Kategorije Vijesti

ANUŠIĆ U BUDNICI: Ono što su ’90. radili Savka i Tripalo, to danas rade Škoro i Most

Širi dalje

U Budnici Osječke televizije gost Marka Ljubića je bio Osječko-baranjski župan i potpredsjednik HDZ-a Ivan Anušić. Anušić je na početku emisije govorio o svojim političkim počecima u HSP-u te dolasku u HDZ 2011. godine, kad je stranka bila na koljenima.



Ljubić je u tom kontekstu Anušića pitao s obzirom na različitu percepciju predsjednika stranke i njega, je li ostao dosljedan sebi i je li on prestao biti starčevićanac?

Anušić je rekao da potječe iz tipične hrvatske obitelji, koja je teško ranjena krajem Drugog svjetskog rata i da su pobjedu HDZ-a 1990. godine dočekali s velikim entuzijazmom i spremnošću za žrtvu kakvu god bude trebalo dati za uspostavu države. Anušić je ispričao kako ga nisu htjeli zbog maloljetnosti primiti u Hrvatsku vojsku, no kad su vidjeli da je odlučan otići u HOS u Split, stariji brat je odlučio da ga ipak primi k sebi u postrojbu.

I u oslobodilačkom Domovinskom ratu Anušićeva obitelj je teško ranjena, brat mu je poginuo, a on sam je sudjelovao u operacijama oslobađanja zaleđa Dubrovnika, u operaciji Maslenica, bio je dragovoljac u obrani Mostara na najčuvenijoj bojišnici u Šantićevoj, sudjelovao je u Bljesku, a jedino kao ratnik žali što nije sudjelovao u Oluji, jer je kao pripadnik snaga specijalne policije bio na položajima prema neprijatelju u istočnoj Slavoniji.

Kao ratnik je istaknuo žal što istočna Slavonija nije oslobođena vojnom akcijom, a na pitanje kako to gleda kao političar, rekao je da misli da je mirna integracija bila ispravna odluka, ističući da je svjestan da možda ni on, ni čitav niz suboraca ne bi bili živi da se išlo u vojnu operaciju.

Nakon kratke retrospektive o Anušičevom političkom putu, Ljubić ga je pitao mora li čovjek ulazeći u politiku i baveći se politikom odustati od sebe i od temeljnih načela, na što je Anušić kategorički ustvrdio – ‘ne, nipošto. Ja nisam ni u čemu drugi čovjek danas, nego što sam bio kao hrvatski ratnik i dragovoljac’.

Anušić je tjekom razgovora s negodovanjem upozorio na dnevno-političko licitiranje domoljubljem, simbolikom Vukovara, koju je nazvao univerzalnom nacionalnom svetinjom osporavajući pravo svakome, pa i Penavi, da tu svetinju koristi u svoje političke svrhe.

Na pitanje o optužbama HDZ-u zbog tzv. hrvatsko-srpske trgovačke koalicije, Anušić je izravno rekao da Milorad Pupovac konstantno čini veliku štetu Hrvatskoj, ali i Srbima, no da je on s takvom politikom ustavno-pravna činjenica, koja će se morati mjenjati, kako bi se u primjerenoj atmosferi razriješili prijepori sa Srbijom i dijelom Srba u Hrvatskoj i istinom zaključilo razdoblje sukoba i poticane mržnje.

Miroslava Škoru Anušić je izravno prozvao zbog dovođenja Zorana Milanovića na Pantovčak.

“Škoro je pozivanjem birača da dodaju broj 3 izravno naštetio Kolindi Grabar-Kitarović. Da je kojim slučajem Škoro ušao u drugi krug, HDZ i ja osobno bi ga podržali”, naglasio je Anušić.

Sada se, dodao je, pokušava ostvariti isti scenarij. HDZ napadaju na huškački način i to s pozicija nekih najbližih Škorinih suradnika, koji su svojim profilom značajno lijevo usmjereniji i od SDP-a, stvarajući jako ružnu atmosferu javnoga linča prema HDZ-u, zanemarujući čast, dostojanstvo i poštenje golemog broja članova te stranke. U tom pogledu Anušić je istaknuo da je kroz projekt Slavonija aktualna vlada uložila u razvoj Slavonije više od 4,5 milijardi kuna, a posebno se osvrnuo zbog Penavinih prigovora, na Vukovar, naglašavajući da bi svaki načelnik i gradonačelnik bio sretan da je imao potporu i izravnu pomoć od Plenkovićeve vlade kakvu je imao Penava.

“Penava je, ako uistinu želi riješiti probleme koje ističe, trebao ostati u HDZ-u, jer je svaki drugi način utopija i to je ono što mi se ne sviđa” rekao je Anušić.

Na Ljubićevo pitanje, podsjeća li ga današnji tzv. alternativni blok na desnici i odnos prema HDZ-u na nekadašnju Koaliciju narodnog sporazuma i je li pošteno izjednačavati HDZ i SDP, Anušić je potvrdio da su akteri, ideje i način djelovanja Škore i Mosta vrlo slični nekadašnjoj Savkinoj i Tripalovoj politici i namjerama, a da je sramota i podvala uspoređivati SDP i HDZ.

Anušić i Ljubić su završili razgovor Anušićevom tvrdnjom da je očita namjera tzv. domoljubnih snaga dodatno slabljenje HDZ-a, te u konačnici dovođenje SDP-a na vlast.

R.I. /Foto:osječkatv

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od
Tagovi ivan anušić

Najnovije

Uoči Eura Milanović odlikovao Vatrene za uspjeh u Kataru

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je i odlikovao igrače i članove stručnog stožera hrvatske…

1 minuta prije

Bila je prvakinja Europe, danas prodaje golišave fotke: ‘Preporučila bih svima da se skinu i rašire noge’

Bivša košarkašica Milica Dabović (42), koja je posljednjih godina u centru pažnje zbog platforme za…

2 sata prije

Ivan Turudić, novi glavni državni odvjetnik zaslužuje povjerenje

Još uvijek se ne stišavaju burne reakcije oporbe i njihovih članova na izbor nedavno imenovanog…

3 sata prije