Kategorije Premium sadržaj

Znate li tko je djevojka na novčanici od 1000 kuna iz vremena NDH

Širi dalje

Mlada djevojka na ovoj novčanici od tisuću kuna iz svibnja 1941. godine zove se Josipa Kovačević. Fotografiju je 1938. snimio poznati fotograf Tošo Dabac, kad je Josipa, kao članica Seljačke sloge, nastupila na Smotri hrvatske kulture u Zagrebu. Imala 17 godina.



Hrvatska kuna je otišla u povijest, službena valuta u Republici Hrvatskoj postala je euro,  Mrzović, selo u općini Semeljci, od Đakova, prisjeća se svoje Josipe (Anice) Kovačević, lijepe, pristale mlade djevojke što se smiješila s novčanice od 1000 kuna iz vremena NDH.

Dugo vremena nije se znalo je li na ‘tisućici‘ fiktivni lik ili stvarna osoba. Zahvaljujući istraživanju numizmatičara Vedrana Krušelja, otkriveno je kako je riječ o stvarnoj osobi, Josipi Kovačević, koja je na novčanici od 1000 kuna osvanula 1941. godine.

Tri godine ranije, 1938., na Smotri seljačke kulture u Zagrebu, fotografirao ju je poznati hrvatski fotograf Tošo Dabac, hrvatski fotograf priznat u svijetu, jedan je od začetnika i glavnih predstavnika Zagrebačke škole fotografije. Rođen je u Novoj Rači kraj Bjelovara, krsno ime mu je Teodor Eugen Maria,  a stogodišnjica rođenja obilježena je 2007. godine.

Josipa Kovačević, rođena 1920. godine, imala je tada samo 17 godina, a na Smotri je bila kao članica Seljačke sloge.

Fotografirana je tada s tradicijskom frizurom karakterističnom za ono vrijeme za đakovački i vinkovački kraj. Uz Josipu, na smotri u Zagrebu, nastupili su i Josipina sestra Ljubica i brat Miško. Njezin lik 1941. godine na novčanicu od 1000 kuna prenio je akademski slikar Ljubo Babić.

Novčanica ima datum izdavanja 26. svibnja 1941. godine, a u optjecaj je puštena dva mjeseca kasnije. Tiskana je u Leipzigu u Njemačkoj. Iz novčanog prometa povučena je 9. srpnja 1945. godine, nakon završetka Drugog svjetskog rata.

Dolaskom nove države i partizanskih, komunističkih vlasti nije bilo uputno mladoj Mrzovićanki, njezinoj obitelji i znancima govoriti da je upravo njezin lik bio na novčanici iz vremena Nezavisne Države Hrvatske. O tome je progovoreno tek 1990-ih godina, dolaskom samostalne hrvatske države. Na poleđini novčanice nalazi se Velebit.

Josipa Kovačević preminula je u 83. godini, 2004. godine, u Osijeku, gdje je provela više od pola života. U numizmatičkim krugovima novčanica s koje se smiješila mlada djevojka iz Mrzovića, iz srca Slavonije, nazvana je ‘Slavonka’.

R.I. /Foto: povjesni arhiv


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Povratnička inicijativa: Cilj je vratiti 500 tisuća Hrvata iz dijaspore u domovinu

Došli smo na 3,7 milijuna stanovnika u Hrvatskoj i 3,5 milijuna Hrvata izvan države, a…

6 sati prije

Analitičar: Grbin ima šanse za sastaviti Vladu kao Hajduk za titulu

Politički analitičar Jerko Trogrlić komentirao je pregovore nakon izbora. Trogrlić je odgovorio na pitanje je li…

6 sati prije

Završeni pregovori HDZ-a i DP-a: ‘Još nema dogovora oko većine’

Završio je sastanak u HDZ-a i Domovinskog pokreta održan Banskim dvorima. Iz obje stranke su…

6 sati prije