenim novinarima, objasnivši im razlog svoga dolaska na Bleiburško polje:

“Ovdje odajemo počast svim žrtvama Bleiburga. Odavde želim uputiti iskrenu ispriku i sućut svima onima čiji su životi na bilo koji način obilježeni tragedijom Bleiburga, koji su na bilo koji način zbog Bleiburga patili.

Želim odati počast, pokloniti se s pijetetom svim žrtvama prošlih sukoba u povijesti, neovisno o tome u ime kojih su ideologija i politika zločini činjeni.

Nedavno sam se poklonio žrtvama Jasenovca. Danas ovdje izražavam sućut i žaljenje zbog Bleiburga. Ako to već nisu učinili oni koji su morali, činimo iznova to mi iako u doba zla Bleiburga i Jasenovca nismo ni bili rođeni, ili smo se tek rodili. Prošlost ne možemo mijenjati, ne možemo ni miriti sve one koji su sudjelovali u prošlim krvavim sukobima. Ali vrlo je važno da jučerašnji sukobi ne potiču nove i aktualne, vrlo je važno da se jučerašnja mržnja ne prenosi na nove generacije želimo li čuvati i očuvati demokratsku Hrvatsku.

Današnja Hrvatska osuđuje svaki zločin upravo zato što je građena na temeljima demokracije antifašizma, odlučnog odbacivanja svakog ekstremizma u ime kojeg su činjeni zločini svake politike, svakog totalitarizma – lijevog i desnog, crvenog ili crnog. Nesreća Bleiburga i Križnog puta velika je. Trebamo je pamtiti kao opomenu.

Bleiburg je opomena i svjedočanstvo zločina koji se ne smiju ponoviti. Stoga upravo ovdje želim još jedanput ponoviti kako je važno poštivati ljudska prava, ljudske živote, i ustrajati u razumijevanju, toleranciji i miru”, rekao je Ivica Račan.

 

M.Marković /Foto: hrt


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Plenković objavio koja tri ministarstva idu Domovinskom pokretu

Nakon što su Hrvatska demokratska zajednica i Domovinski pokret postigli sporazum o formiranju Vlade, medijima…

22 minute prije

Gubitnici bijesni pa sipaju salve uvreda na račun HDZ-a i DP-a. Najžešća je Narikača

Na sastanku pregovaračkih timova Hrvatske demokratske zajednice i Domovinskog pokreta postignuto je suglasje u vezi…

60 minuta prije

DP će dobiti tri ministarstva u novoj vladi, energetika im važnija od kulture

Pregovori Domovinskog pokreta i HDZ-a održani ovog prijepodneva rezultirali su konačnim dogovorom o većini, a…

2 sata prije