Slavonski Brod hitno treba Erin Brockovich! Je li MUP u službi loših momaka!?

travanj 3, 2018 maxportal
Share Button

Erin Brockovich  je američki biografski film iz 2000. godine kojeg je režirao Steven Soderbergh. Inspiriran je istinitom pričom o Erin Brockovich (u filmu je glumi Julia Roberts) koja je pokrenula sudsku tužbu protiv energetske korporacije Pacific Gas and Electric Company (PG&E).Godine 1993., Erin Brockovich nezaposlena je samohrana majka troje djece koja je ozlijeđena u prometnoj nesreći koju je imala s doktorom i kojeg tuži. Njezin odvjetnik, Ed Masry očekuje pobjedu, ali zbog njezinog ponašanja u sudnici gubi spor. Ubrzo Erin kaže Edu da joj zbog neočekivanog poraza mora pronaći posao kao kompenzaciju.

Odvjetnik Masry je zapošljava u svom uredu kao administratoricu te Erin ubrzo pronalazi dokumente u kojima korporacija Pacific Gas and Electric (PG&E) nudi otkup kuće i zemljišta od stanovnice Donne Jensen iz gradića Hinkley u Kaliforniji.

Iznenađena pronađenim medicinskim dokumentima u dosjeu, Erin odluči posjetiti Jensenicu koja joj objašnjava da je zadržala kompletnu korespondenciju s tvrtkom PG&E. Vrlo je zahvalna na pomoći korporacije: imala je već nekoliko tumora, a njezin suprug boluje od Hodgkinsove bolesti; međutim tvrtka PG&E uvijek je slala doktora o svom trošku.

Erin nastavlja s istragom slučaja i uskoro pronalazi dokaze o zagađenosti podzemne vode u gradiću Hinkley koji sadržavaju opasni heksavalentni krom iako je tvrtka PG&E cijelo vrijeme uvjeravala stanovnike Hinkleyja da oni zapravo upotrebljavaju puno sigurniji oblik kroma u svojim rashlađenim ribnjacima.

Nakon što uvjeri Eda da joj odobri daljnje istraživanje, Erin uskoro pridobije većinu stanovnika na svoju stranu. Pronalazi mnoge druge slučajeve u kojima su stanovnici Hinkleyja oboljeli od tumora ili drugih opasnih bolesti. Sve njih liječili su doktori tvrtke PG&E.

Uskoro joj sam od sebe prilazi muškarac koji joj otkriva da je bio zaposlen u tvrtki PG&E kako bi uništio dokumente, ali nakon što je primijetio da zaposlenici koji su radili u ribnjacima obolijevaju od zloćudnih bolesti, odlučio je dokumente zadržati za sebe.

Jedan od dokumenata je dopis iz 1966. godine koji otkriva korespondenciju između izvršnog direktora iz sjedišta tvrtke PG&E u San Franciscu i zaposlenika tvrtke u Hinkleyju; upravo taj dopis dokazuje da su direktori tvrtke bili upoznati s kontaminiranom vodom i ništa nisu učinili po tom pitanju te da su čak naredili zaposlenicima u Hinkleyju da sve drže u tajnosti od stanovnika.

Erin je prikupila potpis i odobrenja svih 634 tuženika za tužbu protiv PG&E, a konačna presuda je da tvrtki PG&E  mora platiti odštetu u iznosu od 333 milijuna dolara koja će biti podijeljena između tuženika.

Film je postao veliki hit na kino blagajnama, zaradio je i hvalospjeve filmske kritike, a Julia Roberts za portret Erin Brockovich nagrađena je Oscarom.

Slavonskom Brodu danas hitno treba jedna Erin Brockovich. Iz javno dostupnih informacija, ponašenje policije i Mininistaratva energetike i zaštite okoliša, a poglavito izjava gradonačelnika Mirka Duspare, u gradu koji će gotovo mjesec dana biti bez pitke vode, nešto se ozbiljno zataškava.

I da, policija ne dopušta nezavisnom laboratoriju, koje angažirao gradonačelnik, uzimanje uzoraka da bi utvrdili trenutno stanje zatrovanosti vode i tla, a dopušta tvrtki koja je javno prozvana kao sumnjivac za eko havariju da pokuša sanirati teren i prikriti razmjere i katastrofe.

 

M.Marković/foto:promo

 

 

 

Komentari
Share Button