Kategorije HrvatskaNaslovna

HVIDRA Zagreb u Splitu: Darivanjem krvi protiv podjela Sjevera i Juga Hrvatske

Širi dalje

”Krv je tekućina života, hrvatski branitelji su svoju vlastitu krv prolijevali za vrijeme Domovinskog rata, a danas je poklanjaju onim potrebitima”
Marko Šarić/Dalmacijanews



Podršci Imunološkom zavodu RH, na inicijativu zajednice udruga HVIDRA-e grada Zagreba odazvala se HVIDRA Split kao i udruga ‘Rika Jadro’. Možda ne bi toliko čudno i zanimljivo bilo da se organizacija podrške koju su Zagrepčani inicirali, ne održava u Zagrebu već u Splitu, a na poziv transfuziološkog odjela KBC-a Split.

Ante Tandara, predsjednik zajednice udruga HVIDRA-e Zagreb, izrazio je zadovoljstvo odazivom na prigodno darivanje krvi te izrazio potporu u daljnjoj borbi za Imunološki zavod, kao i smirivanje tenzija između sjevera i juga.

– Akciju smo organizirali jer nam je stalo do Imunološkog zavoda i kao HVIDRA grada Zagreba smo željeli organizirati u samom Zavodu. Međutim, Imunološki zavod nema potrebnu dozvolu za rad i nije mogao primiti našu krv, a svakako je organiziran Sabor HVIDRA-e u Kaštelima, smatrali smo kao idealnu priliku da se organizira davanje krvi u našem Splitu – rekao nam je Tandara.

– S ovim smo pokazali naše zajedništvo kao što je bilo u Domovinskom ratu, jer vidimo kako nekim interesnim skupinama i zločestim ljudima odgovara rasulo između hrvatskog naroda. S ovim pokazujemo, kao ratni vojni invalidi iz Zagreba i Splita da smo zajedno u ratu i zajedno u miru – završio je Tandara.

S Tandarom se složio i Mario Tomasović, predsjednik udruge HVIDRA Split, koji je izrazio zabrinutost za Imunološki zavod ali i pohvalio akciju jer kako kaže, ovakve akcije nas zbližavaju, a ne dijele kao što to rade zli ljudi.

”Ovime iskazujemo zajedništvo sjevera i juga”

– Hrvatski branitelji su bili, jesu i ostaju kohezijski i integrativni čimbenik hrvatskog društva, koliko god to nekima smetalo, vjerujem da su u manjini. Obje udruge HVIDRA-e sudjeluju u spašavanju Imunološkog zavoda i želimo da ta vrijedna ustanova ostane u rukama hrvatskih građana jer je strateški bitna ustanova za Republiku Hrvatsku – rekao nam je Tomasović.

Da podsjetimo, Splitska i Zagrebačka HVIDRA, odazvale su se apelu KBC-a Split, odjelu za transfuziju zbog višetjednog nedostatka različitih krvnih grupa. Danas od 10 do 12 sati je upriličeno darivanje krvi za transfuziju, a iz zagreba je došlo dvadesetak članova udruge, dok se isto tako očekuje i od strane članova splitske Udruge.

– Uputili smo javni poziv našim sugrađanima da se odazovu ovoj hvalevrijednoj akciji jer splitskoj bolnici gravitira veliki broj stanovnika i broji veliki broj pacijenata. Krv je tekućina života, hrvatski branitelji su svoju vlastitu krv prolijevali za vrijeme Domovinskog rata, a danas je poklanjaju onim potrebitima – ističe Tomasović.

Isto tako govori kako udruga HVIDRA Split zajedno s udrugom HVIDRA-e Zagreb, ovim činom iskazuje zajedništvo, naročito zbog posljednjih mjeseci kad su dignute tenzije između sjevera zemlje i samog juga.

– Akcija je također dobrodošla zbog pokušaja dizanja tenzija sjevera države i juga, a koje se nepotrebno stvaraju. Isto tako želimo na ovaj način uputiti ostalima u našem društvu da smo upućeni jedni na druge, kako smo jedni drugima potrebni i ovisni jedni o drugima – zaključuje Tomasović.


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Deur: Surđivao je sa Sorošem, nudio se Feralu, a danas glumi desničara

Na izjavu Nine Raspudića  "prije bih se poturčio nego podržao Plenkovićev HDZ", reagirali su iz…

14 sati prije

Osuđeni Trgovački lanac Plodine! Varali su kupce i muljali s popustima

Trgovački lanac Plodine  te direktor nabave proglašeni krivima i kažnjeni zbog varanja kupaca lažnim akcijskim…

15 sati prije

Bugarska bijesna zbog Milanovićeve izjave, veleposlanicu pozvali na razgovor

Izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića opet su izazvale diplomatski skandal. Bugarska je pozvala hrvatsku veleposlanicu u toj zemlji Jasnu Ognjanovac…

18 sati prije