Kategorije Sport

Villarreal nakon 22 penala pobijedio United i osvojio Europa ligu

Širi dalje

Nogometaši Villarreala pobjednici su ovosezonskog izdanja Europske lige, oni su finalu u Gdanjsku svladali Manchester United sa 12-11 (1-0, 1-1, 1-1) nakon boljeg izvođenja 11-eraca. Villarreal je poveo golom Gerarda Morena (29), a poravnao je Edinson Cavani (55).



Osvojeni trofej je četvrti u ovom natjecanju za Villarrealovog trenera Unaija Emeryja u njegovom petom finalu Europa lige. Triput zaredom je išao do kraja sa Sevillom, s Arsenalom bio zaustavljen u finalu, a sad ponovno osvojio ovo natjecanje u kojem je na putu do trofeja Villarreal u četvrtfinalu izbacio i Dinamo.

Manchester Unitedu pripale su uvodne minute utakmice. Sastav Olea Gunnara Solskjaera iz smislenih je akcija dolazio pred Villarrealov gol, ali pred njim ostajao bez ideje ili izgubljen u obrani španjolske momčadi. Bile su to više poluprilike nego neke ozbiljne prijetnje koje su ugrožavale Rullijeva vrata, a kad je Villarreal krenuo diktirati tempo sredinom prvog poluvremena, vidjeli smo i ono najvažnije.

Igrala se 30. minuta susreta u Gdanjsku kada je Parejo ubacio s lijeve strane, a Moreno zabio pokraj Lindelofa i nemoćnog De Gee. Bio je to 30. ovosezonski gol Villarrealovog strijelca, sedmi u ovom natjecanju, ali i 82. za klub čime se izjednačio na vrhu liste strijelaca najboljih klupskih golgetera s Giuseppeom Rossijem. Bio je to i jedini Villarrealov udarac u okvir gola u 90 minuta.

Otvaranje drugog dijela obilježila je uvodna šansa Villarreala, ali ni petnaest minuta od početka nastavka promjena na semaforu razveselila je Unitedove igrače i navijače.

Cavani sretno  izjednačio

Kad se to dogodilo, mnogi su se sjetili da se ova utakmica igra na isti datum kao finale Lige prvaka iz sezone 1998./1999. u kojem je United na poluvremenu gubio 0:1 od Bayerna, a u sudačkoj nadoknadi preko Teddyja Sheringhama i aktualnog menadžera stigao do preokreta i trofeja. Pokazat će se nešto kasnije, rasplet utakmice neće biti takav.

Izjednačenje u Gdanjsku stiglo je u 59. minuti nakon kornera s lijeve strane. Ubačaj je izbijen iz šesnaesterca, ali ubrzo se lopta našla u sredini kaznenog prostora gdje je 34-godišnji Edinson Cavani postigao svoj šesti gol u posljednje četiri utakmice Europa lige. Bio je to njegov prvi gol u finalu, a postao je njime i najstariji igrač u povijesti Manchester Uniteda koji je zabio u utakmici za neki europski naslov.

Bio je to i gol koji je Manchester Unitedu, unatoč dominaciji na terenu i udarcima (pored gola) koji su uslijedili u nastavku igre, donio produžetak susreta jer rezultat se do kraja osnovnog dijela nije mijenjao.

Nije se mijenjao ni u prvom produžetku, uglavnom lišenom uzbuđenja pred vratima, a niti u drugom u kojem su igrači ostali bez snage i drastično pali.

Prilikom izvođenja 11-erca 21 od 22 izvođača bili su sigurni, a onda je udarac vratara Manchester Uniteda Davida De Gee obranio Rulli i tako postao junak Villarreala.

Za Villarreal, koji je u četvrfinalu izbacio zagrebački Dinamo, ovo je prvi trofej u 98-godišnjoj klupskoj povijesti. Manchester United je, pak, ostao na jednoj osvojenoj Europskoj ligi iz 2017. godine, a to mu je ujedno i posljednji osvojeni trofej.

Hina/Foto: epa

 

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Milanović će potpisati produljenje mandata šefu tajne službe

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović potpisat će danas rješenje prema kojem Daniel Markić ostaje na…

1 sat prije

Nakon prijetnji otakazana Dinamova noć u Imotskom: “Takvu mržnju nisam doživio u 32 godine!”

Vlasnik restoran u kojem se trebala održati Dinamova Plava noć u Imotskom otkazao je nakon…

2 sata prije

Vučemilović: “Uz Peđu Grbina će ostati samo Pavliček i Grmoja”

Nakon što ju je šef stranke  Marijan Pavliček proglasio "žetonom godine" oglasila Vesna Vučemilović koja…

4 sata prije