Kategorije Vijesti

CIJENE SU NAM ISTE: Kolike su prosječne plaće u zemljama EU, a kolika u Hrvatskoj

Širi dalje

Među 28 zemalja EU Hrvatska je na 21. mjestu po visini prosječne mjesečne neto plaće od 684 eura (5130 kuna). Prosječna je plaća u zapadnoj Europi triput je veća nego u RH, a cijene su nam slične. 



Prema podacima Instituta Économique Molinari za 2017., na prvom je mjestu Luksemburg s 3151 eurom, a posljednja Rumunjska s 321 eurom. Iza nas su samo Slovačka, Poljska, Latvija, Litva, Mađarska, Bugarska i Rumunjska.

Više od 2000 eura prosječne plaće ima 11 zemalja i to je najprivlačniji bazen za ekonomske emigrante. Tržišni su trendovi u ovoj godini podigli prosjek pa je u srpnju neto plaća, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u srpnju 2018. bila  6.206 kuna, što je oko 830 eura

U odnosu na isto razdoblje 2017. prosječna neto plaća je 2,5 posto viša. U zadnje četiri godine u Hrvatskoj plaće su rasle oko 13 posto. 

Prosjeci plaća ne govore dovoljno o standardu; bolju sliku daje podatak da je prosječna mjesečna plaća zemalja zapadne Europe triput veća od naše, a cijene većine roba i usluga prilično usklađene, a zbog visokog PDV-a često i veće.

Ako bi usporedili prosječnu bruto plaću u Hrvatskoj i zemljama EU Hrvatska bi stajala nešto bolja jer su nameti na plaće u Hrvatskoj među najvećima. Hrvatska je sedma u EU po visini poreza.

Zanimljivo je i da javni sektor diže prosječnu plaću i da je plaća u prosjeku 35 posto veća nego u privatnom sektoru.

G. Matković/Foto:ilustarcija


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Deur: Surđivao je sa Sorošem, nudio se Feralu, a danas glumi desničara

Na izjavu Nine Raspudića  "prije bih se poturčio nego podržao Plenkovićev HDZ", reagirali su iz…

8 sati prije

Osuđeni Trgovački lanac Plodine! Varali su kupce i muljali s popustima

Trgovački lanac Plodine  te direktor nabave proglašeni krivima i kažnjeni zbog varanja kupaca lažnim akcijskim…

10 sati prije

Bugarska bijesna zbog Milanovićeve izjave, veleposlanicu pozvali na razgovor

Izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića opet su izazvale diplomatski skandal. Bugarska je pozvala hrvatsku veleposlanicu u toj zemlji Jasnu Ognjanovac…

13 sati prije