Kategorije Premium sadržaj

Slavonski Brod hitno treba Erin Brockovich! Je li MUP u službi loših momaka!?

Širi dalje

Erin Brockovich  je američki biografski film iz 2000. godine kojeg je režirao Steven Soderbergh. Inspiriran je istinitom pričom o Erin Brockovich (u filmu je glumi Julia Roberts) koja je pokrenula sudsku tužbu protiv energetske korporacije Pacific Gas and Electric Company (PG&E).



Godine 1993., Erin Brockovich nezaposlena je samohrana majka troje djece koja je ozlijeđena u prometnoj nesreći koju je imala s doktorom i kojeg tuži. Njezin odvjetnik, Ed Masry očekuje pobjedu, ali zbog njezinog ponašanja u sudnici gubi spor. Ubrzo Erin kaže Edu da joj zbog neočekivanog poraza mora pronaći posao kao kompenzaciju.

Odvjetnik Masry je zapošljava u svom uredu kao administratoricu te Erin ubrzo pronalazi dokumente u kojima korporacija Pacific Gas and Electric (PG&E) nudi otkup kuće i zemljišta od stanovnice Donne Jensen iz gradića Hinkley u Kaliforniji.

Iznenađena pronađenim medicinskim dokumentima u dosjeu, Erin odluči posjetiti Jensenicu koja joj objašnjava da je zadržala kompletnu korespondenciju s tvrtkom PG&E. Vrlo je zahvalna na pomoći korporacije: imala je već nekoliko tumora, a njezin suprug boluje od Hodgkinsove bolesti; međutim tvrtka PG&E uvijek je slala doktora o svom trošku.

Erin nastavlja s istragom slučaja i uskoro pronalazi dokaze o zagađenosti podzemne vode u gradiću Hinkley koji sadržavaju opasni heksavalentni krom iako je tvrtka PG&E cijelo vrijeme uvjeravala stanovnike Hinkleyja da oni zapravo upotrebljavaju puno sigurniji oblik kroma u svojim rashlađenim ribnjacima.

Nakon što uvjeri Eda da joj odobri daljnje istraživanje, Erin uskoro pridobije većinu stanovnika na svoju stranu. Pronalazi mnoge druge slučajeve u kojima su stanovnici Hinkleyja oboljeli od tumora ili drugih opasnih bolesti. Sve njih liječili su doktori tvrtke PG&E.

Uskoro joj sam od sebe prilazi muškarac koji joj otkriva da je bio zaposlen u tvrtki PG&E kako bi uništio dokumente, ali nakon što je primijetio da zaposlenici koji su radili u ribnjacima obolijevaju od zloćudnih bolesti, odlučio je dokumente zadržati za sebe.

Jedan od dokumenata je dopis iz 1966. godine koji otkriva korespondenciju između izvršnog direktora iz sjedišta tvrtke PG&E u San Franciscu i zaposlenika tvrtke u Hinkleyju; upravo taj dopis dokazuje da su direktori tvrtke bili upoznati s kontaminiranom vodom i ništa nisu učinili po tom pitanju te da su čak naredili zaposlenicima u Hinkleyju da sve drže u tajnosti od stanovnika.

Erin je prikupila potpis i odobrenja svih 634 tuženika za tužbu protiv PG&E, a konačna presuda je da tvrtki PG&E  mora platiti odštetu u iznosu od 333 milijuna dolara koja će biti podijeljena između tuženika.

Film je postao veliki hit na kino blagajnama, zaradio je i hvalospjeve filmske kritike, a Julia Roberts za portret Erin Brockovich nagrađena je Oscarom.

Slavonskom Brodu danas hitno treba jedna Erin Brockovich. Iz javno dostupnih informacija, ponašenje policije i Mininistaratva energetike i zaštite okoliša, a poglavito izjava gradonačelnika Mirka Duspare, u gradu koji će gotovo mjesec dana biti bez pitke vode, nešto se ozbiljno zataškava.

I da, policija ne dopušta nezavisnom laboratoriju, koje angažirao gradonačelnik, uzimanje uzoraka da bi utvrdili trenutno stanje zatrovanosti vode i tla, a dopušta tvrtki koja je javno prozvana kao sumnjivac za eko havariju da pokuša sanirati teren i prikriti razmjere i katastrofe.

 

M.Marković/foto:promo

 

 

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Deur: Surđivao je sa Sorošem, nudio se Feralu, a danas glumi desničara

Na izjavu Nine Raspudića  "prije bih se poturčio nego podržao Plenkovićev HDZ", reagirali su iz…

10 sati prije

Osuđeni Trgovački lanac Plodine! Varali su kupce i muljali s popustima

Trgovački lanac Plodine  te direktor nabave proglašeni krivima i kažnjeni zbog varanja kupaca lažnim akcijskim…

11 sati prije

Bugarska bijesna zbog Milanovićeve izjave, veleposlanicu pozvali na razgovor

Izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića opet su izazvale diplomatski skandal. Bugarska je pozvala hrvatsku veleposlanicu u toj zemlji Jasnu Ognjanovac…

14 sati prije