Kategorije Vijesti

Dvojica hrvatska pomorca preminula nakon nesreće na moru kod Brazila

Širi dalje

Nesreća na brodu Atlantske plovidbe dogodila se sinoć oko 20 sati, u 3 ujutro su pomorci još bili stabilno, da bi im jutros u 8 sati bila konstatirana smrt.



Druga dvojica ozlijeđenih pomoraca su stabilno. Zbog lošeg vremena sinoć po njih nije poslan helikopter hitne pomoći. Odlučeno je da će se zaputiti idući dan, no u međuvremenu je došlo do smrti.

Dubrovački dnevnik doznaje kako su dvije osobe koje su smrtno stradale iz Ploča i Metkovića, dok su ukrajinski pomorac i Korčulanin stabilno i izvan životne opasnosti.

Helikopter brazilske mornarice stigao do broda

Atlantska plovidba je u novom priopćenju obavijestila javnost da je helikopter brazilske mornarice stigao na brod AP Dubrava. Potvrdili su i informaciju da su dvojica mornara preminula.

“Nažalost, prema obavijesti s broda, medicinski tim je utvrdio smrt dvojice članova posade dok su druga dvojica ozlijeđenih pomoraca helikopterom prevezeni na kopno radi daljnjeg promatranja njihovog zdravstvenog stanja i eventualnog liječenja. Također, još jedan pomorac, koji nije bio sudionik nesretnog događaja, prevezen je u bolnicu pretpostavljeno zbog stresnog stanja”, priopćili su.

“Nesreća se nije dogodila uslijed ‘raznih eksplozija’ niti bilo čega sličnog”

“Nastavno na prethodnu obavijest, a u cilju objektivizacije i demantiranja dezinformacija koje se pojavljuju u pojedinim medijima, obavještavamo javnost da se nesretni slučaj na brodu AP Dubrava nije dogodio uslijed ‘raznih eksplozija’ niti bilo čega sličnog.

Kako smo i naveli u prvom priopćenju, prema prvim informacijama s broda, nesretni slučaj se dogodio tijekom radnih aktivnosti, konkretno rada na ispiranju tanka. Analizu događaja i konkretne uzroke utvrdit će nadležna tijela zastave Marshall Islands-a koju brod vije, a čiji će inspektor posjetiti brod u brazilskoj luci Tubarao, Brazil. Zdravstveno stanje ozlijeđenih pomoraca utvrdit će nadležni liječnik”, priopćili su iz Atlantske plovidbe.

“Obitelji svih članova posade su pravovremeno obaviještene o događaju, osigurali smo svu neophodnu pomoć zapovjedniku i posadi broda po dolasku u Tubarao, te dodatno u Brazil uputili i zaposlenika Glavnog ureda kao potporu”, zaključuju iz Atlantske plovidbe.

Brod plovi pod zastavom Maršalovih Otoka

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture potvrdilo je da je obaviješteno od strane Atlantske plovidbe o nesreći koja se dogodila na njihovom brodu AP Dubrava. Navode i da brod plovi pod zastavom Maršalovih Otoka te će ta zemlja, u skladu s međunarodnim propisima i standardima, poduzimati daljnje radnje vezano uz ovu nesreću.

“Ministarstvo će zatražiti preliminarne nalaze istrage pomorske nesreće s obzirom da je Republika Hrvatska bitno zainteresirana strana. Sukladno dostavljenim nalazima ovo Ministarstvo će utvrditi odgovarajuću razinu sudjelovanja u postupku detaljne istrage ove pomorske nesreće kako bi se zaštitila prava hrvatskih pomoraca i hrvatskih obitelji. U tom pogledu, Ministarstvo nastavlja podrobno pratiti tijek događanja”, poručili su iz Ministarstva.

R.I. /Hina/Foto:atlantskplovidba

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Škoro o Radiću i Penavi. “Žalosno je da su u DP-u zabranili pjesmu Lijepa li si”

Osnivač Domovinskog pokreta i bivši predsjednički kandidat Miroslav Škoro dao je intervju u RTL Direktu gdje…

18 minuta prije

Povratnička inicijativa: Cilj je vratiti 500 tisuća Hrvata iz dijaspore u domovinu

Došli smo na 3,7 milijuna stanovnika u Hrvatskoj i 3,5 milijuna Hrvata izvan države, a…

11 sati prije

Analitičar: Grbin ima šanse za sastaviti Vladu kao Hajduk za titulu

Politički analitičar Jerko Trogrlić komentirao je pregovore nakon izbora. Trogrlić je odgovorio na pitanje je li…

11 sati prije