Kategorije Vijesti

Dan državnosti vraća se na 30. svibnja, a dobit ćemo još jedan državni praznik!

Širi dalje

Premijer Andrej Plenković položio je u ponedjeljak vijenac na spomen-ploču na zgradi Vlade u povodu 28. obljetnice raketiranja Banskih dvora najavljući da će ovoga tjedna početi javno savjetovanje o prijedlogu izmjene Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima.



Na upit novinara o donošenju zakona o Vukovaru i izmjeni Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima, premijer je odgovorio da ni jednog ni drugog zakona neće biti ovoga tjedna na sjednici Vlade.

– Moramo proći javno savjetovanje u koje se ide već ovaj tjedan. Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o blagdanima prezentirat ćemo koalicijskim partnerima u srijedu, a bit će i na stranačkim tijelima. Više o tome na sjednici Vlade. Rješenje je cjelovito, pažljivo osmišljeno, radili smo dugo na tome i konzultirali se, istaknuo je Plenković.

Na pitanje hoće li biti vraćen Dan državnosti na datum 30. svibnja Plenković je izrazio mišljenje da će Vlada s promjenama koje slijede nastaviti na adekvatan način cijeniti one trenutke koji su najbitniji za stvaranje države.

– Govorimo o razdoblju od 1990. do 1998., ali na način koji također ima afektivni element u hrvatskom narodu. Poštujemo pravne, ustavnopravne i međunarodnopravne posljedice svake od tih odluka u pojedinim od ključnih datuma, ali i dio koji se tiče mlade generacije prema institucijama hrvatske države, rekao je premijer.

Nagađa se da bi državni praznik mogao postati i 18. studenog, a obilježavao bi se kao Dan sjećanja na žrtvu Vukovara.

R.I. Hina/Foto:

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Vedrana Rudan objavila da ima rak, već je operirana u Zagrebu

Vedrana Rudan objavila je da ima rak. Iz njezinog bloga može se zaključiti da je…

56 minuta prije

Zorici Kondži zbog Tita zabranjen nastup na Euroviziji

Još malo nas dijeli od početka ovogodišnjeg Eurosonga na kojemu će hrvatsku predstavljati Marko Purišić, poznatiji kao Baby Lasagna,…

4 sata prije

Plenković: Imamo više od 76 ruku, a imamo i plan za manjine

Predsjednik HDZ-a i premijer tehničke vlade Andrej Plenković najavio je u ponedjeljak da će sutra…

5 sati prije