Kategorije HrvatskaNaslovna

HSP: Da smo napravili na vrijeme zid prema Srbiji danas ne bi imali problema

Širi dalje

PREDSJEDNIK HSP-a Daniel Srb ocijenio je u četvrtak u Osijeku da je masovni ilegalni prelazak hrvatske državne granice nedopustiv i dovodi Hrvatsku u vrlo opasnu situaciju iz koje mora što prije izaći, te je pozvao na hitno pronalaženje zajedničke politike prema izbjeglicama s Mađarima, Slovencima i Austrijancima.

Na izvanrednoj konferenciji za novinare Srb je rekao da izlaz iz izbjegličke i migrantske krize vidi u podizanju ograda na granici sa Srbijom.



“Izgradimo zid što prije. Da smo to napravili na vrijeme, sve bi bilo u redu. Mogli bi se kontrolirati svi ulasci migranata, i ne bismo danas imali ovu tragičnu situaciju podizanja ograda prema Hrvatskoj s mađarske strane te opasnost da ostanemo iza schengenskog zida i da postanemo sabirni centar za migrante“, kazao je Srb.

Smatra da bi Hrvatska sada imala puno bolje odnose s Mađarskom da je to napravila na vrijeme.

Podsjetio je kako je HSP na ovaj problem upozoravao još prije tri mjeseca, no, kako tvrdi, hrvatska vlast se cijelo vrijeme pravila gluha i slijepa i nije obraćala pažnju na veliki izbjeglicčki val.

HSP: Hrvatska isplaćuje u Srbiji 10 tisuća nepostojećih mirovina

Osvrnuo se i na zaoštrene odnose sa Srbijom, poručivši kako si Hrvatska ne smije dopustiti da joj Srbija radi štetu, da ucjenjuje i dogovara se na štetu Hrvatske.

„To je diplomatski poraz i to se ne smije dopustiti. Hrvatska mora povući određene protumjere. Podržavam ideju kratkoročnih protumjera, ali smatram da je trenutak da se povuku još neki potezi“, kaže Srb.

Smatra kako je sada pravi trenutak i za reagiranje kada je riječ o mirovinama koje Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZZO) uplaćuje ljudima u Srbiji.

Dodaje kako je “krajnje vrijeme da se uvede sustav kontrole isplate mirovina osobama koje žive izvan Hrvatske”.

“Statističari procjenjuju da u Srbiji ima više od 10 tisuća mjesečnih isplata nepostojećih hrvatskih mirovina. Naime, neki 20 i više godina primaju hrvatske mirovine, a da Hrvatska nema nikakav dokaz o tome da se i danas radi o živim osobama”, tvrdi predsjednik HSP-a.

Naveo je primjer kako svi hrvatski državljani koji su radili u Njemačkoj, jednom godišnje moraju u njemački mirovinski sustav dostaviti pisanu potvrdu da su živi.

“S druge, pak, strane, Hrvatska nema nikakav sustav kontrole za osobe koje žive u Srbiji. Nego samo šalje novac. I to je nešto što se upravo u ovom trenutku mora preispitati“, rekao je Daniel Srb.

Autor:Maxportal/foto:hsp


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Rijeka – Dinamo1:2 Modri preokretom srušili Rijeku, eurogol Petkovića

U derbi susretu 33. kola HNL-a, ali i cijele sezone, nogometaši Dinama su nakon preokreta…

4 sata prije

Jedan grad u bivšoj državi Tito je mrzio iz dna duše, uvijek ga je izbjegavao

Josip Broz Tito, doživotni predsjednik SFRJ, preminuo je 4. svibnja 1980.  godine. Tog dana na…

11 sati prije

Butalno pretukao političara SPD-a pa se predao. Policija šokirana kad su vidjeli tko je

Njemačkim se vlastima u nedjelju predao 17-godišnji tinejdžer, tvrdeći da je jedan od počinitelja nasilnog…

11 sati prije