Kategorije Premium sadržaj

U Parizu preminuo Ante Glibota, bio je zaražen koronom

Širi dalje

Imotska zajednica Stuttgart na svojoj Facebook stranici objavila je tužnu vijest o smrti Ante Glibote, jednog od poznatijih Hrvata u dijaspori, rođenog Imoćanina, koji je u 75. godini života preminuo u Parizu.



Maxportal je prije desetak dana primio informaciju da je Glibota u “zahtjevnom zdravstvenom stanju jer je zaražen kononavirusom”.

“Napustio nas je Ante Glibota koji je, progonjen od Titovih jugo-komunista, robijao 70-ih. Jedan od naših najvećih intelektualaca, preminuo je danas u Parizu, gdje se desetljećima borio za hrvatsku slobodu i nezavisnost – prvo kao politički emigrant, potom kao cijenjeni aktivist, dobrotvor i lobist kojemu su uvijek na prvome mjestu bili nacionalni, a ne osobni interesi.

Ante Glibota je bio član Europske akademije znanosti, umjetnosti i književnosti te Američkoga instituta za arhitekturu. Bavio se izdavaštvom i spada među Hrvate s najvećim brojem objavljenih naslova na stranim jezicima. Bio je ugledni galerist, povjesničar umjetnosti, teoretičar arhitekture i kolekcionar, no prije svega – častan čovjek i istinski domoljub”, objavili su Imoćani na Facebooku.

Glibota iz domovine je otišao kao emigrant, da bi postao uvaženim intelektualcem, članom Europske akademije znanosti, umjetnosti i književnosti te Američkoga instituta za arhitekturu.

Bavio se nakladništvom, bio je ugledni galerist, povjesničar umjetnosti, teoretičar arhitekture i kolekcionar.

Ivica Marijačić na Facebooku je objavio da je Glibota žrtva korona virusa te da  su mu posljednjih mjesec dana umrli sestra i brat.

Po našim neslužbenim informacijama Glibota se oporavio od koronavirusa, a preminuo je od želučanih poremećaja.

Tko je bio Ante Glibota

Ante Glibota (Slivno kraj Imotskog, 15. lipnja 1945. – Pariz, 29. kolovoza 2020.) na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je 1969. Bio je tajnik Društva ekonomista Zagreba i Društva ekonomista Hrvatske, a s ekonomistom Vladimirom Veselicom pokrenuo je Hrvatski gospodarski glasnik, koji je postao jedno od najvažnijih glasila Hrvatskog proljeća.

Uhićen nakon Hrvatskog proljeća

Hrvatski gospodarski glasnik je zabranjen, a on je s nizom kolumnista 1972. godine uhićen pod optužbom kontrarevolucionarne aktivnosti. Po izlasku iz zatvora 1974. emigrira u Pariz, gdje je studirao civilizaciju, ekonomiju, estetiku i povijest umjetnosti na Sorbonni i Collège de Franceu. U Parizu 1978. te potom 1981. u SAD-u u Chicagu otvara umjetničku galeriju te uspostavlja suradnju s umjetničkim galerijama i muzejima u Italiji, Japanu, Koreji, Americi i drugdje.

Suradnju s američko-švicarskom zakladom Open End Theater započeo je 1978. Za umjetničkog ravnatelja Paris Art Centera imenovan je 1979.

Napredujući u karijeri imenovan je za glavnog ravnatelja Paris Art Centera, a tu je funkciju obnašao dulje od desetljeća.  Međunarodni Olimpijski odbor imenovao ga je 1986. tajnikom umjetničkog programa Olimpijskih igara u Seulu.

Autor preko 500 izložbi

Bio je kustos izložbe Sport u umjetnosti na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. Autor je više od pet stotina međunarodnih izložbi u najznačajnijim svjetskim muzejima i galerijama, četrdesetak dokumentarnih filmova te niza audiovizualnih zapisa s istaknutim umjetnicima i znanstvenicima s kojima je blisko surađivao na umjetničkim projektima diljem Europe i svijeta.

Glibota je autor i izdavač više od 220 knjiga i kataloga te izdavač više od 150 glazbenih albuma, antologija i kompilacija. Pariški Le Monde u broju Le Siècle 1900 – 1999 njegovu je autorsku izložbu 150 godina čikaške arhitekture izabrao za izložbu 20. stoljeća, proglasivši je najznačajnijim tadašnjim umjetničkim događajem.

U egzilu u Francuskoj aktivno sudjeluje u aktivnostima hrvatske kulturne emigracije na Zapadu. Od 1990. aktivno je uključen u aktivnosti za neovisnost i promociju Hrvatske u svijetu.

Član brojnih međunarodnih znanstvenih i umjetničkih institucija 

Član je brojnih prestižnih znanstvenih i umjetničkih institucija i udruga poput Znanstvenog vijeća Europske akademije znanosti, umjetnosti i literature iz Pariza, American Institut of Architect te američke Akademije političkih znanosti.

Ante Glibota bio je i član Nacionalne akademije za znanost i visoku tehnologiju u Shenzhenu u Kini, savjetnik Kineskog nacionalnog centra za međunarodnu kulturnu razmjenu te umjetnički savjetnik Huaxie Cultural Development Co. iz Pekinga, ali i počasni profesor Sveučilišta Shijiazhuanga u Kini. Kao renomirani povjesničar umjetnosti bio je potpredsjednik i glavni konzervator Muzeja umjetnosti i urbaniteta – MAUS iz Šangaja u Kini od 2010.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, među kojima su Povelja grada Chicaga, Povelja grada Versaillesa, priznanje Vitez reda umjetnosti i literature Republike Francuske, Povelja grada Seula, Red Danice Hrvatske s likom Marka Marulića, Red Hrvatskog trolista. L’International Biographical Centre iz Cambridgea zbog njegovih ga je znanstvenih i umjetničkih zasluga s naglaskom na izvanrednom doprinosu povijesnim studijima u domeni umjetnosti i arhitekture uvrstio u izbor edicije Tisuću velikih intelektualaca svijeta.

R.I./Foto: M. Marković/Maxportal

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od
Tagovi ante glibota

Najnovije

Milanović će potpisati produljenje mandata šefu tajne službe

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović potpisat će danas rješenje prema kojem Daniel Markić ostaje na…

48 minuta prije

Nakon prijetnji otakazana Dinamova noć u Imotskom: “Takvu mržnju nisam doživio u 32 godine!”

Vlasnik restoran u kojem se trebala održati Dinamova Plava noć u Imotskom otkazao je nakon…

2 sata prije

Vučemilović: “Uz Peđu Grbina će ostati samo Pavliček i Grmoja”

Nakon što ju je šef stranke  Marijan Pavliček proglasio "žetonom godine" oglasila Vesna Vučemilović koja…

4 sata prije