Kategorije Vijesti

HDZ i Petica. Moguće je da Penava izvisi slično kao Škoro. Postoji plan B

Širi dalje

U postizbornim pregovorima oko formiranja većine pojavila se nova mogućnost da se za predsjednika Sabora izabere Ivan Penava, a sve kako bi se izgurao HDZ-ov kandidat Gordan Jandroković. Riječ je o dogovorima koji traju paralelno s pregovorima o većini za sastavljanje Vlade.



Politički analitičar Krešimir Macan tvrdi da trenutno ima mnogo blefiranja. Proteklih dana čelnici DP-a razmijenili su mišljenja s predsjednikom SDP-a Peđom Grbinom, koji je predstavljao koaliciju Rijeke pravde, te izaslanstvom Mosta i Hrvatskih suverenista. Na sastanku s potonjima čuli su prijedlog da novi predsjednik Sabora bude predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava.

Te dvije grupacije ( Most i DP) nemaju ni blizu dovoljno glasova za to da Penava zamijeni Jandrokovića, ali ako bi se s time složile stranke koje čine Rijeke pravde, Možemo!, IDS, Posavčev Sjever i Fokus, bilo bi ih više od 76. No, da te stranke podrže Penavu za šefa Sabora znanstvena je fantastika.

Zastupnici manjina, njih osam, potvrdili da će podržati Jandrokovića za predsjednika Sabora i da će ostati jedinstveni.

SDP-ov Ivan Račan

tvrdi pak da nisu ni zvali manjine, što znači da imaju neku svoju računicu. Prema Macanu bi onda na svoju stranu trebali privući sve druge, a nije siguran da će IDS i drugi liberali ući u tu priču, osobito zato što su IDS i Grbin bili u svađi i IDS-ovci nisu ni podržali ideju o Zoranu Milanoviću na poziciji premijera.

“To je mogući plan koji znači da nema koalicije i da idemo na ponovljene izbore, a to ne paše nikome”, smatra Macan te upire prstom na podatke iz novoobjavljenog Crobarometra, prema kojima je skočila popularnost platformi Možemo!, a SDP je na 25 posto, pa ponovljeni izbori ne bi odgovarali ni HDZ-u ni DP-u.

Macan smatra da Penava malo kontrira HDZ-u, ali i da će mu Plenković vratiti uz pomoć liberala jer može dogovoriti da ne idu u Vladu, a da ga podrže u Saboru, što ih ne košta ništa.

Tu misli na Nezavisnu platformu Sjever Matije Posavca, Fokus Darija Zurovca, IDS ( tzv. Petica)  i dvoje Suverenista te bi, uz manjinskih osam,  imao 76 ruku.

“To će sada biti ta utrka. Penava mu poručuje da mu mora dati što želi jer će ga srediti u Saboru, a Plenković će mu uzvratiti s liberalima. Plenkoviću odgovara složiti Vladu s liberalima, ali onda DP ostaje kratkih rukava, kao i prije četiri godine, a to Mario Radić ne želi. Radić želi utjecaj”, secirao je sažeto situaciju Macan

Smatra da sada ima dosta pregovaračkog blefiranja i da imamo situaciju da je Zlatko Hasanbegović odbijen kao potencijalni ministar iz kvote DP-a, a manjine su se grupirale zajedno. “Za sada HDZ uspješno odbija ultimatume”, kaže nam Macan.

Poanta je da i jedni i drugi blefiraju da bi mogli doći do dogovora, a najnormalniji dogovor bio bi da DP i HDZ budu u Vladi.

“Jer s opcija s liberalima nije trajna, odnosno mogla bi biti, ali će završiti kao HNS, što im ne treba jer imaju pred sobom lokalne izbore, ali lako je moguće da podrže HDZ u Saboru – to ih ne košta ništa, to je jedno glasanje, izaberu Jandrokovića i kažu ‘sad se vi dalje dogovorite’, a naplate određene koncesije”, rezonira Macan.

Plenković je sinoć na društvenim mrežama samouvjerno objavio:

“Sigurno ostajem na čelu Vlade RH, što ćete uskoro i vidjeti. Bit ću premijer i u 3. mandatu. Ljevica ne može pobijediti HDZ pa već 8 godina slušamo priče da ‘samo što nisam’ otišao u Bruxelles, dobio mjesto u nekoj EU instituciji i sl.

A europski izbori? Očekujem još jednu uvjerljivu pobjedu.”

M.M. /Foto: FaH


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Real je gubio, ušao je Modrić i čudesnim preokretom uveo Real u finale Lige prvaka

U uzvratnoj utakmici polufinala Lige prvaka Real Madrid je s 2:1 pobijedio Bayern i s…

6 sati prije

Anušić potvrdio da Jurčević iz DP-a otpada: “Pretjerao je u puno izjava…”

Postignut je dogovor HDZ-a i Domovinskog pokreta. Na sastanku u srijedu podijelili su resore, osigurali…

9 sati prije

Plenković objavio koja tri ministarstva idu Domovinskom pokretu

Nakon što su Hrvatska demokratska zajednica i Domovinski pokret postigli sporazum o formiranju Vlade, medijima…

13 sati prije