Kategorije EKO ZonaHrvatska

HEP gradi mrežu javnih ELEN punionica za električna vozila

Širi dalje

RAZVOJNI projekt HEP grupe eMobilnost temelji se na zamisli da se električna energija iz obnovljivih izvora koristi kao pogonska gorivo za električna vozila.



Hrvatska elektroprivreda zbog toga u idućih nekoliko godina planira izgraditi mrežu ELEN punionica na području cijele Hrvatske te uspostaviti sustav njihovog daljinskog upravljanja i nadzora.

U sklopu tog razvojnog projekta Hrvatska elektroprivreda dosad otvorila mrežu od 24 ELEN javne punionica za električne automobile u Hrvatskoj.

Od toga je pet ultra brzih (AC/DC) punionica u Koprivnici i jednu ELEN stanicu s solarnim nadstrešnicama i ultra brzom punionicom u Zagrebu te 18 brzih AC punionica (po jednu u Vukovaru, Krapini, Opatiji, Labinu, Križevcima, Slavonskom Brodu i Jastrebarskom, Metkoviću i Vodicama  tri u Varaždinu te četiri u Osijeku).

Trenutno su u fazi probnog rada ELEN punionice u Umagu i Bujama, dok se istovremeno priprema izgradnja novih punionica u više gradova diljem Hrvatske, poput Kutine, Vinkovaca, Opuzena, Ludbrega, Zaboka, Zadra i Solina.

 

ELEN punionica

HEP investira u mrežu javnih punionica u skladu s Direktivom 2014/94/EU Europskog parlamenta i Vijeća o uspostavi infrastrukture za alternativna goriva, a broj ELEN javnih punionica (izgrađenih, u izgradnji i u pripremi) s obzirom na broj registriranih električnih vozila u Hrvatskoj i onih koji posjete Lijepu Našu za sada je optimalan.

Napominjemo kako je punjenje na HEP-ovim ELEN punionicama besplatno, ali je moguće samo uz RFID identifikacijsku karticu, koja se može zatražiti putem web stranice elen.hep.hr. HEP je do sada vlasnicima električnih vozila u Hrvatskoj odobrio oko 90 RFID identifikacijskih kartica.

ELEN LEAF sa solarnim panelima

 

Kako bi upotpunio mrežu ELEN punionica u gradovima, HEP planira uspostaviti i mrežu punionica duž najvažnijih hrvatskih prometnica, primjerice, duž benzinskih postaja i odmorišta na autocestama, na kojima bi bili instalirani DC punjači.

Navedeni projekt HEP planira provesti u narednim godinama sufinanciranjem iz fondova Europske unije.

Maxportal/Foto:hep.hr


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Deur: Surđivao je sa Sorošem, nudio se Feralu, a danas glumi desničara

Na izjavu Nine Raspudića  "prije bih se poturčio nego podržao Plenkovićev HDZ", reagirali su iz…

10 sati prije

Osuđeni Trgovački lanac Plodine! Varali su kupce i muljali s popustima

Trgovački lanac Plodine  te direktor nabave proglašeni krivima i kažnjeni zbog varanja kupaca lažnim akcijskim…

11 sati prije

Bugarska bijesna zbog Milanovićeve izjave, veleposlanicu pozvali na razgovor

Izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića opet su izazvale diplomatski skandal. Bugarska je pozvala hrvatsku veleposlanicu u toj zemlji Jasnu Ognjanovac…

14 sati prije