Kategorije HrvatskaNaslovna

Iz Melbourna polemično: Zašto Bože Vukušuć Željka Peratovića pušta u vlastiti dom?

Širi dalje

Ne razumijem kako, i zašto, se dogodilo da je Željko Peratović, jedan od najvećih smutljivaca u hrvatskom novinarstvu koji se ikada pojavio, “postao” (ako je postao?) “prijatelj mojega prijatelja” Bože Vukušića?



Piše: Mate BAŠIĆ

Željko Peratović, dobitnik nagrade HND-a za istraživačko novinarstvo 2014. za tekstove iz, otprilike, 2004. (i to “ako”, i to “koje i kako”), po svemu sudeći u nekom je vremenskom odsječku postao “kućni prijatelj” Bože Vukušića.

A Vice Vukojević, Božin prijatelj, čak je Željku dodijelio i nekakvo priznanje za (definitvno, lažne) “zasluge”: tobože, nije Peratović po Mesićevu nalogu “trebao” potpirivati vatru protiv “Vice silovatelja nepostojeće Bošnjakinje-muslimanke u nekom hercegovačkom konc-logoru”, nego su Denis Kuljiš i Mirko Galić u Globusu spriječili (a što su spriječili?, pa to potpirivanje vatre protiv Vice!), što je objektivni istraživački novinar Peratović predlagao za temu, budući da je bio u vezi s Mesićem.

Hm, komplicirano? Pa, nije baš, barem nije nama koji poznajemo Željka Peratovića.

Peratović, koji je sročio stanovitu količinu opakih, poganih, zlokobnih, a za neke ljude i sudbonosno zločestih tekstova (Orešković, Norac, Gotovina, Glavaš, Tuđman, njegova kći Nevenka, A. Butković, Merčep, Vukušić, Štedul, Lekić/Krišto/Drviš/Laco, dečki iz Šibenika, dečki iz Lore, HDP, Crkva, mi, ja...) u nekoliko tada utjecajnih hrvatskih tjednika (koji to, srećom, više nisu) te na svojemu samoinicijativnom blogu, uglavnom na temu tzv. “udboustaške zavjere u Tuđmanovoj Hrvatskoj”, pretvorio se u samoproglašenoga najvećega borca protiv udbaša Perkovića u Münchenu”, “borca za slobodu”, progonjenog čovjeka/novinara od strane ONIH KOJI SU GA IZMISLILI (Manolić, Perković,

itsl., pa i oni s kojima je u “onom međuvremenu” stupio u vezu, poput Frančiškovića, ili Sindičića osobno, itd.).

U najnovijem “feljtonu” – ili što god ta “novinarska forma” već jest – dokazujući kako je “žrtva Udbe” u svojstvu borca protiv Perkovića, tj. kako je on potencijalni svjedok u Münchenu (što sigurno nije!) – Peratović diskreditira – koga, čega, što, zašto…?

SNOVI, POSLOVI I SUMNJE DOBITNIKA NAGRADE  HND-a ZA ISTRAŽIVAČKO NOVINARSTVO 2014.

Recimo, dobri ljudi, ja držim kako su njega napali/prebili, tamo negdje pokraj karlovačke Kupe, neki tipovi slični njemu. Jer je konfliktan sam po sebi u nedostatku boljih ideja, pa je stao na žulj tipovima koji su isti takvi kakav je on, jednako sirovi, samo “fizikalci”, za razliku od njega “intelektualca”, “istraživačkog novinara” i “sociologa” sa završenih, čini mi se, čak oko tri semestra na FF-u.

Željko Peratović i Saša Kosanović, autor priloga u Latinici o Vici Vukojeviću, silovatelju nepostojeće Bošnjakinje (Ilustracija: Mate Bašić)

Držim, potom, kako on to koristi kao “zajebanciju” tj. kao twist, da bi se prikazao “ciljem/metom” organizacije svojih posrednih “mentora” (Nobilo, Perković, Mičić, konačno, Manolić), proglašavajući sebe “žrtvom pokušaja ubojstva zbog toga što je svjedok na suđenju Perkoviću” (što nije, jer zašto bi bio, zaboga?).

U najnovijim tekstovima koje Peratović piše, gdje drugdje, nego na svojemu blogu (vidi dolje) – nakon što je tijekom protekloga desetljeća stotinu puta, na razne načine, i na raznim mjestima, pokušavao obijediti Božu Vukušića i sve gorespomenute “udboustaše”, koji je (Vukušić) – kako se god okrene – ključna osoba na suđenju Perkoviću u Muenchenu – po već ustaljenom, zadanom receptu, polazeći od napada na sebe, pretvara to Željko u, zapravo, “HDZ-ovsku zavjeru” (što, naravno, nema veze s mozgom!), upetljava nespojive podatke (npr. porezni dug Tomislava Čadeža, itd.)…

SVE U SVEMU – ZAŠTO?

Kako ja to vidim: da bi na zaobilazan način diskreditirao Vukušićevu vjerodostojnost na münchenskom sudu, jer je – uh, kako je to komplicirano, kao da je Nobilo smišljao po uzoru na “obranu” Blaškića! – stric jednoga od tipova koji je prebio Peratovića, zapravo, Božin suradnik u saborskoj Komisiji za istraživanje žrtava rata i poraća, a koji je Boži dostavljao podatke – o kome? – o Boljkovcu, i sličnima, s kojima je Peratović bio suradnik, a Bože “prirodni neprijatelj” (kao i Karamarko, konačno, na još kompliciraniji način, međutim, gdje Manolićev/Perkovićev/čiji li već Peratović, itekako ima makar “medijsku” ulogu).

Ukratko, ja nikako ne razumijem kako, i zašto, se to dogodilo da je Željko Peratović, jedan od najvećih smutljivaca u hrvatskom novinarstvu koji se ikada pojavio, “postao” (ako je postao?) “prijatelj mojega prijatelja” Bože Vukušića?

Dobri ljudi, pročitajte što Peratović piše o tome kako je i zašto postao žrtvom “pokušaja ubojstva” – zbog Münchena ili zbog nazorovskog čamca na Kupi i imanentnog mu pijeska podno ženine vikendice? – proguglajte malo njegovo ime okolo (uključujući i ono što ražalovani savezni udbaš Božidar Spasić

piše o Peratovićevu svojedobnom boravku u Beogradu), pa mi – po dobroj volji, svakako! – dojavite: što vi mislite: što se vrti u Božinoj glavi dok mu Željko Peratović sjedi u dnevnom boravku?

Jer, ja to nikako ne razumijem, pod uvjetom da sam ikada išta razumio.

 http://45lines.com/kronologija-i-pozadina-pokusaja-ubojstv…/

 http://45lines.com/kronologija-i-pozadina-pokusaja-ubojstv…/

http://45lines.com/kronologija-i-pozadina-pokusaja-ubojstv…/

Naslovna fotografija: Željko Peratović i Ivica Đikić, trenutno gl. urednik Pupovčevih Новости/Novosti. (Ilustracija:M. Bašić)


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Deur: Surđivao je sa Sorošem, nudio se Feralu, a danas glumi desničara

Na izjavu Nine Raspudića  "prije bih se poturčio nego podržao Plenkovićev HDZ", reagirali su iz…

9 sati prije

Osuđeni Trgovački lanac Plodine! Varali su kupce i muljali s popustima

Trgovački lanac Plodine  te direktor nabave proglašeni krivima i kažnjeni zbog varanja kupaca lažnim akcijskim…

10 sati prije

Bugarska bijesna zbog Milanovićeve izjave, veleposlanicu pozvali na razgovor

Izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića opet su izazvale diplomatski skandal. Bugarska je pozvala hrvatsku veleposlanicu u toj zemlji Jasnu Ognjanovac…

13 sati prije