Kategorije Uncategorized

Dr. Ivo Goldstein pravomoćno osuđen zbog teksta o Titu. Mora platiti 70.000 kuna

Širi dalje

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) izvijestilo je da nedavnu presudu kojom je Ivo Goldstein, profesor povijesti Filozofskog fakulteta u Zagrebu, pravomoćno osuđen na novčanu kaznu zbog teksta objavljenog u Globusu smatra napadom na slobodu govora i slobodu kritike i polemike.



U HND-u pojašnjavaju da je Goldstein osuđen na temelju privatne tužbe filmskog redatelja Antuna Vrdoljaka koji ga je tužio zbog kritičkog osvrta na njegovu dokumentarnu seriju o Josipu Brozu Titu emitiranu 2010. godine na HTV-u, objavljenu prije osam godina u tjedniku Globus.

Temeljem presude Općinskog suda u Novom Zagrebu koju je dodatno postrožio Županijski sud u Zagrebu, Goldstein je Vrdoljaku dužan isplatiti 30.000 kuna kazne te pripadajuće kamate, sudske i odvjetničke troškove, čime se ukupni iznos penje na nešto više od 70.000 kuna.

“U demokratskim i pravno uređenim društvima naknada neimovinske štete zbog javno iznesenih stavova i tvrdnji trebala bi se priznavati samo iznimno, kad je povreda nečijeg dostojanstva, časti i ugleda izuzetno teška i prelazi granice uljuđene kritike.

Goldsteinov tekst, međutim, ne spada u tu kategoriju. Ivo Goldstein svom tekstu ne napada Vrdoljakovo dostojanstvo, čast i ugled već polemizira s njegovim radom, precizno ukazuje na niz provjerljivih povijesnih netočnosti iznesenih u Vrdoljakovu serijalu, polemizira s izborom sugovornika, tvrdnjama i iznesenim stajalištima.

Stoga presudu i njezino obrazloženje u kojem se ističe da je Goldstein izuzetno teško povrijedio dostojanstvo, ugled i čast autora filma Antuna Vrdoljaka, Hrvatsko novinarsko društvo smatra krajnje neutemeljenima i proizvoljnima”, stoji u priopćenju.

HND ističe da takva sudska praksa ugrožava slobodu govora, širi strah, potiče cenzuru i autocenzuru, a Hrvatsku vraća u društvo autoritarnih država u kojima svatko tko se usudi javno kritički progovoriti o radu etabliranih i moćnih, može očekivati sudsku odmazdu.

Pritom upozoravaju na učestalu praksu podizanja privatnih tužbi protiv novinara i publicista zbog iznesenih kritičkih javnih stajališta kao i na zabrinjavajuće presude kojima se ugrožava pravo na slobodu govora, kritiku i polemiku.

“Apeliramo na sudove i suce koji, bilo u parničnim bilo kaznenim postupcima, sude u pitanjima slobode govora da presude donose s dužnom pažnjom, obzirom i razumijevanjem temeljnih vrijednosti demokratskog slobodnomislećeg društva”, navodi HND.

MP/Foto:Aleksandar Topalović


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od
Tagovi Ivo Goldstein

Najnovije

Rijeka – Dinamo1:2 Modri preokretom srušili Rijeku, eurogol Petkovića

U derbi susretu 33. kola HNL-a, ali i cijele sezone, nogometaši Dinama su nakon preokreta…

7 sati prije

Jedan grad u bivšoj državi Tito je mrzio iz dna duše, uvijek ga je izbjegavao

Josip Broz Tito, doživotni predsjednik SFRJ, preminuo je 4. svibnja 1980.  godine. Tog dana na…

13 sati prije

Butalno pretukao političara SPD-a pa se predao. Policija šokirana kad su vidjeli tko je

Njemačkim se vlastima u nedjelju predao 17-godišnji tinejdžer, tvrdeći da je jedan od počinitelja nasilnog…

13 sati prije