Kategorije Hrvatska

Otkriven i posvećen stećak poginulim Tigrovima

Širi dalje


NA SPOMEN području Trokut, smještenom uz prometnicu između Novske i Lipika ispod mjesta Korita, 29. listopada 2014., otkriven je i posvećen spomen stećak poginulim Tigrovima na Zapadno – slavonskom
ratištu.



U prisustvu mnogobrojnih Tigrova i više stotina gostiju, spomenik su otkrili gđa Biserka Ljubić, majka poginulog Ivana Ljubića, gđica Martina Bošnjak, kćer poginulog Marka Bošnjaka, i g. Franko Štivin, sin poginulog Marija Štivina.

Blagoslov je dao i misu predvodio vojni i policijski kapelan, vlč. Damir Vrabec. Prigodnim govorima, okupljenima su se obratili tadašnji zapovjednici postrojbi te sadašnji politički dužnosnici.

Na spomen stećak uklesano je 118 imena poginulih Tigrova, dok je na cijeloj Zapadno – slavonskoj bojišnici poginulo 277 branitelja iz 17 vojnih i 3 policijske postrojbe. Ranjeno je više od 500 branitelja. Najviše branitelja poginulo je u prvim osloboditeljskim akcijama Hrvatske vojske većih razmjera, Orkan i Otkos 10. U tim je akcijama oslobođeno veliko područje od agresora okupirane Bilogore i zapadne Slavonije.

Uz onaj Tigrovima, otkrivena su i posvećena još 2 stećka posvećena poginulima, jedan Općine Kloštar Ivanić i Križ, te jedan Grada Novske, što onim ranije postavljenima čini ukupno devet posvećenih stećak a.

Vijence i svijeće pred Spomen obilježja položili su predstavnici Ministarstva branitelja, vojske, policije, predstavnici ratnih postrojbi i udruga,  kao i razni politički dužnosnici.

Tekst i foto: Renato Šelj

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Vesna Pusić: DP je sigurnosno opasan za Hrvatsku. Milanović mora reagirati!

Bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić komentirale je pregovore nakon izbora. Tvrdi da je domaća…

9 sati prije

Plenković: Načelno imamo 83 ruke, a Nina je suho zlato. Bit će u idućoj Vladi

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na svečanom otvorenju nove zgrade Srednje škole Čakovec, a…

13 sati prije

Ministrica o uhićenju pomoćnika: Spriječili smo pokušaj prevare od 3.2 mil. eura

Nakon nove akcije EPPO-a u kojoj su uhićeni bivši pomoćnik ministrice, bivši dekan i bivši profesor…

16 sati prije